Bonapeti.rs»Članci»Vrste Gljiva
Hranljive NamirniceKonservansi i E-dodaciMahunarke i žitariceMesa i kobasiceMlečni ProizvodiOrašasti plodovi i SemenkePovrćeRiba i Morski PlodoviVoćeVrste Alkoholnih PićaVrste GljivaVrste Vina
Vrste PečurakaOtrovna (lažna) mlečnica
13. sep.
Iliana Angelova
Vrste PečurakaNajčešće jestive i otrovne pečurke i njihove karakteristike
22. jun
Diana Ivanova
Vrste PečurakaGljiva Mrka trubača
24. april
Iliana Angelova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
MuharaKada govorimo o otrovnim pečurkama, prva koja nam pada na pamet je muhara. Da li je ona najotrovnija? To ne može kategorično da se tvrdi, zato što nije reč samo o jednoj vrsti, nego o otprilike 600 vrsta muhare. Sve o muhari.
10. januar
Zimska PanjevčicaZimska panjevčica ima dosta pozitivnih osobina. Ona je izvor selena, koji je veoma moćan antioksidans. Osim toga ima u sastavu vitamin B1, vitamin B2 i vitamin B3.
26. okt.
Žuta ježevicaŽuta ježevica /Hydnum repandum/ je vrsta Basidiomycota gljive i pripada porodici Hydnaceae. Ona raste u Aziji, Severnoj Americi, Australiji i Evropi. Ova vrsta pečurke se može naći u marketima u Meksiku i Kanadi. Žuta ježevica se može naći i kod nas. U en
25. okt.
BiserkaBiserka /Amanita rubescens/ je vrsta Basidiomycota gljive, koja pripada rodu pupavki, kao i istoimenoj porodici /Amanitaceae/. Biserka je izvor vitamina B1, vitamina B2 i jedinjenja fosfora. Naučnici naglašavaju, da se u biserki nalaze velike količine sel
24. okt.
BlagvaBlagva /Amanita caesarea/ je vrsta Basidiomycota gljive, pripada porodici rodu pupavki. Blagva sadrži proteine, koji su važan izvor energije. U blagvama ima još i korisnih minerala i vitamina B, PP i D, koji su veoma potrevni telu.
23. okt.
Crvenkasta GljivicaCrvenkasta gljivica (Laccaria laccata) je vrsta Basidiomycota gljive, koja se može konzumirati. Najviše je rasprostranjena u Severnoj Americi i Evropi. Takođe se može sresti u Meksiku i Kostarici. Pripada rodu Laccaria i porodici Hydnangiaceae. Na eng
23. okt.
VrbovačaVrbovača /Laetiporus sulphureus/ je vrsta Basidiomycota gljive. Ponekad se vrbovača koristi kao lek protiv tuberkuloze. Prema nekim specijalistima, konzumiranje vrbovače pomaže kod smanjenja prekomerne težine.
20. okt.
Ciganska pečurkaRedovno konzumiranje Ciganske pečurke je dobro za zdravlje. Ova vrsta pečurke ima sposobnost da smanjuje nivo šećera u krvi i holesterola.
16. okt.
GolubačaGolubača (Russula) je vrsta pečuraka Basidiomycota, koje pripadaju porodici Russulaceas. Prema specijalistima, golubača utiče povoljno na ljude, koji imaju problema sa organima za varenje.
13. okt.
ModrikačaModrikača je izvor bakra, cinka, mangana, koji su važni za zdravlje i dobro stanje našeg organizma. Modrikača je bogata tiaminom i riboflavinom.
10. okt.
Šitake PečurkeŠitake pečurke su medicinske gljive, čiji se naziv sastoji od ši - kesten i take - drvo, što bukvalno znači - pečurke koje rastu na drvetu. Šitake rastu u Japanu i Kini, a do danas su se rasprostranile po celom svetu.
15. sep.
SlinavkaSlinavka /Suillus/ pripada rodu Basidiomycota. koja uglavnom raste u zimzelenim šumama. Slinavka je jedna od najčešće sakupljanih pečuraka. Slinavka je vrlo ukusna, ali relativno teška za varenje.
13. sep.
PečurkeU svetu je poznato i opisano preko 12000 vrsta pečuraka. Postoje otrovne, lekovite, otrovne i druge pečurke, koje imaju veliku primenu u različitim sferama života. Vrste pečuraka. Kulinarska upotreba pečuraka.
05. sep.
Odabrani
Forum
- Ehinacea12. jun
- Aparat za krofnice12. jun
- Koji su vaši omiljeni keksići?12. jun
- Kuvano vino11. jun
- Omiljeni letnji napitak11. jun
Naše kategorije recepata
16 464
Recepti
8 072
11 660
Drugo