Poznato od davnina, maslinovo ulje nije slučajno nazvano „tečno zlato“. Ne samo da je svakodnevno prisutno u kulinarstvu, već je i u samom vrhu po korisnim svojstvima među svim ostalim biljnim uljima. Ono je stub poznate mediteranske dijete i pretpostavlja se da je upravo zbog njega toliko uspešna i da ima toliko stogodišnjaka među ljudima koji je slede.
Isceđeno iz plodova maslina, maslinovo ulje koristi se ne samo za kuvanje i začinjavanje naših omiljenih salata, već i u kozmetičke i farmaceutske svrhe. Sam Plinije je tvrdio da su najkorisnije tečnosti za ljudski organizam vino i maslinovo ulje, pri čemu je ovo drugo potrebnije.
Uz sve svoje koristi, maslinovo ulje je neophodno za zdravlje srca i arterija. Njegova redovna konzumacija štiti nas od razvoja raznih kardiovaskularnih bolesti, poput moždanog i srčanog udara. Mnogi svetitelji iz oblasti medicine savetuju svojim pacijentima da uzimaju 1 kašičicu maslinovog ulja ujutru na prazan stomak, zajedno sa toplom vodom i sveže ceđenim sokom od limuna. Ovaj čudesni napitak služi kao prepreka srčanim oboljenjima, začepljenim arterijama, pa čak nas i štiti od raka.
Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i vitaminom E, što zauzvrat pomaže u apsorpciji vitamina A i K. Ova neprocenjiva kombinacija dovodi do opšteg podmlađivanja našeg tela i duha i osigurava da imamo blistavu kožu, zdrave nokte i živu kosu.
Vekovima je poznato da tečno zlato poboljšava funkcionisanje želuca, jetre, creva i pankreasa, ima holeretski efekat i deluje kao blagi laksativ i na taj način obezbeđuje optimalnu težinu.
Ali zašto je ono tako korisno za zdravlje našeg srca? Verovatno najveća tajna leži u ogromnoj količini Omega 3 mononezasićenih masnih kiselina, koje deluju protiv taloženja aterosklerotskih plakova na zidovima krvnih sudova, a eliminišu one koji su se već pojavili. Redovna konzumacija maslinovog ulja snižava pritisak i reguliše nivo holesterola.
Ovo je trenutak da vas podsetimo da je za dresing salate svakako najbolje koristiti ekstra devičansko maslinovo ulje, ali to ne važi za kuvanje i termičku obradu maslinovog ulja. Temperatura raspadanja većine vrsta maslinovog ulja je iznad 200 stepeni i može se bezbedno kuvati u rerni ili u đuvečari.

Evo šta savetuje nutricionistkinja Kristina Feust: „Naviknite se da uzimate dve kašike maslinovog ulja dnevno (začinite salatu, dodajte u supe, priloge, marinade) i vaše srce će raditi kao sat. Osim toga, naučnici su otkrili da oleinska kiselina, sadržana u ćelijama koje se nalaze u maslinovom ulju, posebno stimuliše gen, koji potiskuje aktivnost ćelija raka. U isto vreme, rizik od razvoja raka, specijalno raka dojke kod žena, se smanjuje.“
Da biste maksimalno iskoristili ove koristi maslinovog ulja, dobra je ideja da nabavite ekstra devičansko, a ako je domaće – još bolje. Čuvajte ga u limenim ili staklenim posudama, ali mora biti tamno staklo. U stvari, da li ste znali da se kaže da je brdo u blizini grada Ostije nastalo prirodnim putem od komada razbijenih posuda za skladištenje maslinovog ulja? Zanimljivo, zar ne?
Pogledajte i zašto da ulje zamenite maslinovim uljem. Saznajte kako da prepoznate kvalitetno maslinovo ulje i kako maslinovo ulje deluje na štitnu žlezdu.
Komentari