Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Ginko Biloba

Ginko Biloba

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Ginko

Ginko biloba je nastarija drvenasta vrsta poznata u svetu. Starost mu se procenjuje na 200 miliona godina. To drvo je predstavnik čitave klase golosemenica, koje postoje još od vremena dinosaurusa.

Otkriveni fosili na ginko bilobu pokazuju da se drvo vekovima nije promenilo i da je sačuvalo vredne osobine i do danas. Dugo vremena ginko biloba je smatran za vrstu koja je iščezla iz divlje prirode, ali u 17 veku nemački naučnici se susreću sa njim u Kini.

Ginko biloba predstavlja listopadno drvo koje dostiže 20-25 metara visine i starost do 2500 godina. Listovi su mu lepezasti, dugi između 5 i 15 cm. Seme je oko 2 cm, obavijeno u mesnatom omotaču oblika dženarike. Ono sadrži buternu kiselinu koja plodu daje izuzetno neprijatan miris.

U Kini ginko biloba se gaji najmanje od 1500 godine. Prva svedočanstva o drvetu u evropskim izvorima su iz 1690. godine. Preneseno je u Evropu nakon 18. veka, a danas je jedno od najproučavanijih biljaka u celom svetu.

U današnje vreme ginko biloba se gaji u različitim delovima Zemlje, po parkovima i baštama. Iznenađujuće dobro podnosi toksične gradske uslove, što čini veoma interesantnim činjenicu da je pre nekoliko miliona godina drvo bilo na putu da isčezne. Nekoliko drveta ginka bilobe su među jedinstvenim koji su ozdravili od atomske eksplozije nad Hirošimom. Oni se nalaze na dva kilometra od mesta eksplozije.

Sastav ginko bilobe

U sastav ovog čudesnog drveta ulaze dve osnovne grupe aktivnih materija flavonglikozidi i terpen-laktoni. Ove grupe veoma dobro dostavljaju ginkoglide A, B i C, kvercetin, bilobalid i kampferol. Ginkoglidi i bilobaldidi su retke fitohemikalije koje se naučnici otrkili poslednjih godina.

Ginko biloba

Izbor i čuvanje ginko bilobe

Ginko biloba može da se kupi u obliku dodatka ishrani u specijalizovanim prodavnicama. Cena varira prema broju kapsula u pakovanju. Jedna od najjeftinijih varijanti je oko 3 evra.

Kao biljka može da se sretne ponegde i u našoj zemlji. Uprkos tome, ne preporučuje se njeno direktno skupljanje i korišćenje za čaj ili infuziju. Najbolje je da se koristi u prerađenom obliku. Na tržištu već postoji velika raznovrsnost proizvoda koji sadrže ginko. Na žalost mnogi od njih imaju sintetičke sastojke, a čistoća proizvoda je od velikog značaja.

Koristi od ginko bilobe

Jedna od osnovnih osobina biljke je što poboljšava cirkulaciju krvi - snabdevanje krvi za udove, mozak i polne organe. Ginko-flavonoidi deluju direktno na najmanje krvne sudov, šire ih i povećavaju brzinu protoka krvi i nivo kiseonika u mozgu.

Ginko biloba stimuliše moždane funkcije, poboljšava memoriju i koncentraciju, deluje blagotvorno na migrenu, normalizuje krvni pritisak. Primenjuje se kod problema vezanih za narušenu cirkulaciju - perifernu vaskularnu bolest kod dijabetičara, hemoroida, proširenih vena, Rainaudovog sindroma. Ljudima koji su pretrpeli moždani udar ili drugu moždanu traumu veoma odgovara upotreba ginka.

Upravo poboljšanje moždanih funkcija je jedan od osnovnih zadataka ginko bilobe. On povećava nivo kiseonika i glukoze, a to daje energiju moždanim funkcijama i samim tim svim neurološkim funkcijama. Ginkoglidi u biljci kontrolišu astmu, antifilaktički šok i različite alergijske upale. Smatra se da on kontroliše pretvaranje holesterola u ploču koja učvršćuje arterije.

Čaj od Ginko Bilobe

Ginko biloba vraća funkcije koje se smanjuju kako čovek stari - vid, sluh, radnu sposobnost. Ima veoma moćan antidepresivan efekat. Ginko biloba u kombinaciji sa zlatnom čiom, žen šenom i aloe verom daje veoma dobre rezultate kod impotencije i steriliteta. Biljka je odlično preventivno sredstvo protiv ateroskleroze, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Veliki deo specijalista podlaže sumnji osobine ginko bilobe. Oni su potpuno kategorični da ozbiljne bolesti ne mogu da se leče ovom biljkom.

Doziranje ginko bilobe

Ekstrakti ginko bilobe sadrže različite koncentracije aktivnih materija. Najčešće dozvoljene doze variraju između 40 do 240 mg na dan, podeljene u tri unosa. Preporučuje se da pratite recept na etiketi kupljenog proizvoda.

Štetnost ginko bilobe

Smatra se da ekstrakt od ginko bilobe može da izazove neke neželjene efekte - probleme sa varenjem, povraćanje, dijareju, glavobolju, anksioznost i čak krvarenje. Ekstrakte koji sadrže ginkolide i bilobaldide ne treba da uzimaju trudnice i dojilje. U svim slučajevima unos ginka bilobe treba da bude odobren od strane lekara.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas