Kampari

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40890127
Kampari

Kampari (Campari) je svetski poznati gorak italijanski liker, čija je istorija započela tokom davne 1860. godine. Aperitiv se proizvodi mešanjem aromatičnih biljaka i gorkog bilja, voća, vode i alkohola.

Originalan recept za proizvodnju Kamparija se čuva u dubokoj tajnosti, ali je ipak do širokog auditorijuma stigla informacija za to kako se dobija prijatna crvena boja napitka - od posebnog insekta cochineal, koji se uglavno koristi za proizvodnju bezopasne crvene boje.

Zna se i koji je jedan od ostalih sastojaka Kamparija - kora od posebnog drveta koje raste na Bahamima. Iako široki auditorijum zna koji su osnovni sastojci likera, tačna proporcija među njima je prava misterija.

Istorija kamparija

Istorija italijanskog likera Kampari počinje u 19 veku u Italiji, a za oca ovog napitka smatra s italijan Gaspare Kampari. Interesantna je činjenica da je ona radio kao majstor likera u Torinu u baru Bas, istom baru gde je radio drugi svetski poznati italijan, čije se ime pretvorilo u emblem - Alesandro Martini.

Tokom 1860. godine otac Kamparija napušta bar, da bi osnovao sopstveni kafić u gradu Navara koji nosi ime Kafe za prijatelje. Upravo tu Gaspare počinje da radi na razradi sopstvenih recepata.

Trud mu je krunisan uspehom i tako se rodila nova zvezda na sceni - liker Kampari, koji ima gorak ukus, a u sastav mu ulazi oko 60 različitih sastojaka. Tokom 1860. godine Kampari završava recept i premešta se u Milano gde otvara drugi lokal.

U to vreme kafe je izuzetno popularan i pretvorio se u mesto susreta važnih ličnosti kao što su političari i biznismeni. Čest gost lokala bio je sam kralj Vitorio Emanuele (lokal se naziva Galleria Vittorio Emanuele). Sve to pomoglo je ne samo poularnosti kafea već i brzo rastućoj slavi gorkog napitka sa lepom crvenom bojom.

Razvoj biznisa Kampari nastavlja, a sin iz njegovog drugog braka David Kampari iskazao je jaku podršku porodičnom biznisu zahvaljujući svojoj inovativnosti. Upravo on počinje da uvodi marketinške metode u rad očeve kompanije. Tako je došao red i na prvu reklamu za liker Kampari u najprodavanijim italijanskim novinama - Koriere de la Sera. Godinama kasnije izlazi i prvi kalendar Kamparija.

Inače do kraja 19 veka Gaspare Kampari nije prestao da eksperimentiše i stvara i druge napitke, ali apsolutni lider je ostala njegova prva tvorevina.

Kampari sa vermutom

Burna istorija likera se nastavlja. Tokom 1904. godine porodična kompanija otvara i svoju prvu fabriku sa velikih razmera u mestu Sesto San Džovani. Istovremeno u italiji se otvara mnogo lokala gde se sreću prijatelji, a konzumacija aperitiva raste munjevito.

David vidi povoljnu situaciju i uvodi novu politiku raklamiranja Kamparija u samim lokalima. Tokom 1920. godine sasvim očekivano sin preuzima rukovodstvo nad kompanijom, koja se okreće samo ka proizvodnji Kamparija i prestaje da se bavim drugim pićem.

Vreme je da kompanija napusti predele Italije i da počne da kupi zasluženu međunarodnu slavu. Sledeće dve države hde počinje proizvodnja koktela su Švajcarska i Francuska.

Deset godina kasnije - tokom 1930. godine, Kampari stiče ogroman uspeh sa najpopularnijim koktelom, koji je marka napravila - Negroni.

Postepeno Kampari je zavladao i drugim državama, a danas kompanija ima svoju proizvodnju i predstavništva u više od 190 država. Moderna kompanija se fokusirala ne samo na najpoznatiji liker, već i na niz drugih likera, vino i bezalkoholne napitke.

Serviranje Kamparija

Tradicionalisti piju svoj Kampari tako što ga pomešaju sa dve trećine gazirane vode i jednom gorkog likera. Led je apsolutno obavezan za ovo piće, a kolut narandže potpuno završava koktel.

Drugi način za serviranje Kamparija je tako što se umesto kisele vode koristi sok od citrusa - najbolje od pomorandže. Izbegavajte da ga kombinujete sa previše gorkim sokovima, kao što je sok od grejpfruta.

Ipak sam Kampari ima dosta gorak i specifičan ukus i uopšte nije pogodno da se kombinuje sa nečim isto toliko gorkim. Ukus soka od pomorandže potpuno ide uz Kampari.

Čak i da se ne prate odgovarajući recepti za pripremu koktela sa Kamparijem, važno je da se zna da liker ide dobro uz kiselu vodu, vermut, šampanjac, sok od pomorandže i grenadin.

U većini slučajeva Kampari se pije kao aperitiv i ne servira se sa hranom, ali svako može da ga konzumira prema svom ukusu - kako samostalno tako i serviran sa malo orašastog voća, maslina ili drugog proizvoda po želji.

Kokteli sa kamparijem

Kokteli sa Kamparijem

Nesumljivo najpoznatiji koktel sa kamparijem je Negroni.

Neophodni sastojci: 30 ml džina, 30 ml kamparija, 30 ml vermuta (crvenog), 1 pomorandža i nekoliko kocki leda.

Način pripreme: Pripremite čašu i napunite je kockama leda, dodajte ostale sastojke, garnirajte s kolutima pomorandže i servirajte odmah.

Drugi mnogo lak koktel je Kampari soda, za čiju pripremu je potrebno 150 ml sode, 60 ml Kamparija, led i pomorandža.

Način pripreme: U odgovarajuću čašu stavite led i naijte Kampari. Iscedite pomorandžu i nalijte sodu. Ukrasite kriškama pomorandže i poslužite.

Sledeći poznati koktel sa Kamparijem je Amerikano. Neophodni sastojci su 30 ml Kamparija, 30 ml sode i 30 ml vermuta, kao i kriška pomorandže.

Način pripreme: napunite ledom šejker, dodajte Kampari i vermut, izmućkajte i sipajte u visoku

čašu koja je puna leda. Dolijte kiselu vodu, ukrasite kriškama pomorandže.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Preporučeno

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji