Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»File od klena sa božanstvenim dresingom

File od klena sa božanstvenim dresingom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
File od klena sa božanstvenim dresingom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
13/02/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
2
"Naslov recepta govori sve, mi možemo samo da potvrdimo"

Potrebni sastojci

  • klen - 2 ribe /oko 300 g/
  • maslac
  • maslinovo ulje
  • beli biber
  • krupnija so
  • limun
  • za dresing
  • estragon - 3 struka, svež
  • ruzmarin - 2 struka, svež
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • beli luk - 3 čena
  • pirinčano sirće - 1 supena kašika
  • orasi - 50 g
  • so
  • čili u ljuspicama - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Morski ili rečni, meso klena je cenjen izvor omega-3 masnih kiselina, proteina i masti. Meso je krzo, belo, izuzetno ukusnoi bez mnogo kostiju, dobar sastojak u ribljoj čorbi. Odgovarajući je i za filetiranje.

Operemo ribu hladnom vodom. Dobro je osušimo. Stavljamo na parče gaze. Ovaj trik sam naučila od oca (starog ribolovca), zato što se riba kliza kad se očisti od krljušti. U gazu stavljamo očišćene krljušti i unutrašnjosti i bacamo.

Ponovo operemo ribu i dobro osušimo. Tranžiramo je, rep i glavu odsečemo oštrim nožem zajedno sa 3 cm od mesa. Odvajamo i peraja. Prolazimo nožem u pravuci leđne kosti. Odvajamo jedan file. Na isti način uradimo i sa druge strane, odvajamo leđnu kost. Nemojte se plašiti ako za vreme filetiranja ostavite malo mesa na njoj. Od svih ovojenih delova - glave, repa, peraja i kostiju pripremamo ragu. U kombinaciji sa drugom ribom ćemo pripremiti čorbu, salamuru ili domaći bujon od ribe.

Od odvojena dva filea ne skidamo kožu. Posipamo solju i biberom. Ostavljamo na sat-dva da upiju soli, nakon toga iscedimo. Namažemo četkom i maslinovim uljem aluminijumsku foliju. Odozgo kao podlogu koristimo kriške limuna. Na njih stavljamo filee klena.

Odozgo stavljamo krišku maslaca i struk estragona. Uvijamo dobro aluminijumskom folijom kao paket i stavljamo u ugrejan gril tiganj.

Meso je gotovo za oko 20 minuta (zavisi od vrste termičke obrade, ja koristim šporet na plin).

Za dresing izmrvimo čenove belog luka u avanu sa malo himalajske soli. Dodajemo i začine, sitno iseckane. Pomešamo sa maslinovim uljem, malo sirćeta i ljut čili po želji. Na kraju dodajemo sveže izrendane ili sitno isečene orahe.

Gotove filete ostavljamo da se ohlade u foliji. Skidamo je pažljivo i odvajamo kožu od fileta.

Filete poređamo na tanjir, serviramo sa krompir pireom, a dresing poređamo pored ribe u posebne posude.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: