Glina

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4028974
Glina

Glina /humus - zemlja/ predstavlja beličastu masnu smesu, koja ima široku upotrebu kao sredstvo za higijenu i kozmetiku. Zaglinu se kaže da je lekovita, jer osim što ima kozmetičku upotrebu, on je univerzalan lek koji ima široku upotrebu u alternativnoj medicini. Danas se upotreba gline u medicini smatra jednom od najboljih terapija za detoksikaciju, koja nimalo nije štetna.

Sigurno malo ljudi zna da se u prošlosti glina koristio kao lek za dizenteriju, koleru i razne upale. Druga zanimljiva činjenica je da bolesne životinje vole da piju vodu sa mesta gde u zemljištu ima gline, koja je obogatila vodu lekovitim svojstvima.

Vrste gline

Zelena glina - zelenu boju ima zahvaljujući oksidu gvožđa. Ona sadrži kalijum karbonat, kalcijum, mangan, fosfor, cink, aluminijum, molibden, magnezijum, kobalt. Što se tiče minerala koji ulaze u sastav ove gline, oko 13% ima aluminijuma, 50% silicijum - dioksida i 15% drugih minerala kao što je bakar, zlato, srebro i teški metali.

Bela glina /kaolin/ - sastav joj je sličan kao i kod zelene gline, ali bela ima dosta mikroelemenata. Njna korisna svojstva je još Hipokrat pomenuo. Od tada je ona nezamenljiv sastojak maskama. Bela glina je bogata cinkom, magnezijumom i silicijum - dioksidom. Bela glina ima neverovatna regenerišuća svojstva.

Žuta glina - izvlači toksine iz tela i koži obezbeđuje kiseonik. Veoma je bogata kalijumom, gvožđem i drugim mineralima. Veoma je korisna za beživotnu i opuštenu kožu, bilo da se radi o masnoj ili normalnoj koži.

Primena gline

Crvena glina - crvena boja je zahvaljujući kombinaciji bakra i oksida gvožđa. NIje toliko pogodna za maske kao bela i zelena, ali je zato veoma korisna kod prisustva anemije i za unutrašnju upotrebu. Maska sa crvenom glinom vraća sjaj koži.

Roze glina - omekšava kožu i vraća joj izgubljeni sjaj. Veoma je dobra za osetljivu kožu. Sadrži dosta oligoelemenata.

Plava glina - može se koristiti za sve tipove kože. Koži daje potreban kiseonik.

Siva glina - daje vlagu koži i tonira je. Veoma je korisna za suvu, osetljivu, dehidratiranu i delikatnu kožu. Redovnom upotrebom omekšava kožu i vraća joj sjaj.

Odabir i čuvanje gline

Kod nas postoji dosta mesta gde se glina može nabaviti, pa ako imate mogućnost, možete je i sami uzeti. Ipak, fabrički upakovana glina ima svoje prednosti - očišćena je i uklonjeni su razni dodacu, a takođe je i dobro samlevena. Glina se može kupiti u apotekama ili specijalizovanim radnjama.

Lekovita glina

Glinu nemojte čuvati u metalnim posudama i vodite rauna da ne dolazi u kontakt sa metalnim predmetima, jer oni mogu promeniti njen hemijski sastav. Najbolje je da se nekoliko dana pre korišćenja stavi na vazduh i sunčevu svetlost.

Koristi od gline

Glina je jedno od najboljih sredstava za unutrašnje lečenje, koje se koristi još od davnina. Ona upija otrove i patogene bakterije. Dokazano je da je odlična kao lek za čireve, otoke, diskopatiju, tendinitis, sinusitis, kolitis, raširene vene, opekotine, ujede insekata, bolove u glavi, upale. Ona upija otrove iz želuc i creva i čini ih bezopasnim, a ta njena mož je laboratorijski potvrđena.

Obloge od kaše od gline dobro deluju kada su proširene vene u pitanju. Noge se u tom slučaju mažu 10 dana. Takva mesta se mogu mazati i melemom, koji je napravljen od jednakih količina svinjske masti i gline. Masaža glinom i medom regeneriše kožu, čisti toksine i obnavlja energiju organizma.

Dobro profilaktičko sredstvo predstavlja i voda sa glinom pre doručka. U 1 šolju vode se rastvori 1 kašičica gline. Kada se spusti, pije se samo bistra voda. Voda sa glinom se preporučuje kod psorijaze, a u tom slučaju se ispija i talog.

Rastvor od 1-2 kašičice gline u 100 ml vode je odličan kod zapaljenja desni i paradonoze. Glina pozitivno deluje i kod peruti. U tom slučaju se lekovita glina stavlja u vodu da odstoji, dok se dobro ne rastvori i od nje se ne napravi kaša. Dobijena kaša se nanosi na kosu. Prenoći se tako, pa se ujutru kosa samo ispere vodom.

Maske sa glinom

Glina u kozmetici

Glina je nezameljiva kao sastojak za maske za negu. U prošlosti je ona bila glavno sredstvo za pranje kose i kože. Osim što pranje glinom hrani i oporavlja dlaku, na ovaj način se odlično izvlače sve nakupljene štetne materije.

Sa druge strane, glina je jedno od najefikasnijih sredstava za kontrolisanje mašćenja kose. Ona izvlači nastali sebum, prtom ne iritirajući kožu i na taj način ne deluje kao agresivni šamponi koji još više maste kosu.

Za pranje kose pomešajte glinu sa jabukovim sirćetom, takod a dobijete gustu smesu. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja žalfije i dobijenu smesu nanesite na kosu. Nakon 20 minuta dobro operite.

Ako imate suvu kosu, takođe možete napraviti kašu i pored osnovnih sastojaka, sirćeta i gline, dodajte i žumance. Ostavite 20 minuta da deluje i operite.

Glina se ne preporučuje za farbanu kosu, jer brzo skida boju.

Tonizirajuća maska za lice - 4 kašike gline prelijte svežim toplim mlekom ili toplom vodom dok ne dobijete kašu. Nanesite na lice i vrat, pokrijte lice komadom najlona, gde ste prethodno isekli otvore za oči, usta i nos.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas