Zmijsko vino

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317822
Zmijsko vino

Zmijsko vino je egzotično alkoholno piće. Ono se u odnosu na druga pića izdvaja po tome što se u flaši sa njim nalazi cela otrovna zmija. Ovo neobično vino dolazi iz Azije, tačnije iz Vijetnama.

Druge zemlje, gde se ovo piće može naći, jesu Japan, Koreja i Tajland. Zmijsko vino, koje se na veoma zanimljiv način proizvodi, smatra se muškim pićem i posebno je popularno kao afrodizijak, a o takva svojstva ovog vina su poznata širom sveta.

Istorija zmijskog vina

Zmijsko vino je proizvod koji ima dugu istoriju. Prema starim hronikama, ovo piće se vekovima unazad proizvodi na prostorima Azije. Prvi proizvođači su živeli za vreme kineske dinastije Džou. Na teritoriji Azije ima dosta otrovnih zmija.

U Jugoistočnoj Aziji se zmija smatra simbolom dugovečnosti i mudrosti. Odatle i proističe verovanje da, ako čovek hoće da dobije snagu, mora da popije malo tečnosti u kojoj je bila otrovna zmija. Vremenom se recept za ovo piće menjao i usavršaao.

Danas je proizvodnja zmijskog vina najzastupljenija u selu Le mat, koje se nalazi na samo nekoliko kilometara od grada Hanoj, glavnog grada Vijetnama. Meštani ovog sela su postali pravi profesionalci u lovu na opasne otrovne zmije. Zanimljivo je da se u ovom mestu čak organizuje i festival zmijskog vina. Ovo selo je veoma interesantno, kako osobama koje žive u okolnim selima i gradovima, tako i mnogim turistima.

U okolini se mogu naći zmijska vina, koja mame svojim izgledom. Gotovo da svaka porodica ispred svoje kuće čuva staklene flaše sa smijama. Što je zmija veća i šarenija, to je izgled flaše privlačniji. Neki od turista priznaju da kupuju ovo vino kao suvenir, a ne za piće.

Proizvodnja zmijskog vina

Vino od zmije

Za proizvodnju zmijskog vina se poštuje odavno napisan recept. Najvažnija komponenta ovog pića jeste sama zmija. Ako nema zmije, onda vino neće imati potrebne karakteristike, a uz to će se izgubiti i sva egzotika. Prema receptu, zmija koja se stavlja u flašu sa pićem bi trebalo da bude veoma otrovna.

Poželjno je da to bude kobra. Međutim, pre nego što se stavi u vino, ova zmija treba da se ulovi i da se umrtvi. Takva se može kupiti i kod trgovca. Pored zmija, koriste se i gušteri, škorpije i drugi insekti. Ovo vino uključuje i razno korenje, začine, kao i mnoge biljke.

Pirinčano vino, u kojem je potopljena zmija, može se konzumirati tek nakon nekoliko meseci. Potrebno je da zmija određeno vreme odstoji u alkoholu i da pusti otrov. Takođe, potrebno je da se flaše stave na tamno mesto.

Što duže vino odleži, to se više njegova boja menja. U određenom trenutku vino poprima roze boju, jer je istekla krv zmije. Od fermentisane zmijske krvi s emože napraviti i zmijski liker.

U suštini, zmijski otrov je najvažniji i najcenjeniji sastojak vina. Uprkos što pri samoj pomisli da se ova vrstta alkohola pije mnoge hvata jeza, proizvođači uveravaju da će biće u potpunosti bezbedno.

Naučnici tvrde da je osnova zmijskog otrova proteinska i da je alkohol razgrađuje do bezopasnih sastojaka. Uprkos toj tvrdnji, ovo piće je u mnogim zemljama Evrope, kao i u SAD, zabranjeno. Razlog tome jeste ubijanje zmija koje se koriste za proizvodnju ovog pića, a koje spadaju već u ugrožene vrste.

Serviranje zmijskog vina

Zmijsko vino se ne može konzumirati kao i ostala pića koja konzumiramo. Ono ne može biti dodatak svežoj salati ili ukusnoj telećoj šnicli. Najviše se konzumira zbog svoje lekovitosti. Poznavaoci tvrde da je potrebno da se pije u malim gutljajima i malim količinama. Prema tradiciji, vino se sipa u male čaše.

Koristi od zmijskog vina

Prema azijskog narodnoj medicini, konzumacija zmijskog vina ima tonizirajući efekat za celokupni organizam. Ovo piće je poznato i po svojim antibakterijskim svojstvima. Ono zagreva i opušta. Neki ga koriste i za lečenje reume i uganuća.

Kao što smo već pomenuli, zmijsko vino je najviše popularno jer se koristi kao afrodizijak. Prema rečima poznavaoca, ono daje takvu seksualnu moć, kakvu nijedna tableta za potenciju to ne može. Takođe, za razliku od mnogih medikamenata, zmijsko vino nema nikakvih kontraindikacija po zdravlje. Za pirnčano vino sa zmijom se tvrdi da ima moć da izleči opadanje kose.

Štetnost zmijskog vina

Iako nije poznato da li konzumacija zmiskog vina prouzrokuje neželjene reakcije, jedna Kineskinja je skoro nastradala konzumirajući ovo piće. Ženu je napala zmija koja je bila u flaši sa pirinačnim vinom cela 3 meseca. Nije jasno kako je zmija, koja je navodno bila umrtvljena, uspela da preživi čak tri meseca u alkoholnom rastvoru. Srećom, žena nije bila ozbiljno povređena i uspela je da preživi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji