Fugu

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490154
Fugu

Fugu (Fugu) je izuzetno egzotična vrstu riba balon, poznate još kao riba jež. Ova riba ima veoma neuobičajen oblik i može da se sretne u vodama oko Koreje i Japana.

Odrasle ribe fugu dostižu dužinu do 50 cm i žive približno 5 godina. Prilikom opasnosti riba fugu puni stomak vodom, dobijajući okrugli oblik da bi uplašila svog progonitelja.

Fugu ima mnogo skrivenih šiljaka koji se ističu kada naduva telo i postaje bodljikava, pa je prema tome dosta teška za gutanje. Unutrašnji organi i koža ribe sadrže otrov koji je smrtonosan.

Jedna izuzetno interesantna činjenica je da otrov koji se sadrži u samo jednoj ribi fugu može da izazove smrt 30 fo 40 osoba. Progutan u malim količinama otrov ima narkotičan efekat i uzrokuje golicanje i blagu utrnulost koja traje nekoliko sekundi nakon gutanja.

Ako se ipak osećaj nastavi duže, smrt je sigurna, jer protivotrov ne postoji. Opasna otrovna riba fugu je čitavih 1250 puta jača od cijanida. Otrov je tetradotoksin i nalazi se pretežno u jetri, polnim žlezdama i koži ribe.

Jedini način da se spase život onome ko je otrovan tetradotoksinom je da se održava funkcija srca i pluća dok ne prođe dejstvo opasne materije. Smatra se da ako žrtva ozdravi nakon prvog dana od konzumacije, uspeće da se oporavi.

Nakon svega, nabrojanog do ovde, reći ćete da nikada ne biste probali sličnu ribu i da biste se začudili ko bi je uopšte i probao, ali grešite. Upravo je riba fugu jedno od čuvenih jela kojima sa kojima je japanska kuhinja poznata po celom svetu.

Riba fugu

Pravo da spremaju fugu imaju samo specijalno za to licencirani kuvari i to bez ikakvog izuzetka. Ovde ima još jedan interesantan momenat - ako klijent umre nakon konzumacije ribe fugu, kuvar je bio obavezan da napravi harikiri. Danas ipak, policija hapsi kuvara, iako ga lokalni običaji obavezuju da pojede ostatke ribe što je jednako samoubistvu.

Tajna toliko opasnog otrova je u načinu ishrane same ribe. Prema nekim japanskim naučnicima tetradotoksin se skuplja u njenom mesu nakon konzumacije školjki i morskih zvezda koje su same po sebi otrovne.

Ako se riba hrani neotrovnom hranom, ona neće biti opasna za ljude, nedostatak otrova neće se nikako odraziti na njen ukus. Neki preduzimljivi japanski proizvođači čak već gaje neotrovnu ribu fugu, ali okoreli ljubitelji smatraju da se čar i ukus gube na taj način.

Prema statistikama u Japanu je 70000 licenciranih kuvara koji imaju pravo da spremaju fugu. Da bi uspeo da dobije svoju licencu kuvar treba da poseduje niz umeća među kojima je i mogućnost da oderdi toksičnost u različitim delovima ribe.

Obuka je mnogo ozbiljnija, a finalni ispit - izuzetno težak. Kandidat kuvar fugu ribe zadužen je da očisti i obradi ribu pred specijalnom komisijom, nakon toga da pripremi različita jela sa njom i na kraju - da je pojede dok ostali gledaju. Izuzetno je interesantna činjenica da svaki čovek ima pravo da konzumira ribu fugu na sopstvenu odgovornost, ali car Japana ima zvaničnu zabranu da to radi.

Pripremanje ribe fugu

Prema navedenom, jasno je da je obrada ribe fugu veoma složen i delikatan proces, od koga bukvalno zavisi život klijenta. Riba se obrađuje u 30-ostepenom procesu, čiji je cilj maksimalno slabljenje dejstva opasnog otrova.

Osim otklanjanja otrovnog dejstva, kuvar je obavezan da napravi i estetski lepo jelo, režući ribu na debljinu lista. Jelo se naziva fugusaši i predstavlja veoma lepo jelo, koje podseća na sliku oformljenu kao leptir, ptica il pejzaž.

Fugu sa sašimijem

Fugu se konzumira tako što se izuzetno tanki parčići tope u specijalanom sosu sa začinima. Moguće je da se riba fugu servira kao bujon u kome je sveže jaje i pirinač. Fugu se konzumira i blago ispržen.

Uksu ribe fugu podseća blago na piletinu sa prijatnom notom plodova mora. Konzistencija podseća na želatin. Riba fugu definitivno je posebna po ukusu, ali rizici su sasvim realni. Prema birou za socijalnu brigu i opšte zdravlje u Tokiju je za 10 godina, u periodu od 1996. do 2006. godine bilo između 20 i 44 slučaja trovanja ovom ribom.

Uprkos tome veoma mali deo njih se dogodio u restoranu. Opasnost od ribe ne zaustavlja japance da uživaju u njenom ukusu, dok se godišnje pojedu tone - oko 20 hiljada godišnje.

Drugi izuzetno interesantan momenat je cena ribe - u tokijskim restoranima cena je basloslovna - više od 700 dolara za tek četvrtinu sašimija sa fugu ribom.

I uprkos opasnosti i velikoj ceni riba fugu je jedna od najcenjenijih smrtonosnih delikatesa koje nudi kulinarska umetnost, zauzimajući jedno od prvih mesta u klasifikaciji opasne hrane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji