Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Maslinovo ulje štiti jetru

Maslinovo ulje štiti jetru

Petyo LiubomirovPetyo Liubomirov
Džedaj
1101
Maslinovo ulje i masline

Zbog mnogobrojnih koristi po zdravlje, maslinovo ulje se sa pravom smatra istinskim darom prirode. Preporučuju ga kako lekari, tako i narodna medicina, u prevenciji razvitka kardiovaskularnih bolesti, za kožu i kosu. Nova istraživanja, međutim, sve više pripisuju maslinovom ulju nove, do sada neslućene, koristi.

Skorašnja istraživanja su pokazala, da je jedan od najkorisnijih sastojaka biljnog ulja supstanca hidroksitirozol. Do sada nauka mu nije posvetila dovoljno pažnje, uprkos njegovom skoro čudotvornom dejstvu na jetru. Supstanca ima jako antioksidantno dejstvo.

Do sada se znalo da ova supstanca sadrži neka od zaštitnih svojstava, koje maslinovo ulje ima na kardiovaskularni sistem. Prema novim podacima, pokazalo se da hidroksitirozol ima i potpuno nepoznat do sada zaštitni efekat na jetru.

Naučnici sa čileanskog državnog univerziteta su proučili efekat koji hidroksitirozol ima na ljude, čija se ishrana sastoji od viskog unosa masti. Specijalisti su posmatrali aktivnost određenih enzima, koji igraju ulogu u biosintezi polinezasićenih masnih kiselina.

Ova vrsta kiseline je korisna za ljudski ogranizam, jer ima sposobnost da snizi nivoe LDL-a, poznatog još kao loš holesterol. Njegova slava se duguje sposobnosti da se odlaže na arterijskim zidovima, i stvara naslage i blokade, koji pogoršavaju kardiovaskularno zdravlje. Osim toga, polinezasićene masne kiseline poboljšavaju kardiovaskularnu i moždanu funkciju, i od životne važnosti su za rast ćelija.

Maslinovo ulje

Pokazalo se da je čest unos hidroksitirizola kod ljudi sa visokim unosom masti doveo do snižavanja nivoa lošeg holesterola u krvi, i do pada specifičnih markera, koji ukazuju na razvitak na insulinsku rezistentnost. Najznačajnije je bilo otkriće, da hidroksitirizol stimuliše proizvodnju enzima jetre, kroz koje telo proizvodi koriste polinezasićene masne kiseline.

Povećana količina i produktivnost ovih enzima se poklapalo sa praćenom normalizacijom balansa masnih kiselina, naročito u jetri (čak i kod ljudi sa steatozom jetre - zamašćivanjem jetre).

Ovo je dovelo naučnike do zaključka, da unos hidroksitirizola može da popravi oštećenja jetre, prouzrokovana režimom ishrane sa previsokim unosom masti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest