Ulje gujine trave

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Ulje gujine trave - koristi i primene

Gujina trava (Silybum marianum) je obični bodljikavi korov, ali u isto vreme je i lekovita biljka sa unikatnim svojstvima. Ona je veom popularna među farmaceutskim kompanijama koje proizvode lekove za lečenje i regeneraciju jetre.

Neki preparati sa gujinom travom su poznati po celom svetu i broj dodataka ishrani na bazi ove biljke ne može da se izbroji. Ulje gujine trave je posebno cenjeno, lekovito i dobro poznato. Ono je pogodno i dostupno za korišćenje, relativno jeftin proizvod sa mnogim korisnim svojstvima.

Osim toga, lekari preporučuju da se koristi ulje gujine trave posle operacija i hemoterapija, kao i za poboljšavanje stanja kod dijabetesa. Uprkos visokom sadržaju kalorija u ulju od gujine trave, ono je odlično sredstvo za mršavljenje, pomaže u pročišćavanju organizma od toksina, povoljšava funkcionisanje želuca i pankreasa i brzo uklanja zatvor.

Ponekad u prodaji možete naći hladno ceđeno ulje gujine trave sa selenom. Proiuvod ima izražena antioksidansna svojstva, usporava proces starenja i stimuliše regeneraciju ćelija što omogućaa njeno uspešno korišćenje u kozmetici.

Sastav ulja gujine trave

U sastavu ulja gujine trave praovladavaju polinezasićene omega-6 kiseline (do 62%) i mononezasićene omega-9 kiseline (do 22%). Osim toga proizvod sadrži palamitinsku, stearinsku, behinsku i arahidonsku kiselinu.

Najveće bogatstvo sastava ulja je prisustvo velike količine vitamina B, E i D, selena, kalijuma, magnezijuma, gvožđa i drugih mikroelemenata koji mogu uspešno da se bore ne samo sa oboljenjima jetre. Pomoću njih moguće je:

- poboljšavanje stanja digestivnog trakta;

- smanjivanje krvnog pritiska;

- borba sa bolestima kardiovaskularnog sistema;

- smanjivanje nivoa lošeg holesterola;

- smanjivanje rizika od tromboze i ateroskleroze;

- poboljšavanje imuniteta.

Efekti ulja na jetru

Ulje od gujine trave za jetru

Gotovo sve hranljive materije biljke prelaze u ulje. Gujina trava je dragocena zbog silimarina u svom sastavu. On je moćan antioksidans koj neutralizuje slobodne radikale. Takođe, stimuliše proizvodnju glutationa. Ova materija se sastoji od tri važne aminokiseline koje čiste jetru od nagomilanih hemikalija. Osim toga proizvod sadrži hlorofil koji pomaže u regeneraciji oštećenih ćeija.

Zašto je ulje gujine trave korisno za jetru

- uklanja kolike i ublažava bol;

- stimuliše formiranje enzima;

- ublažava upalu;

- poboljšava metaboličke procese u organizmu;

- štiti od štetnog delovanja alkohola.

Ulje gujine trave može da se koristi kao preventivno sredstvo protiv bolesti. Korisno je da ovaj lek koristite posle praznika, posebno tokom zimskog ili majskog niza praznika.

Načini primene ulja gujine trave

Pre nego što uzmete ulje gujine trave za jetru važno je da se uverite da nemate netolerantnost. Iako retko, ponekad se pojavljuje alergijska reakcija. Maksimalna dnevna doza za odraslu osobu je 4 kšičice. Preporučuje se da je delite na nekoliko unosa. Poželjno je d akonzumirate u okviru 6-8 nedelja. Nakon jednomesečne pauze unos može da se ponovi. Uvek se konsultujte sa vašim lekarom pre nego što krenete da je koristite u lekovite svrhe.

Doziranje ulja gujine trave za jetru

- 1 kašičice 30miniuta pre obroka;

- kao dodatak jelima.

Nije potrebno da se ulje posebno zagreva. U tom slučaju deo hranljivih materija se gubi. Ali možete da ga dodate u gotova jela.

Kod hepatitisa ulje gujine trave se uzima po 1 kašičica na prazan stomak pre doručka i večere. Lekari preporučuju kurseve lečenja od 1 mesec, sa pauzom između od deset dana.

Čišćenje jetre uljem od gujine trave

Čaj od gujine trave

Za čišćenje jetre pogodnije je da se koristi ulje, nego li sama biljka, sveža ili sušena. Važno je da ne preskačete unos ulja i da ne zaboravite da ga kombinujete sa laganim jelima. Žitarice i salate su idealne. U tom slučaju gubitak 3-5 kg će biti prijatan bonus. Oni će nestati zajedno sa toksinima, hemijskim nagomilavanjima u organima. Čišćenje jetre uljem od gujine trave se sastoji u korišćenju 1 kašičice proizvoda svaka 4 sata za vreme glavnih obroka. Između njih treba da koristite 3 litre čiste vode. Potrebno je da se ukone štetne materije. Kafa i čaj nisu uključeni u određenu količinu tečnosti, kao i supe.

Profilaktika oboljenja jetre uljem od gujine trave

Za profilaktiku oboljenja jetre i "začepljenje" celog tela preporučuje se da se ulje svakodnevno konzumira u količini od 2 kašičice. Ono će služiti kao odličan dresing za sveže salate. Može da se pomeša sa limunovim sokom, medom i drugim masnoćama. Ukoliko ovo nije moguće, onda je dozvoljeno prosto da ga pijete ujutru na prazan stomak. Ova metoda prevencije često je propraćena prirodnim čišćenjem creva.

Primena ulja gujine trave kod drugih medicinskih stanja

Kod pankreatitisa 1 šolja lekovitog ulja gujine trave treba da se pomeša sa 1/2 šolje ulja bundevinog semena, nakon čega se u smesu dodaju 3-4 kapljice eteričnog ulja mente. Dobijeni proizvod se uzima na gladno, po 1 supena kašika tri puta na dan, 30 minuta pre obroka.

Kod dijabetesa proizvod se konzumira u malim količinama - on efikasno jača krvne sudove i pomaže u čišćenjuorganizma od toksina. Uzimajte kroz usta dva puta na dan, 1 kašičicu 30 minuta pre obroka tokom jednog meseca. Nakon toga napravite pauzu d 7 dana, nakon čega se lečenje nastavlja.

Kod gastritisa se preporučuje da dodate lekovito ulje u salate ili da uzimate po 1 kašičicu na dan za vreme oboka. Tridesetodnevni kurs lečenja se radi naizmenično sa periodima pauze od 2-3 meseca.

Kod čireva na želucu uzimajte ulje gujine trave za vreme obroka tokom celog dana. Ukupna količina je ne više od 3 kašičice na dan. Po pravilu kurs je 30 dana, nakon čega treba da se konsultujete sa vašim lekarom o prekidanju i nastavljanju lečenja.

Kod zatvora treba da uzimate po 1 kašičicu na prazan stomak. Problemi sa stolicom će nestati za 2-3 dana.

Kontraindikacije upotrebe ulja gujine trave

Uprkos ogromnim koristima ulja gujine trave, ona se ne preporučuje za upotrebu tokom trudnoće, s obzirom na to da može da zasmeta gestacijskom procesu, da izazove prevremeno rađanje. Međutim, u nekim slučajevima stručnjaci odobravaju unos lekovitog ulja u malim količinama - nekim ženama ovo pomaže da s izbore sa toksikozom. Samo lekar može da odredi koliko je opasan određeni proizvod u svakom konretnom slučaju. Treba da se uzdržavate od unosa proizvoda za vreme dojenja - barem tokom prva četiri meseca.

Toplo se preporučuje da ne dajete ulje gujine trave deci ispod 2 godine, Možete da počnete mirno da dajete ulje samo nakon što dete navrši 12 godina - rizik od alergijske reakcije u ovom slučaju je minimalan. Nezavisno od uzrasta deteta, pre nego što uvedete novi proizvod u njegovu dijetu, treba da dobijete odobrenje pedijatra.

Odlična pomoćna sredstva su ovaj čaj, unikatni lekoviti pročišćujući čaj od gujine trave i čudotvorni med od magarećeg trna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji