bonapeti.rs»Članci»Vrste Gljiva
Vrste Pečuraka

Vrste Gljiva

Popularne otrovne i jestive gljive kod nas i u svetu. Pogledaj različite vrste gljiva i saznaj kako da ih prepoznaš. Članci o gljivama imaju samo informativni karakter.
Zimska PanjevčicaVrste PečurakaZimska Panjevčica
26. okt.
Tanja Radmanovac
Žuta ježevicaVrste PečurakaŽuta ježevica
25. okt.
Tanja Radmanovac
BiserkaVrste PečurakaBiserka
24. okt.
Tanja Radmanovac
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
BlagvaBlagvaBlagva /Amanita caesarea/ je vrsta Basidiomycota gljive, pripada porodici rodu pupavki. Blagva sadrži proteine, koji su važan izvor energije. U blagvama ima još i korisnih minerala i vitamina B, PP i D, koji su veoma potrevni telu.
Crvenkasta GljivicaCrvenkasta GljivicaCrvenkasta gljivica (Laccaria laccata) je vrsta Basidiomycota gljive, koja se može konzumirati. Najviše je rasprostranjena u Severnoj Americi i Evropi. Takođe se može sresti u Meksiku i Kostarici. Pripada rodu Laccaria i porodici Hydnangiaceae. Na eng
VrbovačaVrbovačaVrbovača /Laetiporus sulphureus/ je vrsta Basidiomycota gljive. Ponekad se vrbovača koristi kao lek protiv tuberkuloze. Prema nekim specijalistima, konzumiranje vrbovače pomaže kod smanjenja prekomerne težine.
Ciganska pečurkaCiganska pečurkaRedovno konzumiranje Ciganske pečurke je dobro za zdravlje. Ova vrsta pečurke ima sposobnost da smanjuje nivo šećera u krvi i holesterola.
GolubačaGolubačaGolubača (Russula) je vrsta pečuraka Basidiomycota, koje pripadaju porodici Russulaceas. Prema specijalistima, golubača utiče povoljno na ljude, koji imaju problema sa organima za varenje.
ModrikačaModrikačaModrikača je izvor bakra, cinka, mangana, koji su važni za zdravlje i dobro stanje našeg organizma. Modrikača je bogata tiaminom i riboflavinom.
Šitake PečurkeŠitake PečurkeŠitake pečurke su medicinske gljive, čiji se naziv sastoji od ši - kesten i take - drvo, što bukvalno znači - pečurke koje rastu na drvetu. Šitake rastu u Japanu i Kini, a do danas su se rasprostranile po celom svetu.
SlinavkaSlinavkaSlinavka /Suillus/ pripada rodu Basidiomycota. koja uglavnom raste u zimzelenim šumama. Slinavka je jedna od najčešće sakupljanih pečuraka. Slinavka je vrlo ukusna, ali relativno teška za varenje.
PečurkePečurkeU svetu je poznato i opisano preko 12000 vrsta pečuraka. Postoje otrovne, lekovite, otrovne i druge pečurke, koje imaju veliku primenu u različitim sferama života. Vrste pečuraka. Kulinarska upotreba pečuraka.
ŠkripavacŠkripavacPečurka škripavac se odavno koristi u narodnoj medicini nekih naroda. Pečurka škripavac ulazi u sastav nekih melema protiv kožnih upala i gljivica na noktima. Zdrava salata sa škripavcem.