Amareto

Antonia R.Antonia R.
Džedaj
6911
Liker od badema

Amareto (Amaretto) je italijanski sladak liker, koji se sprema od kajsija ili badema a u nekim slučajevima i od oba. Ponekad mu se dodaju trešnje i breskve. Ime mu potiče od italijanske reči amaro, što znači gorak.

Zaslađivači u napitku inače čine gorčinu podnošljivom. Po ukusu liker je blago korak i ne treba da se meša s drugim popularnim napitkom - amarom koji se pravi od biljaka i njegov gorki ukus je dosta jači.

Istorija amareta

Tokom 1525. godine crkva u italijanskom gradu Sarono je unajmila jednog od učenika Leonarda da Vinčija - Bernardina Luinija da oslika jedan od zidova. Hrišćanski hram je nosio ime Device Marije i bilo je neophodno da Luini portretiše Božiju majku.

On je tražio odgovarajući model i nadahnuće, dok nije upoznao mladu devojku - vlasnicu gostionice, koja je postala njegova muza i prema većini verzija - i ljubavnica.

Nakon što je nacrtao iz zahvalnosti mlada žena je želela da mu napravi poklon. Budući da nije imala velike finansijske mogućnosti, kao nagradu za umetnika stvorila je sladak liker sa ukusom badema koji su rasli u njenoj bašti.

Pripremanje amareta

Osnovno kod spremanja bademovog likera je kontrola šećera u njemu. Na kraju spremanja svaki Amareto treba da ima bademovu aromu i blago gorak ukus.

Amareto

Za pripremu u domaćim uslovima neophodna su vam jezgra 2 kilograma kajsija - obavezno sirova, a ne ispečena ili osušena, 500 ml votke, 1 šolja ratopljenog šećera s malo vode, 1 kašika kokosovog brašna, kora od jedne četvrtine limuna, štapić vanile i 2 kašike glicerina.

Svi sastojci osim glicerina se sipaju u staklenu bocu. Dobro se promućkaju i ostave na sunčevoj svetlosti mesec dana. Što je mesto više obasjano suncem, toliko će liker biti aromatičniji, a boja - ćilibarska.

Nakon što prođe mesec dana, tečnost u boci se procedi finom cediljkom, a na kraju se dodaje glicerin koji će omekšati ukus likera.

Sastav amareta

50 grama Amareta sadrži 110 kalorija, 17 grama karbo hidrata i 3 grama šećera. U likeru nema sadržaja masti, proteina, vlakana, holesterola ili natrijuma.

Zbog niskog sadržaja vitamina i minerala u alkoholu, ali i zbog nedostatka sastojaka od kojih se realno povećava težina, njegov sadržaj se klasifikuje u takozvane prazne kalorije - kalorije s niskom hranljivom vrednošću, ali sa visokom numeričkom oznakom.

Kao dodatak jedna kašika Amareta dodaje jelu 35 kalorija i 5 grama ugljenih hidrata. Veća količina kao što je polovina šolje nosi 240 kalorija i 24 grama ugljenih hidrata.

Kuvanje s amaretom

Liker može široko da se koristi u kulinarstvu, uključujući i sladoled i kolače s bademima i čokoladom, čizkejk, torte i kolače. Sa njim se priprema tiramisu i daje kolaču tipičnu aromu.

U svim desertima s ovim likerom oseća se nota badema i veća sočnost, dok se odlično kombinije sa vanilom, pavlakom, sladoledom i voćem.

Amareto može da se dodaje i u pikantnije recepte s piletinom, kao i u namirnice za palačinke. Liker može da se dodaje u sosove za ribu i salate od povrća kao i u već umućenu pavlaku.

Tiramisu

Amareto može da se meša s napicima kao što su kafa, čaj, kola, sok od pomorandže ili penušavo vino kao što je šampanjac na primer, čineći njihov ukus mnogo lepšim.

Serviranje amareta

Liker može da se servira čist ili s ledom. Sadržaj alkohola mu je između 24 i 28%. Budući da se reč Amareto često asocira na italijansku reč amore, koja označava ljubav, napitak često naručuju parovi koji su na romantičnom sastanku.

Pogodan je da se servira pre ili posle večere kao aperitiv ili desert zbog jake arome. Amareto slavi svoj zvaničan praznik svake godine 19. aprila kada njegovi ljubitelji imaji još jedan povod da se počaste ovim napitkom.

Čuvanje i izbor amareta

Liker sa aromom badema treba da se čuva na sobnoj temperaturi u čvrsto zatvorenoj flaši. Ako se drži na previše hladnom mestu kao što je na primer frižider izgubiće tipičnu boju i postaće mutniji. Jednom otvorena flaša treba da se čuva sa zatvorenim poklopcem, da se ne promeni aroma napitka.

U prodavnicama ima desetine različitih vrsta ovog likera, ali najpoznatije su marke Amareto di Sačira, Amareto Markati i Amareto Disarono, koji ima vekovnu istoriju proizvodnje.

Flaše u kojima se prodaju su pravougaone i imaju etiketi koja potvrđuje njihov kvalitet. Cena flaše od 700 ml je između 6 i 15 evra u zavisnosti od vrste.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas