Bonapeti.rs»Članci»Vrste Gljiva
Vrste Pečuraka

Vrste Gljiva

Popularne otrovne i jestive gljive kod nas i u svetu. Pogledaj različite vrste gljiva i saznaj kako da ih prepoznaš. Članci o gljivama imaju samo informativni karakter.
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
MuharaMuhara
10. januar
Kada govorimo o otrovnim pečurkama, prva koja nam pada na pamet je muhara. Da li je ona najotrovnija? To ne može kategorično da se tvrdi, zato što nije reč samo o jednoj vrsti, nego o otprilike 600 vrsta muhare. Sve o muhari.
Zimska PanjevčicaZimska Panjevčica
26. okt.
Zimska panjevčica ima dosta pozitivnih osobina. Ona je izvor selena, koji je veoma moćan antioksidans. Osim toga ima u sastavu vitamin B1, vitamin B2 i vitamin B3.
Žuta ježevicaŽuta ježevica
25. okt.
Žuta ježevica /Hydnum repandum/ je vrsta Basidiomycota gljive i pripada porodici Hydnaceae. Ona raste u Aziji, Severnoj Americi, Australiji i Evropi. Ova vrsta pečurke se može naći u marketima u Meksiku i Kanadi. Žuta ježevica se može naći i kod nas. U en
BiserkaBiserka
24. okt.
Biserka /Amanita rubescens/ je vrsta Basidiomycota gljive, koja pripada rodu pupavki, kao i istoimenoj porodici /Amanitaceae/. Biserka je izvor vitamina B1, vitamina B2 i jedinjenja fosfora. Naučnici naglašavaju, da se u biserki nalaze velike količine sel
BlagvaBlagva
23. okt.
Blagva /Amanita caesarea/ je vrsta Basidiomycota gljive, pripada porodici rodu pupavki. Blagva sadrži proteine, koji su važan izvor energije. U blagvama ima još i korisnih minerala i vitamina B, PP i D, koji su veoma potrevni telu.
Crvenkasta GljivicaCrvenkasta Gljivica
23. okt.
Crvenkasta gljivica (Laccaria laccata) je vrsta Basidiomycota gljive, koja se može konzumirati. Najviše je rasprostranjena u Severnoj Americi i Evropi. Takođe se može sresti u Meksiku i Kostarici. Pripada rodu Laccaria i porodici Hydnangiaceae. Na eng
VrbovačaVrbovača
20. okt.
Vrbovača /Laetiporus sulphureus/ je vrsta Basidiomycota gljive. Ponekad se vrbovača koristi kao lek protiv tuberkuloze. Prema nekim specijalistima, konzumiranje vrbovače pomaže kod smanjenja prekomerne težine.
Ciganska pečurkaCiganska pečurka
16. okt.
Redovno konzumiranje Ciganske pečurke je dobro za zdravlje. Ova vrsta pečurke ima sposobnost da smanjuje nivo šećera u krvi i holesterola.
GolubačaGolubača
13. okt.
Golubača (Russula) je vrsta pečuraka Basidiomycota, koje pripadaju porodici Russulaceas. Prema specijalistima, golubača utiče povoljno na ljude, koji imaju problema sa organima za varenje.
ModrikačaModrikača
10. okt.
Modrikača je izvor bakra, cinka, mangana, koji su važni za zdravlje i dobro stanje našeg organizma. Modrikača je bogata tiaminom i riboflavinom.