Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti i trikovi za kuvanje leblebije

Saveti i trikovi za kuvanje leblebije

Saveti i trikovi za kuvanje leblebije

Leblebija je izuzetno ukusna mahunarka koja sadrži puno biljnih proteina, vitamina, minerala i dijetalnih vlakana. Kuvanje leblebije je veoma jednostavno, bilo na pari ili u vodi. U ovom članku ćete pronaći jednostavne ideje, savete i trikove o tome kako lakše kuvati leblebiju.

Ali pre nego što je skuvamo, prvo je moramo izabrati.

Izbor leblebije

Leblebija je mediteranskog porekla i njena popularnost značajno raste zahvaljujući jelima kao što su falafel, humus i salata od leblebije. Veoma često se leblebija koristi kao zamena za životinjske proteine kada je u pitanju vegetarijanska ili klasična veganska kuhinja. Postoji mnogo vrsta leblebije, ali u svetu se koriste samo dve vrste:

Kabuli - zrna ove vrste leblebije su krupna, glatka i bež boje. Ova sorta se uzgaja i koristi uglavnom u Evropi jer uspeva u umerenoj mediteranskoj klimi;

Desi - zrna ove sorte su sitna i naborana, a boja im može biti zelena ili crna. Ova sorta se uzgaja na mestima gde je klima polusušna kao što su Afrika, Azija, Indija.

Za kuvanje bi trebalo da preferirate sortu kabuli, čiji je plod veliki i gladak. To je zato što leblebija koja je tamnije boje ili previše naborana zahteva više vremena za kuvanje, a takođe će ostati žilava i ne tako ukusna.

Potapanje leblebije

Saveti i trikovi za kuvanje leblebije

Kao i pasulj i bob, leblebija se mora potopiti pre kuvanja. Na ovaj način će lakše otpasti tanak sloj koji se nalazi na površini zrna. Takođe, kada se potopi, leblebija razlaže složene ugljene hidrate, što će naknadno učiniti leblebiju lakšom za varenje. Pre potapanja leblebije, treba je isprati čistom, hladnom vodom. Zatim možete birati između jedne od tri metode potapanja opisanih u nastavku:

1. Način dugog potapanja (preporučuje se) - Ovde je važno znati da leblebiju treba potopiti jedan dan pre nego što je kuvate. Za potapanje leblebije biće vam potrebna velika posuda ili šerpa /treba da ima dovoljno mesta da nabubri/. U posudu ili šerpu stavite 500 g leblebije i prelijte je sa 1, 5 l vode. Pokrijte krpom i ostavite da stoji 24 sata na sobnoj temperaturi;

2. Način kratkog potapanja - 500 g leblebije i 1, 5 l vode stavi se u šerpu i ostavi da ključa 5 minuta. Zatim se skine sa ringle i leblebija se ostavi da se ohladi u vodi u kojoj se kuvla 1 sat;

3. Mikrotalasna - ponovo 500 g leblebije i 1, 5 l vode stavi se u odgovarajuću posudu za mikrotalasnu pećnicu i kuva 15 minuta na maksimalnoj snazi /minimalno 900 vati/. Zatim se poklopi i ostavi da odstoji u vodi 1 sat. Nakon potapanja, videćete da se tanak sloj na zrnu sam oljušti. Leblebija se dobro ispere, a voda u kojoj je bila potopljena se baci.

Postoji nekoliko načina za kuvanje leblebije:

Saveti i trikovi za kuvanje leblebije
Fotografija: Lilia Tsacheva/Lipodve

1. Kuvanje sa vodom - nakon što se leblebija ispere i ocedi, stavite je u šerpu, dodajte čistu, hladnu vodu koja treba da bude najmanje 3 puta veća od zapremine leblebije i ne dodajte so. Ako sada posolite, leblebija se neće pravilno skuvati. Zatim ostavite da provri. Kada provri, smanjite vatru i ostavite da se krčka na laganoj vatri 1 sat i 30 minuta. Promešajte s vremena na vreme i skinite penu koja izlazi. Pošto je već skuvana, isperite je hladnom vodom, pa ocedite cedilom i ostavite da se ohladi. Evo dva trika koja mogu biti od koristi:

- Vreme kuvanja možete smanjiti na pola dodavanjem 1 kašike soda bikarbona u vodi za kuvanje leblebije. Leblebiju možete kuvati i u ekspres loncu. Za tu svrhu treba staviti vodu koja je 4 puta veća od zapremine leblebije, neslanu. Kada je poklopac lonca zaključan, zagrejte na jakoj vatri dok lonac ne počne da cvrči. Zatim smanjite vatru i kuvajte 45 minuta.

- Drugi trik je u tome što u vodu za kuvanje leblebije možete dodati parče kombu alge ili čubra. I jedno i drugo pomaže leblebiji da zadrži čvrstu i prijatnu teksturu i pomaže da se leblebija bolje skuva. Možete napraviti akvafabu od vode u kojoj ste kuvali leblebiju. Ovo zamenjuje belanca / 3 kašike soka od leblebije zamenjuju 1 jaje;

2. Kuvanje na pari - kuvanje na pari, bez obzira na to koji proizvod se kuva, čuva sve ukuse i korisne supstance u njemu. Isto važi i za leblebiju. leblebija se stavi u korpu za paru i malo vode se sipa u ekspres lonac ili specijalnu posudu za kuvanje na pari. Lonac ili sud se zatvori, sačekajte da se zagreje na jakoj vatri, zatim smanjite vatru i kuvajte 1 sat na laganoj vatri. Kada je gotova, leblebija se ispere hladnom vodom da se zaustavi proces kuvanja, ocedi se i ostavi da se ohladi.

Da biste bili potpuno uvereni da je vaša leblebija dobro skuvana, potrebna vam je viljuška - ako prođe kroz leblebiju bez velikog pritiska, onda je ona gotova. Dobro je nekoliko minuta pre nego što prestanete da kuvate leblebiju da to proverite.

Saveti i trikovi za kuvanje leblebije

Ova mahunarka je ukusna i zdrava. Stoga, ne propustite da sami napravite:

- supa od leblebije;

- salata od leblebije;

- čorba od leblebije;

- leblebija sa svinjetinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest