Ako ste bili u Francuskoj tokom letnjih meseci, verovatno ste videli konobare u šarmantnim francuskim kafićima kako se provlače između svojih mnogobrojnih mušterija, noseći visoke čaše mutnog, bledožutog alkoholnog pića.
U slučaju da se čudite, to je pastis i biće tema našeg članka. Omiljen od mnogih i kulturno prihvaćen, čak i od onih koji ga preziru, pastis je postao nezvanično piće leta u Francuskoj, posebno u južnim regionima zemlje.
Dakle, šta je tačno pastis, kakvog je ukusa i kako se menja od karamel braon do bledo žute boje? Sakupili smo sve što treba da znate o ovom prepoznatljivom francuskom alkoholnom iskušenju.
Pastis – suština
Pastis je teško alkoholno piće aromatizovano anisom. Aperitiv se najčešće proizvodi na jugu Francuske. Obično ima oko 40-45% alkohola i ima manje od 100 g po litru šećera. Naziv pastis potiče od oksitanske reči za kašu.
Gde se pravi pastis
Pastis je prvi put u trgovačkim lancima prodao u Pol Rikar 1932. godine, tačno 17 godina nakon što je apsint zabranjen. Iako se sada destiluje u nekoliko regiona, alkohol se najčešće konzumira u Marseju, Varu i drugim oblastima u Provansi, u južnoj Francuskoj.
Kako se pravi pastis
Iako postoje zanatske verzije, većina boca ovog alkohola se pravi mešanjem alkohola neutralne baze sa esencijom sa aromom sladića. U manjim proizvodnim destilerijama, umesto njih se može koristiti esencija/ekstrakt anisa. Pravna definicija pastisa opisuje alkohol kao alkoholno piće sa aromom anisa koje sadrži 40% alkohola.
Kako pastis dobija boju
Sam pastis, kao i mnoga žestoka pića i likeri, ima nijansu karamela. Međutim, kada se doda kap vode, piće poprima mutnu, bledo žutu nijansu. To je zato što pastis sadrži terpene koji postaju nerastvorljivi kada se razblaže sa manje od 30% etanola. Tako piće nakon dodavanja vode dobija svoju karakterističnu zamućenost u čaši!
Kakva je istorija pastisa
Pastis je prvobitno nastao ranih 1930-ih kao rezultat zabrane apsinta. U to vreme, Francuzi su bili ludi za žestokim alkoholnim pićima sa ukusom anisa, a nakon zabrane apsinta, Rikard je stvorio i plasirao pastis kao alternativu apsintu.
Kakav je ukus pastista
Pastis se često poredi sa apsintom, iako ta dva pića zapravo nisu toliko slična. Pastis ima više ukusa sladića i anisa. Ako ste ranije pili arak, uzo ili turski yeni raki, ovo su slična žestoka pića.
Kako najbolje uživati u pastisu
Iako je najbolje da uživate u pastisu tako što ćete ga piji čistog ili sa malo vode, postoji pregršt koktela na bazi ovog pića. Najpopularniji su Rourou (napravljen sa sirupom od jagoda), Tomate (napravljen sa grenadinom) i Perrokuet (pomešan sa sirupom od nane). Kada se koriste poslednje dve mešavine (grenadin i sirup od nane), koktel se zove Feuille Morte („mrtvi list“). Pastis se često zamenjuje sa drugim popularnim koktelima za koje je potreban absint, pre svega Sazerac.
Kada je najbolje vreme za uživanje u pastisu
Pastis se pije tokom cele godine od različitih ljudi, uprkos tome što se piće obično konzumira kao aperitiv tokom francuskog apero sata. Međutim, u dane vikenda se u pastisu često uživa tokom celog dana dok se igraju opuštajuće igre na suncu – iako je pošteno upozorenje da zbog visokog sadržaja alkohola može da vas uhvati, a da to ne osetite.
Komentari