bonapeti.rs»Članci»Riba i Morski Plodovi
Riba i Morski Plodovi

Riba i Morski Plodovi

Riba i morski plodovi sa informacijom o njima i njihovom sastavu. Čuvanje, izbor i konzumiranje različitih vrsta ribe i morskih plodova .
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
LinjakLinjakMeso linjaka je lagano i veoma korisno. Ljudski organizam ga lako usvaja i tako se snabdeva velikim brojem korisnih materija. Zbog toga se ova riba najviše preporučuje deci i odraslima koji su na dijeti.
GrgečGrgečGrgeč /Perca fluviatilis/ je riba iz porodice Kostura. Grgeč preživljava i u vodama koje su siromašne kiseonikom, rasprostranjen je u celoj zemlji. Grgei ima meso fantastičnog ukusa, a čisti se relativno teško.
Crni kavijarCrni kavijarCrni kavijar je jedna od najskupljih namirnica na svetu, zbog čega nije slučajno nazvana hrana careva. Crni kavijar se servira u malim tanjirićima.
SipaSipaSipa (Sepiida) je vrsta mekušaca Mastilo od sipe ulazi u sastav nekih homeopatskih preparata protiv astme, zatvora, hemoroida, bubrežnih problema, steriliteta i td. Meso sipe je naročito popularno u mediteranskoj kuhinji.
ZrakoperkaZrakoperkaZrakoperka (Alosa pontica) je poznata još kao Dunavska skuša. Meso od zrakoperke je izvor vitamina A, B5, B6, B12. Kontumiranje zrakoperke jača, podstiče imuni sistem i deluje pozitivno kod fizičkog i psihičkog umora.
FuguFuguFugu predstavlja izuzetno egzotičnu vrstu ribe balon, poznate još kao riba jež. Ova riba ima veoma neuobičajen oblik i može da se sretne u vodama oko Koreje i Japana.
JeguljaJeguljaJegulja je jedna od najukusnijih riba, koje se mogu sresti na našim geografskim širinama. Prvo što treba uraditi prilikom kulinarske obrade jegulje je da se odere. Meso ukusne jegulje sadrži 15 proteina, 30 korisnih masti.
Meso AjkuleMeso AjkuleMeso ajkule sadrži belančevine, male količine masti i mineralne materije. Meso ajkule se priprema na različite načine. Koristi i štete od mesa akjule.
Morski PlodoviMorski PlodoviMorski plodovi su veoma ukusna i zdrava hrana, bogata važnim Omega-3 i Omega-6 masnim kiselinama, jodom, cinkom, fosforom i dr. Koristi i čuvanje morskig plodova. Kulinarska upotreba morskih plodova.
OstrigeOstrigeOstrige su jedinstven plod mora sa delikatnim ukusom. Popularne kao afrodizijak, ostrige su bogate cinkom i gvožđem. Ostrige su zadužene za pravilno funkcionisanje mozga.