bonapeti.rs»Članci»Vrste Gljiva
Vrste Pečuraka

Vrste Gljiva

Popularne otrovne i jestive gljive kod nas i u svetu. Pogledaj različite vrste gljiva i saznaj kako da ih prepoznaš. Članci o gljivama imaju samo informativni karakter.
Gljiva Mrka trubačaVrste PečurakaGljiva Mrka trubača
24. april
Iliana Angelova
MuharaVrste PečurakaMuhara
10. januar
Iliana Angelova
Zimska PanjevčicaVrste PečurakaZimska Panjevčica
26. okt.
Kristina Chernikova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Žuta ježevicaŽuta ježevica
25. okt.
Žuta ježevica /Hydnum repandum/ je vrsta Basidiomycota gljive i pripada porodici Hydnaceae. Ona raste u Aziji, Severnoj Americi, Australiji i Evropi. Ova vrsta pečurke se može naći u marketima u Meksiku i Kanadi. Žuta ježevica se može naći i kod nas. U en
BiserkaBiserka
24. okt.
Biserka /Amanita rubescens/ je vrsta Basidiomycota gljive, koja pripada rodu pupavki, kao i istoimenoj porodici /Amanitaceae/. Biserka je izvor vitamina B1, vitamina B2 i jedinjenja fosfora. Naučnici naglašavaju, da se u biserki nalaze velike količine sel
BlagvaBlagva
23. okt.
Blagva /Amanita caesarea/ je vrsta Basidiomycota gljive, pripada porodici rodu pupavki. Blagva sadrži proteine, koji su važan izvor energije. U blagvama ima još i korisnih minerala i vitamina B, PP i D, koji su veoma potrevni telu.
Crvenkasta GljivicaCrvenkasta Gljivica
23. okt.
Crvenkasta gljivica (Laccaria laccata) je vrsta Basidiomycota gljive, koja se može konzumirati. Najviše je rasprostranjena u Severnoj Americi i Evropi. Takođe se može sresti u Meksiku i Kostarici. Pripada rodu Laccaria i porodici Hydnangiaceae. Na eng
VrbovačaVrbovača
20. okt.
Vrbovača /Laetiporus sulphureus/ je vrsta Basidiomycota gljive. Ponekad se vrbovača koristi kao lek protiv tuberkuloze. Prema nekim specijalistima, konzumiranje vrbovače pomaže kod smanjenja prekomerne težine.
Ciganska pečurkaCiganska pečurka
16. okt.
Redovno konzumiranje Ciganske pečurke je dobro za zdravlje. Ova vrsta pečurke ima sposobnost da smanjuje nivo šećera u krvi i holesterola.
GolubačaGolubača
13. okt.
Golubača (Russula) je vrsta pečuraka Basidiomycota, koje pripadaju porodici Russulaceas. Prema specijalistima, golubača utiče povoljno na ljude, koji imaju problema sa organima za varenje.
ModrikačaModrikača
10. okt.
Modrikača je izvor bakra, cinka, mangana, koji su važni za zdravlje i dobro stanje našeg organizma. Modrikača je bogata tiaminom i riboflavinom.
Šitake PečurkeŠitake Pečurke
15. sep.
Šitake pečurke su medicinske gljive, čiji se naziv sastoji od ši - kesten i take - drvo, što bukvalno znači - pečurke koje rastu na drvetu. Šitake rastu u Japanu i Kini, a do danas su se rasprostranile po celom svetu.
SlinavkaSlinavka
13. sep.
Slinavka /Suillus/ pripada rodu Basidiomycota. koja uglavnom raste u zimzelenim šumama. Slinavka je jedna od najčešće sakupljanih pečuraka. Slinavka je vrlo ukusna, ali relativno teška za varenje.