Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Amarant - malo, ali veoma korisno zrno

Amarant - malo, ali veoma korisno zrno

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2502
Amarant

Amarant je poznato još iz doba asteka. Međutim, oni nisu koristili žitaricu za ishranu. Oni su biljci prepisivali mnogo magičnih svostava. Španski okupatori su se plašili ove obožavane biljke u bojama duge i probali su da je unište kao kulturu.

Dugo godina je njegovo uzgajanje bilo zabranjeno, najviše sa ciljem da se stavi kraj na ljudske žrtve u kojima je biljka igrala važnu ulogu. Tako na primer predanja kažu, da smesa od mrvljenog semena amarata, pomešana sa medom ili ljudsokom krvlju korisilo za izlivanje obožavanih idola.

Međutim, kultura nije bila izgubljena, uprskos što je pala u zaborav nekoliko stoleća. Amarant je nastavio da se gaji u nekoliko dalekih regiona u Meksiku kao i u Andima. Danas ova biokultura ponovo prisustvije u važnim ritualima - onog zdrave ishrane.

Osim što je koristan, amarant ima sopstvenu auru. Danas se on koristi u celom svetu, a postoji hiljde recepata za njegovu pripremu. Tako na primer u Meksiku, gde se biljka i sada gaji od amaranta se pripremaju kokice sa šećernim sirupom.

Dobijeno se naziva alegria - sreća. U Indiji se od malih zrna priprema ukusan kolač, a u Nepalu - čapati. Sa lekovitim svojstvima u Ekvadoru se od zrna priiprema piće koje reguliše menstrualni ciklus.

Amarant predstavlja jednogodišnju biljku. U prošlosti se smatrala većnom, odakle dolazi i njego ime - u prevodu cveće koje ne vene. Raste do dva metra vidine i najlepša je žitarica.

Biljka amarant

Listovi su obojeni od bele, zelene, roze, narandžaste do purpurne i tamnocrvene. Semenke - ovo cenjeno bogatstvo se krije u semenkama koje liče na razbarušenu svilu kukuruza. Ona su veličine sočiva, krem ili zlatne boje.

Osim što je koristan, amarant je lak za uzgoj. Čak i da slučano padne na zemlju, treba mu malo vode da izraste. U prošlosti, kai i danas poznato je više od 60 vrsta maranta.

Amarant ima bezbroj zdravih prednosti, zbog kojih treba da se uključi u meni. On je među namirnicama koje ne sadrže gluten - malo žitarica se može pohvaliti sa ovim.

U sastavu zrna postoje visoki nivoi proteina, lizina, vlakana, kalcijuma, gvožđa, esencijalnih aminokiselina i magnezijuma. Mala zrna se brzo usvajaju od strane organizma i organa za varenje., pošto su supstance u njima lako rastvorljive. Po zadržaju poluzasićenih masnih kiselina i vitamina E se može porediti sa maslinovim uljem.

On je među najboljim proizvodima za vegetarijance. U kombinaciji sa pšenicom, kukuruzom ili braon pirinčem, amarant osigurava širok asortiman proteina imože da zameni hranu kao što je riba, piletina ili crveno meso. Osim toga dokazano je da biljka smanjuje loš holesterol.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest