Zimska Panjevčica
Vrste Pečuraka

Zimska Panjevčica

Zimska panjevčica ima dosta pozitivnih osobina. Ona je izvor selena, koji je veoma moćan antioksidans. Osim toga ima u sastavu vitamin B1, vitamin B2 i vitamin B3.

1

Vrste Gljiva

Popularne otrovne i jestive gljive kod nas i u svetu. Pogledaj različite vrste gljiva i saznaj kako da ih prepoznaš. Članci o gljivama imaju samo informativni karakter.
Vrste Gljiva - Žuta ježevicaVrste Pečuraka

Žuta ježevica

25.10.2017

Žuta ježevica /Hydnum repandum/ je vrsta Basidiomycota gljive i pripada porodici Hydnaceae. Ona raste u Aziji, Severnoj Americi, Australiji i Evropi. Ova vrsta pečurke se može naći u marketima u Meksiku i Kanadi. Žuta ježevica se može naći i kod nas. U en

Vrste Gljiva - BiserkaVrste Pečuraka

Biserka

24.10.2017

Biserka /Amanita rubescens/ je vrsta Basidiomycota gljive, koja pripada rodu pupavki, kao i istoimenoj porodici /Amanitaceae/. Biserka je izvor vitamina B1, vitamina B2 i jedinjenja fosfora. Naučnici naglašavaju, da se u biserki nalaze velike količine sel

Vrste Gljiva - BlagvaVrste Pečuraka

Blagva

23.10.2017

Blagva /Amanita caesarea/ je vrsta Basidiomycota gljive, pripada porodici rodu pupavki. Blagva sadrži proteine, koji su važan izvor energije. U blagvama ima još i korisnih minerala i vitamina B, PP i D, koji su veoma potrevni telu.

Vrste Gljiva - Crvenkasta GljivicaVrste Pečuraka

Crvenkasta Gljivica

23.10.2017

Crvenkasta gljivica (Laccaria laccata) je vrsta Basidiomycota gljive, koja se može konzumirati. Najviše je rasprostranjena u Severnoj Americi i Evropi. Takođe se može sresti u Meksiku i Kostarici. Pripada rodu Laccaria i porodici Hydnangiaceae. Na eng

Vrste Gljiva - VrbovačaVrste Pečuraka

Vrbovača

20.10.2017

Vrbovača /Laetiporus sulphureus/ je vrsta Basidiomycota gljive. Ponekad se vrbovača koristi kao lek protiv tuberkuloze. Prema nekim specijalistima, konzumiranje vrbovače pomaže kod smanjenja prekomerne težine.

Vrste Gljiva - Ciganska pečurkaVrste Pečuraka

Ciganska pečurka

16.10.2017

Redovno konzumiranje Ciganske pečurke je dobro za zdravlje. Ova vrsta pečurke ima sposobnost da smanjuje nivo šećera u krvi i holesterola.

Vrste Gljiva - GolubačaVrste Pečuraka

Golubača

13.10.2017

Golubača (Russula) je vrsta pečuraka Basidiomycota, koje pripadaju porodici Russulaceas. Prema specijalistima, golubača utiče povoljno na ljude, koji imaju problema sa organima za varenje.

Vrste Gljiva - ModrikačaVrste Pečuraka

Modrikača

10.10.2017

Modrikača je izvor bakra, cinka, mangana, koji su važni za zdravlje i dobro stanje našeg organizma. Modrikača je bogata tiaminom i riboflavinom.

Vrste Gljiva - Šitake PečurkeVrste Pečuraka

Šitake Pečurke

15.09.2017

Šitake pečurke su medicinske gljive, čiji se naziv sastoji od ši - kesten i take - drvo, što bukvalno znači - pečurke koje rastu na drvetu. Šitake rastu u Japanu i Kini, a do danas su se rasprostranile po celom svetu.

Vrste Gljiva - SlinavkaVrste Pečuraka

Slinavka

13.09.2017

Slinavka /Suillus/ pripada rodu Basidiomycota. koja uglavnom raste u zimzelenim šumama. Slinavka je jedna od najčešće sakupljanih pečuraka. Slinavka je vrlo ukusna, ali relativno teška za varenje.

Vrste Gljiva - PečurkeVrste Pečuraka

Pečurke

05.09.2017

U svetu je poznato i opisano preko 12000 vrsta pečuraka. Postoje otrovne, lekovite, otrovne i druge pečurke, koje imaju veliku primenu u različitim sferama života. Vrste pečuraka. Kulinarska upotreba pečuraka.