Bonapeti.rs»Saveti»Kako da izazovemo dijareju?

Kako da izazovemo dijareju?

MarianeMariane
Džedaj
1460982
Kako da izazovemo dijareju?

Kada govorimo o dijareji, pre svega to se odnosi na učestalost stolice i na njenu strukturu. Prostije rečeno, pod apsolutnom dijarejom se podrazumeva kada imamo više stolica od uobičajenog broja, što kod odraslih osoba iznosi do 3 puta na dan.

Postoji i takozvana delimična dijareja, kod koje je broj stolica veći od uobičajenog broja. Ovo se dešava kod osoba koje obično jedanput dnevno imaju stolicu, a već se tri stolice mogu smatrati dijarejom.

I uprkos tome što povećan broj stolica može da pričini neke neprijatnosti, konstipacija ili zatvor je takođe razlog za zabrinutost. Izazivanje dijareje u domaćim uslovima se ne preporučuje, ali je ponekad neophodno.

Najlakši način da se izazove nekoliko stolica dnevno za relativno kratko vreme je upotreba magnezijum sulfata (engleska so). Ovaj proizvod se prodaje u apotekama i na njemu je tačno naznačeno kako se upotrebljava. Sledite uputstvo, obavezno uzimajte više tečnosti od uobičajene količine i obezbedite dovoljne količine toalet papira.

Dijareju mogu izazvati i specijalni čajevi za pražnjenje, koji sadrže jedan ili drugi oblik sene i u slobodnoj su prodaji u apotekama. Nije dobro da preterujete sa upotrebom ovih čajeva, jer je jedan od neželjenih efekata kod njih pojava jakih kolika u stomaku.

Možete da probate da izazovete proliv i konzumiranjem velikih količina vode i povrća ili jabuka i svežeg mleka, ali je ovde efekat individualan i možda uopšte ne deluje na neke osobe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji