Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Sedef Trava

Sedef Trava

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Sedef trava

Sedef trava (Ruta graveolens) je višegodišnja travnata biljka karakterističnog neprijatnog mirisa. Dostiže visinu od 50 do 80 cm i spada u porodicu Rutaceae. Njenom prapostojbinom smatraju se zemlje kraj Sredozemnog mora. Gaji se u Aziji i Evropi, a u Bugarskoj je pretežno rasprostranjena u Srednjim Rodopima, jugoistočnoj i severo istočnoj Evropi. Sedf trava može da se nađe i pod nazivom Lenji sunčac.

Lekovita svojstva sedef trave su poznata još od vremena Ovidija, Plinija starog i Dioskurida. Od dalekih drevnih vremena do današnjih dana narodi u Evropi su smatrali sedefot travu neprocenjivim sredstvom pri lečenju bolesnih očiju. Ljudi su verovali da tamo gde raste sedef trava nema insekata i zmija.

Sedef trava raste na kamenitim i suvim mestima skrivena u žbunju. Kao baštenska biljka se sreće veoma često.

Sastav sedef trave

U sastav sedef trave ulaze ritin, kaprilna, kiprinov i heptanova kiselina. Bogata je vitaminom K i vitaminom P, gorkim materijama, taninima, furokumarinima i dr. Sedef trava sadrži do 0, 7% eteričnih ulja, smole i flavonoida.

Sušena sedef trava

Sakupljanje i čuvanje sedef trave

Za lekovite svrhe se koristi nadzemni deo biljke i posebno listovi. Oni se beru tokom cvetanja, jer im je tada aroma najprijatnija. Strukovi se odsecaju istovremeno s listovima, na visini 30 centimetara od vrha na dole.

Čuvajte odstranjene strukove od gnječenja, naparivanj i pritiskanja. Ne berite strukove bez listova ili sa precvetalim cvetovima. Osušeni listovi imaju sivo-zelenu boju, a mnogo četo se melju u prah i koriste za čajeve.

Koristi od sedef trave

Sedef trava ima veoma dobro izraženo antigljivično, antigasno, antispazmatično, nervno umirujuće i stimulativno dejstvo. Ojačava želudac i nalazi primenu kod najrazličitijih oboljenja i bolesnih stanja.

Sedef trava je korisna za krvni sistem, jer ojačava zidove kapilara i jača perifernu cirkulaciju. Pomaže kod oštrih glavobolja, epilepsije, nesvestice, konvulzija, anksioznosti, vrtoglavica, nervoze i drugih stanja nervnog sistema.

Polje sa sedef travom

Sedef trava je cenjen lek kod bolesti kardio-vskularnog sistema - snižava visok krvni pritisak i pomaže kod ateroskleroze. Čini vid mnogo oštrijim i jasnim. Sedef trava se primenjuje kod nekih neprijatnih ženskih stanja - krvarenja u materici, bolnih menstruacija, lupanja srca tokom menopauze. Sedef trava izaziva menstruaciju.

Po pitanju gastro-intestalnog sistema sedef trava olakšava simptome kolike, gasova, nadutosti, stomačnih grčeva i različitih stomačnih problema. Sedef trava poboljšava apetit.

Biljka olakšava simptome reumatskih bolova, gihta, glista, mučnine, groznice. Pomaže kod kašlja, otežanog disanja i krupa - virusne infekcije disajnih puteva koja najčešće zahvata decu.

U malim količinama sedef trava se koristi za eliminaciju otrova od ujeda zmija, paukova i škorpiona. Biljka se koristi za spoljašnju primenu kod bolova u zglobovima, gihta, išijasa, reumatizma, bradavica.

Čaj od sedef trave

Narodna medicina sa sedef travom

U narodnoj medicini sedef trava se koristi kao veoma dobar sedativ i sredstvo za spavanje. Za tu svrhu natopite nadzemni deo sveže biljke u hladnoj vodi i ostvite da odstoji 12 sati. Pijte jednu šolju pre spavanja.

Sedef trava se koristi kod upala i bolesti čira stomaka i creva, kod glista. Istucajte 1 g biljke i pomešajte ga sa 400 ml hladne vode. Ostavite tako 8 sati, nakon čega popijte dobijenu infuziju u toku dana.

Štetnost sedef trave

Ne treba da uzimate sedef travu u velikim dozama, jer može da izazove ozbiljno trovanje. Sedef trava može da izazove povraćanje i vrtoglavicu. Ne preporučuje se njegov unos uz hranu, a trudnice treba da je izbegavaju. Sok od sveže sedef trave nadražuje kožu i može da bude razlog za bubuljice ili dermatitis kod osetljivijih ljudi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas