Da bismo prepoznali kvalitetno maslinovo ulje, potrebno je da znamo njegove glavne karakteristike. Obično su to cena, kiselost tokom proizvodnje i ukus.
Cena maslinovog ulja određuje se njegovim kvalitetom. Ako je sumnjivo niska, najbolje je obratiti pažnju na etiketu i odgovarajuće oznake.
Osnovno pravilo za kvalitetno maslinovo ulje je da što je niža kiselost, to je bolji kvalitet maslinovog ulja. Maslinovo ulje, koje se ekstrahuje iz zrelih maslina, nema visok sadržaj kiselosti. Međutim, ako se ne skladišti pravilno ili se skladišti predugo, ovi nivoi se mogu povećati.

Da bi se maslinovo ulje klasifikovalo kao ekstra devičansko – najvišeg kvaliteta – mora imati kiselost manju od 0, 8% kada se flašira. Kiselost je obično naznačena na etiketi.
Ekstra devičansko maslinovo ulje se dobija prvim ceđenjem maslina i ne obrađuje se dalje pre flaširanja. Da bi se klasifikovalo u ovu grupu, mora imati kiselost manju od 0, 8% kada se flašira. Nasuprot tome, maslinovo ulje, definisano kao 100% čisto, je mešavina rafinisanog maslinovog ulja i devičanskog maslinovog ulja.
Još jedan pokazatelj koji određuje kvalitet maslinovog ulja je ukus. Ako ima jak ukus masline i veoma je gorko, to znači da je dobijeno od prezrelih maslina ili tehnologija ekstrakcije nije dobra. Dobar ukus je obično blag i prijatan.

Boja je takođe pokazatelj kvaliteta ekstra devičanskog ulja. Varira u zavisnosti od vrste maslina, stepena zrelosti maslina i sadržaja hlorofila i karotena u njima. Boja ekstra devičanskog ulja se menja - od zelene do žute i od žute do zelenkaste.
Često se pogrešno veruje da prisustvo čvrstih čestica u maslinovom ulju ukazuje na njegov loš kvalitet. Naprotiv, ovo je znak da je skladišteno na niskoj temperaturi i zamrznuto. Ovo ne menja kvalitete maslinovog ulja, naprotiv - osigurava da se čuva dalje od toplote.
Profesionalno, kvalitet proizvoda određuje najmanje osam specijalizovanih degustatora koji određuju vrstu maslinovog ulja. Ova metoda senzorne evaluacije naziva se Panel test i obavezna je za Ekstra devičansko ulje.
Maslinovo ulje je jedini prehrambeni proizvod čije su minimalne hemijske i senzorne karakteristike definisane zakonom. Dozvoljava da ekstra devičansko maslinovo ulje ima minimalnu ocenu 5, 5 od maksimalnih 6, 5.
Vidi takođe da li se maslinovo ulje kvari, šta je maslinovo ulje pomače i koje maslinovo ulje odabrati za kuvanje.
Komentari