Amarula

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
31588
Amarula

Amarula (Amarula) predstavlja popularan južnoafrički kremasti liker, koji se sprema od plodova drveta marula koje se još naziva i slonovo drvo. Amarula je jedno od najvoljenijih pića na svetskom tržištu i iz tog razloga zauzima počasno drugo mesto u prodaji, rangira se odmah nakon irskog kremastog likera Bejlis.

Pre nego što se fokusiramo na likeru, da saznamo nešto više i o drvetu, zahvaljujući koma danas možemo da okusimo neverovatan napitak. Marula (Sclerocarya birrea) je pravo afričko bogatstvo. Ovo kupolasto drvo raste samo u ekvatorijalnoj Africi i dostiže visinu od 10 do 18 metara.

Biljka je omiljena muškim slonovima, koji se tokom perioda razmnožavanja trljaju o njega. Marula rađa zaobljene plodove koji podsećaju na šljivu, i koji su obojeni svetlo zeleno do žućkasto. Imaju vodenasto i sočno meso, koje po ukusu podseća na citrusno ili orašasto voće.

Samo tokom jedne godina Marula može da rodi do pola tone plodova. Njihov neverovatan ukus je razlog što su omiljena hrana mnogima. Slonovi, svinje, majmuni i nosorozi su samo deo vrsta koje obožavaju da ih jedu. Afrički narodi takođe obraćaju veliku pažnju na ove plodove. Smatraju se carskom hranom i korišćeni su u nizu rituala. Od njih se pravi napitak koji je namenjen duhovima umrlih važnih ličnosti ili se daruje počasnim poglavarima.

Marula je drvo obavijeno misterijom i pripisuje mu se mnogo osobina. Ono je važan učesnik u gomili afričkih legendi. Među jednom od lokalnih plemena poznato je kao svadbeno drvo, zbog čega se vekovima pod njegovom senkom sprovode bračne ceremonije. Plodovi drveta se smatraju lekovitim i uzimaju se kod polne nemoći muškarca, a takođe i kod neplodnosti žena. Prema nekim verovanjima kora kupolaste biljke može da pomogne da se izabere pol bebe još pre nego što se rodi. Oni koji žele devojčicu, piju esenciju ženskog drveta, a oni koji žele da se rodi muško uzimaju esenciju muške marule.

Istorija amarule

Marula

Neverovatan afrički liker Amarula pojavio se relativno skoro na tržištu. Prvi put je predstavljen potrošačima tokom osamdesetih godina prošlog veka. Originalnu amarulu proizvodi firma Southern Liqueur Co. Iako je u početku piće bilo skoro nepoznato, ubrzo je steklo popularnost. Danas se nudi u više od sto zemalja. Naziva se Duh Afrike.

Karakteristike amarule

Amarula je kremasti liker u kome je sadržaj šećera 20 procenata, a sadržaj alkohola 17%. Amarula nesumnjivo može da se poredi sa Bejlisom. Uprkos tome ovaj liker se odlikuje jednim svojim specifičnim sastojkom - sokom od plodova marule. Tačno on daje napitku poseban ukus i aromu karamela. Ispoljava takođe i voćne note. Amarula se karakteriše izuzetnom slatkoćom koja je razlog kontradiktornih komentara o piću. Ipak ta osobina ovog napitka se ne dopada svima.

Proizvodnja amarule

Proizvodnja amarule je veoma važan proces od koga zavisi kvalitet dobijenog pića. Plodovi se beru pažljivo, ljušte se i čiste nakon čega se ostavljaju da fermentišu. Nakon toga dolazi na red destilacija. Destilat se meša sa koncentrisanim ekstraktom plodova marule. Smesa se ostavlja da zri dve godine u specijalnim kacama od hrasta. Na kraju se materijal meša sa svežom pavlakom, dok se ne dobije željeni izgled. Dobijena amarula se flašira u tamnim flašama.

Izbor i čuvanje amarule

Ova vrsta alkoholnog pića može da se nađe uglavnom u specijalizovanim prodavnicama, dok se poceni približava ceni Bejlisa. Liker se nudi u tamnim staklenim bocama, na čijoj se etiketi nalazi slon.

Ova životinja se javila kao amblem napitka, zbog njegove velike ljubavi prema drvetu marula, a takođe i prema njegovim plodovima. Kada birate alkohol uvek gledajte na rok trajanja, a takođe i naziv proizvođača. Ova informacija treba da bude prisutna na etiketi na flaši.

Likeri

Kad je u pitanju čuvanje kremastog likera treba da znate da je preporučljivo da se flaše drže na tamnom i hladnom mestu na temperaturi od 5 do 20 stepeni. Nakon otvaranja flaše alkohol može da se konzumira tokom 6-7 meseci.

Kuvanje s amarulom

Amarula može da se upotrebljava na isti način kao bejlis. Liker je pogodan za mešanje slatkih koktela i može da se kombinuje sa različitim kremastim likerima, viskijem, amaretom i dr.

Njegov jedinstveni ukus dozvoljava da se stavlja i u recepte za kremove, pudinge, sladolede, musove, torte, pite, rolate, keks, kuglofe, mafine, tartalete, čizkejkove i svakakva druga slatka iskušenja, nezavisno da li u njima ima voća ili orašastog voća.

U svakom slučaju kao krajnji rezultat imaćete aromatične i slatke deserte koji se tope u ustima.

Serviranje amarule

Amarula se servira slično kao Bejlis. Sipa se u čaše za liker koje su izrađene od stakla i imaju tanku nožicu. Oblik može biti različit. Amarula može da se servira sa nekoliko kocki leda ili bez leda. Pogodna je za kombinovanje sa toplim napicima kao što su kafa ili kapućino.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3.5
50
41
31
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#228978
Korisnik#228978
12.03.2019 09:13
U Africi piju Amarulu sa hlsdnim mlijekom,probajte
0
0