Kupus

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Crveni kupus

Kupus je član porodice kupusnjača, koja takođe uključuje kelj, brokoli i prokelj. Kupus je okruglog oblika i sastoji se od slojeva listova.

Kupus ima dugu istoriju upotrebe i kao hrana i kao lek. Razvija se od divljeg kupusa. Divlji kupus su u Evropu donele oko 600. godine pre nove ere grupe keltskih lutalica. Gajen je u Staroj Grčkoj i Rimskom carstvu, smatrajući se izuzetnim lekovitim sredstvom.

Kupus je u svom modernom obliku razvijen i rasprostranjen širom Evrope, a posebno u severnoj Nemačkoj, Poljskoj i Rusiji, gde postaje veoma popularan u lokalnim tradicionalnim kuhinjama. Italijani su, zauzvrat, pomogli u razvoju savojskog kupusa. Rusija, Poljska, Kina i Japan su neki od vodećih proizvođača kupusa danas.

Neki kupus nazivaju „severnim limunom“ zbog visokog sadržaja vitamina C, kojeg ima više od onog u limunu i pomorandži.

Sastav i kalorije kupusa

Kupus je odličan izvor vitamina C. Takođe je veoma dobar izvor vlakana, mangana, folata, vitamina B6, kalijuma i omega-3 masnih kiselina. Kupus je dobar izvor tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, vitamina A i proteina.

Kupus takođe sadrži fitokemikalije koje se nazivaju indoli i sulforafan. 150 g kupusa sadrži 33 kalorije, 1, 53 g proteina i 0, 65 g masti.

Vrste kupusa

Kupus

Beli kupus - ovo je najčešća vrsta kupusa kod nas. Ponekad se naziva zeleni kupus. To je povrće izvanrednog ukusa koje se može koristiti tokom cele godine zbog relativno lakog skladištenja. Beli kupus je izuzetno koristan - sadrži puno šećera, aminokiselina, mineralnih soli, vitamina. Sadrži oko 92% vode. Kalijumovih soli u kupusu ima više od natrijumovih soli, što sprečava zadržavanje vode u telu.

Crveni kupus - po izgledu, ukusu i hemijskom sastavu veoma je blizak belom kupusu. Ima karakterističnu crveno-ljubičastu boju, što je posledica supstanci za bojenje koje se nalaze u njemu, iz grupe antocijana. Pojavio se u 16. veku u zapadnoj Evropi. Sadrži oko 90% vode, vitamine B1, B2, C i PP. Bogat je panteonskom kiselinom, kalcijumom, kalijumom, fosforom i magnezijumom.

Prokelj - prvi put uzgajan u Belgiji u 16. veku. Izuzetno je bogat belančevinama, a prilikom kuvanja ne treba ga prekuvati jer gubi svoje kvalitete. Najbolji način za čuvanje je zamrzavanje.

Kineski kupus - ima blag ukus i veću koncentraciju vitamina A. Kineski kupus ima bledozelene kovrdžave listove i veoma je pogodan za salate od kupusa. Ima svež i veoma prijatan ukus.

Karfiol - teže se uzgaja u poređenju sa drugim vrstama kupusa. Ima mnogo prednosti u odnosu na beli kupus, ali malo zaostaje u popularnosti, iako je karfiol jedno od povrća koje morate imati za naše tradicionalne turšije.

Brokoli - izuzetno je bogat vitaminima A i D. Potrošnja brokolija je poslednjih godina povećana jer je, osim što je veoma koristan, brz za pripremu i izuzetno ukusan.

Izbor i čuvanje kupusa

Kupus

Neophodno je odabrati onaj kupus koji ima čvrste i guste listove, sjajne, sveže boje, bez pukotina, modrica i površinskih nedostataka. Treba izbegavati kupovinu prethodno isečenog ili iseckanog kupusa, jer kada se iseče, počinje da gubi dragoceni sadržaj vitamina C.

Odabir dobrog kupusa se odnosi na odabir čvrstih, teških glavica kupusa. Kupus koji ima promenjene vene ili oštećenje od glista treba izbegavati. Trebalo bi da tražite kupus sa čvrstim, nisko isečenim stabljikama koje ne izgledaju suvo.

Čuvanje kupusa na hladnom mestu održaće svežinu i pomoći u očuvanju sadržaja vitamina C. Celu glavicu kupusa treba staviti u plastičnu kesu i čuvati u frižideru. Crveni i zeleni kupus će se držati na ovaj način oko 2 nedelje, dok će savojski kupus zadržati oko 1 nedelju.

Kupus sadrži goitrogene, prirodne supstance koje se nalaze u nekim namirnicama koje mogu uticati na funkciju štitne žlezde. Ljudi sa već postojećim i nelečenim problemima sa štitnom žlezdom treba da izbegavaju da jedu kupus iz ovog razloga.

Kulinarska upotreba kupusa

Svinjetina sa kupusom

Kupus je ukusno povrće koje zauzima počasno mesto na našoj trpezi. Koristi se u mnogim jelima od mesa i jelima povrća, salatama i predjelima. Na našim prostorima se najviše koristi beli kupus, koji nalazi mesto u mnogim kturšijama i lakim salatama. Svinjetina sa kupusom je veoma omiljena gozba za našu kuhinju. Može se jesti i sirov i dinstan i pečeni kupus u rerni - podjednako je ukusan.

Kineski i crveni kupus se uglavnom koriste u salatama. Prokelj se kuva tako što se vrlo kratko kuva na pari - oko 7 minuta, posle toga se može konzumirati po ukusu / samo sa maslacem, sa drugim povrćem ili mesom. Brokoli se odlično upotpunjuje pavlakom za kuvanje, raznim vrstama sireva i kačkavaljem.

Koristi od kupusa

Kupus

- Kupus optimizuje ćelijsku detoksikaciju i ima sposobnost prečišćavanja;

- Fitonutrijenti u kupusu su jedinjenja koja zapravo signaliziraju genima da povećaju proizvodnju enzima uključenih u detoksikaciju, proces čišćenja kojim se organi oslobađaju od štetnih jedinjenja;

- Povrće kao što su kupus, karfiol, brokoli, kelj i prokelj može pomoći u prevenciji raka debelog creva i gastrointestinalnih problema uopšte;

- Kupus je dobar za zdravlje žena. Mnoga istraživanja su se fokusirala na korisne fitonutrijente u kupusu, posebno na njegov indol-3-karbonil (I3C), sulforafan i indole. Ova jedinjenja aktiviraju i stabilizuju antioksidativnu aktivnost i detoksikaciju i dovode do uklanjanja supstanci koje proizvode rak. Istraživanja potvrđuju da žene koje jedu više povrća iz porodice Brassica, kao što je kupus, imaju mnogo manji rizik od raka dojke;

- Sok od sirovog kupusa je izuzetno efikasan u lečenju peptičkog ulkusa;

- Crveni kupus pomaže u zaštiti od Alchajmerove bolesti;

- Dobro ga je dodati u svoj jelovnik, jer je ovo povrće veoma bogato tako važnim organskim kiselinama i hranljivim materijama. To je ono što ga čini veoma dobrim profilaktičkim lekom za nedostatak vitamina;

- Beli kupus je najkorisniji kada se konzumira svež, jer se tako u njemu čuvaju svi vredni vitamini i hranljive materije. Ako ste dijabetičar onda je bolje da ga prvo prokuvate. Ovo smanjuje sadržaj šećera, ali, nažalost, tokom toplotne obrade, njegove korisne nutritivne osobine su takođe smanjene;

- Prema statistici, muškarci su skloniji kardiovaskularnim oboljenjima od žena. Zato je za jači pol posebno važno da u svoj jelovnik dodaju kupus, jer jača krvne sudove. Ako imate srčana oboljenja, onda je dobro izbegavati konzumiranje povrća sa visokim sadržajem oksalne kiseline. Beli kupus je upravo takav, a 100 grama proizvoda sadrži samo 1 gram ove kiseline. Zbog toga nije koristan samo za muškarce, već je i odličan profilaktički lek protiv ateroskleroze;

- Kiseli kupus daje energiju i koristan je za potenciju jačeg pola;

Kupus

- Što se tiče zdravlja žena, vinska kiselina u sastavu kupusa kontroliše pravilnu raspodelu masti i ugljenih hidrata koje dobijate hranom;

- Kupus stimuliše metabolizam, što je posebno korisno ako želite da izgubite višak kilograma;

- Glavna korist kupusa za trudnice je visok sadržaj folne kiseline, koja je izuzetno korisna za buduće majke; Vitamin B9 je takođe važan u fazi kada planirate da imate dete sa svojim partnerom. Generalno, folna kiselina se proizvodi u prilično malim količinama u telu i može se dobiti hranom. U ovom slučaju, kupus je izuzetno koristan za žene;

- Ženama su tokom dojenja potrebni proizvodi koji su bogati vitaminima. Još uvek postoji mit da kupus izaziva kolike kod beba. Međutim, ne postoje tačni dokazi za ovo, i stoga, ako beba nije pokazala nikakvu negativnu reakciju u vidu alergija, osipa ili zatvora, onda se ovo povrće može bezbedno uključiti u ishranu žene u razumnim količinama;

- Kupus je koristan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Ulepšavanje kupusom

Kupus

Kupus se takođe koristi u kozmetologiji, jer je njegov sok univerzalni antiseptik. Dodaje se u brojne losione, maske i kreme. Uglavnom se primenjuje:

1. Za izbeljivanje pega i staračkih pega

Da biste to uradili, možete jednostavno navlažiti salvete sokom od kupusa i napraviti domaću masku oko 6-7 minuta.

2. Kao krema za omekšavanje ruku

Možete napraviti domaću masku tako što ćete u kremu za bebe dodati kašičicu soka. Nanesite je na ruke i odmah ćete osetiti razliku jer će ova nadograđena krema učiniti kožu vaših ruku i tela mekom, nežnom i podatnom.

3. Kao tonik za lice

Pomešajte sok od krastavca i kupusa u razmeri 1:1 i jednom nedeljno nanesite domaću masku na lice.

4. Kao maska za oštećenu kosu

Da biste to uradili, pomešajte malo soka od kupusa i limuna, zatim nanesite smesu 10 minuta i isperite mlakom vodom.

Kontraindikacije za upotrebu kupusa

Postoji niz razloga i faktora zbog kojih se kupus može zabraniti za upotrebu. Prvo, čak i zdrava osoba ne bi trebalo da zloupotrebljava ovaj proizvod. Šteta od belog kupusa je u tome što ima višak vlakana i organskih kiselina, što može izazvati probleme sa digestivnim traktom. Ljudi koji imaju nedostatak joda u organizmu treba konzumirajte ovo povrće sa oprezom. Uopšteno, ne bi trebalo da konzumirate kupus sa sledećim patologijama:

- gastroenterokolitis;

- pankreatitis;

- gastritis sa povećanom kiselošću želuca;

- bolesti štitne žlezde;

- sindrom razdražljivih creva;

- bolesti jetre;

- posle srčanog udara.

Zanimljive činjenice o kupusu

Kupus

1. U prošlosti, kiseli i fermentisani kupus se čuvao u kadama veličine čoveka. Same glavice su bile cele marinirane, što je produžilo rok trajanja kupusa prema tadašnjim ljudima;

2. Kupus je bogat proteinima, kalcijumom, kalijumom, fosforom, magnezijumom, natrijumom i gvožđem;

3. Prokelj spolja podseća na minijaturnu verziju našeg dobro poznatog belog kupusa. Ima diuretičke, holeretičke i laksativne osobine, kao i antiinflamatorni efekat;

4. Potrošnja kupusa dovodi do povećanog stvaranja gasova i samo njegova toplotna obrada može smanjiti ovaj efekat;

5. Kiseli kupus i svež kupus su najbolji lekovi za upale i skorbut, a takođe čiste organizam od radionuklida i teških metala;

6. Beli kupus je bogat pektinima, šećerima, proteinima, organskim kiselinama, gorušičinim uljem, skrobom, vlaknima, makro- i mikroelementima i nizom važnih vitamina;

7. Po sadržaju vitamina C čak nadmašuje limun i mnoge druge agrume.

Kupus je veoma popularan proizvod u mnogim zemljama širom sveta. Razlog za to nije samo što je lako kupus uzgajati, već i što je veoma dobar za zdravlje. I na kraju, ali ne i najmanje važno, kupus se može dugo čuvati i svež i kiseo.

A ako ste raspoloženi za fini svež kupus, pripremite jedan od naših predloga za zdravu supu od kupusa. A pošto je naša tradicionalna kuhinja nešto što nas uvek privlači, pripremite za svoje najmilije piletinu sa kupusom po nekom od naših recepata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas