Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Gujina Trava

Gujina Trava

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190172
Gujina trava

Gujina trava (Silybum marianum Asteraceae) predstalja trnovitu biljku koja je široko rasprostranjena u našoj zemlji. Sreće se u Južnoj Evropi, raste čak do zona sa umerenom klimom u kontinentalnoj Aziji. Gujina trava je veštački uvezena na teritoriju Severne i Centralne Amerike, a isto tako u Novi Zeland i Australiju, gde raste agresivno i nazivaju je korovom. Gujina trava je poznata još kao mediteranski trn, mlečni trn i dr.

Gujina trava pripada porodici Asteraceae. Stablo joj je vlaknasto sivo i ispravljeno, visine oko 100-200 cm. Listovi su stepenasti i izduženi. Korpice gujine trave su polukužne, same ili po 2 do 5 u skupu. Vreme cvetanja gujine trave je od juna do septembra.

Sastav gujine trave

Semenje gujine trave sadrži nezasićene masne kiseline, esencijalne masti, flavonoide i poliacetinile pod opštim imenom silimarin. To je sastojak koji je nerastvoriv u vodi, zato tečni oblik ekstrakta gujine trave nije toliko efikasan. Najaktivnija biološka komponenta silimarina koja je u velikoj meri odgovorna za njegove efekte naziva se silibinin.

Gujina trava biljka

Semenje gujine trave sadrži još protein, ulje i skrob. Sadržaj masnih kiselina varira između 20-25% od kojih su oko 50% linolinska kiselina i oleinska kiselina. Flavonoidi, čiji je sadržaj između 2-5%, deluju kao možni antioksidansi.

Izbor i čuvanje gujine trave

Gujina trava raste na travnatim suvim mestima, kao korov pokraj naselja, puteva i napuštenih mesta. Često se sreće i kao korov među usevima. Delovi biljke koji se koriste su nadzemni deo s korpicama i listovima, ali bez donjeg dela stabljike.

Gujina trava može da se kupi u apotekama i specijalizovanim prodavnicama u obliku različitih preparata. Osim u samostalnom obliku, gujina trava može da se nađe u kombinaciji sa drugim vitaminima i biljkama u kompleksnim formulama za čišćenje organizma i dodacima za detoksikaciju jetre.

Koristi od gujine trave

Način delovanja silimarina je veoma jednostavan, ali na račun toga je efikasan. On menja strukturu membrana ćelija jetre, jer na taj način sprečava otrovne materija da uđu u njih. Osim toga silimarin regeneriše oštećene ćelije i stimuliše rad ćelija. Silimarin guta slobodne radikala i neutrališe toksine.

Biljka gujina trava

Samo za jedan sat silimarin se apsorbuje preko creva, a njegova sinteza se dešava upravo u jetri, što garantuje visoki sadržaj. U ovom pricesu gujina trava uništava otrove.

Gujina trava se koristi za profilaktiku i lečenje hroničnih hepatitisa i upala jetre. Nekoliko različitih istraživanja pokazuje da oralni unos silimarina deluje blagotvorno na različite vrste hepatitisa.

Ipak još nije potpuno dokazano, ali se smatra da gujina trava ima antikancerogen efekat. Eksperimenti u ovoj oblasti su još u ranoj fazi, ali ima pretpostavki da postoji veza između unosa silimarina i usporavanja tumora prostate, raka dojke i drugih kancerogenih oboljenja.

Gujina trava čisti telo od štetnih materija, što neminovno pokazuje blagotvoran uticaj i na stanje kože.

Narodna medicina sa gujinom travom.

Narodna medicina preporučuje unos esencije gujine trave kao sredstvo koje oživljava i tonira organizam. Korišćena u malim dozama esencija budi centralni nervni sistem, a veće doze ga potiskuju. Smatra se da biljka ima određeno antimikrobno dejstvo.

Da napravite esenciju, natopite tri cvetne korpice od gujine trave u 400 ml vrele vode tokom nekoliko sati. Nakon toga pripremljena esencija se procedi i od nje se pije 4 puta dnevno po jedna šoljica.

Štetnost gujine trave

Ljudi koji pate od alergija na biljke iz porodice Asteraceae, margarita, artičoka i dr. mogu da iskažu alergiju i na flavonoide u kompleksu silimarina, zato treba da paze i na pojavu alergijskih reakcija na gujinu travu.

Mogući neželjeni efekti pri unosu gujine trave su svrab i osip, gastro-intestalna iritacija, kijanje, glavobolja i dr. Teorijski se tvrdi da biljka može da smanji nivo šećer u krvi, zato dijabetičari i ljud s niskim šećerom u krvi treba da je uzimaju veoma pažljivo.

Druga pretpostavka o unosu gujine trave je da žene sa nestabilnim hormonima ne treba da uzimaju silimarin zbog pretpostavljenog estrogenog efekta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas