Hrana je izuzetno važna za naš brži oporavak tokom prehlade.
Evo koju hranu je korisno konzumirati kada smo prehlađeni:
- Paradajz, krastavac, povrće, voće
Oni sadrže kompleks biološki aktivnih materija - vitamine, minerale, fermente, antioksidanse koji jačaju imuni sistem;
- Pileći bujon, orašasto voće, niskomasno kiselo mleko, nemasno meso
Meso treba da je nemasno kao na primer pileće grudi bez kožice. Belančevine, kojima su ove namirnice bogate, pomažu bržem oporavku ćelija poraženih upalnim procesom;
- Napitci bez kofeina
Vitaminski sokovi i mineralne vode jačaju organizam tako što ga čiste od toksina;
- Jabuke, banane, suvo grožđe, kivi, dunje, maline, kupine, ribizle, borovnice
Ovo voće uspeva da obloži sluzokožu disajnih puteva. Olakšavaju rad srca. Daju energiju imunom sistemu vitaminima i ojačavaju odvojene procese koji oslobađaju telo od nakupljenih toksina;
- Pomorandže, mandarine, limun, tikva, šargarepa i drugo voće i povrće žute i narandžaste boje
Nabrojano voće sadrži u sebi protiv virusne vitamine A, E i C, kao i bioflavonoide, koji pomažu da se vitamini zadrže u organizmu. Za razliku od drugog voća citrusno nema fermente koji uništavaju vitamin C.
- Orašasto voće
Bogato biljnim belančevinama, vitaminom E i mikroelementom selen. Stimulišu naš imuni sistem.
- Riba, jaja, ovsena kaša, variva
Zahvaljujući cinku, koji se u njima nalazi, neutrališu respiratorne viruse i jačaju odbranu organizma.
Evo i koju hranu sa sigurnošću treba da izbegavamo i ograničimo na minumum kad smo prehlađeni.
- Beli kupus, repa, rotkvice
Oni otežavaju stomačno-crevni trakt, zbog čega se ne zadržavaju druge vredne hranljive materije;
- Masne namirnice, uključujući i mlečnu hranu sa velikim procentom mlečne masti
Stomak sporije prerađuje ove namirnice i na taj način se opterećuje organizam;
- Kafa, koka-kola, jaki začini, dimljeni i slani specijaliteti
Oni izuzetno mnogo nadražuju stomak, a kad smo prehlađeni on je još osetljiviji. Posebno kada je upaljen trakt organa za varenje;
- Ananas, mnogo slatkiša, kiselo voće
Oni neprijatno utiču na ravnotežu baze kiselosti u organizmu,
- Jaki mesni bujoni od teletine, svinjetine i govedine
U principu ova mesa se smatraju teškom hranom. Teško se prerađuju u oragnizmu;
- Hleb, makarone, krompir, peciva od testa, slatkiši
Oni su bogati ugljenim hidratima i mogu da pomognu u razvijanju komplikacija nakon gripa, jer pretovaruju pankreas koji je na prvoj liniji udara pri napadu virusa.
Komentari