Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najpopularnija jela turske kuhinje

Najpopularnija jela turske kuhinje

Vyara KadurinaVyara Kadurina
Početnik
8
Turska hrana

Turska kuhinja je jedna od najbogatijih ukusima, začinima, proizvodima i aromama. Pozajmila je ukuse iz Azije i Bliskog istoka, kao i od balkanskih naroda.

Ćevapa, pilava, musaka, supa, salata, predjela, pita i bureka, sarmi, baklava i morskih plodova ima u izobilju. Svaki region zemlje ima svoju posebnost. Najpopularnija turska jela su:

Imam baildy

Naziv Imam baildy znači u slobodnom prevodu „imam se onesvestio“. Legenda kaže da je imam pao u nesvest nakon što je preterao sa obrokom koji je pripremila njegova supruga. Imam baildy je pečeni patlidžan sa lukom, paradajzom i začinima.

Kebab

Turski ražnjići

Veruje se da je kebab nastao u drevnoj Persiji. Meso za njega može se sitno seckati na komade ili se priprema od mlevenog mesa i onda se peče na ražnjiću. Doner je samo jedna vrsta kebaba.

U prevodu djuner znači rotirajući kebap. Doner je 1867. godine izmišljen u Bursi, a njegov tvorac je Hadži Iskender. Ideja da se ražanj okreće vertikalno bila je dobra inovacija, jer je meso peklo ravnomernije.

Pilav

Turski pilav

Pilav se uglavnom pravi od pirinča i bulgura, a ponekad se dodaju povrće i meso poput jagnjetine i ribe. Jedan od najpopularnijih pilava je Adžem pilav. Pravi se od jagnjetine sa pistaćima, pirinčem i mnogim začinima.

Sarma

Turske sarme

Najpoznatija vrsta sarme je od listova vinove loze, ali se može pripremiti i od listova cvekle, zelja ili kupusa. Tanke su i izdužene, obično debele kao ljudski prst. Sarme se prave od pirinča ili bulgura, a može se dodati i meso.

Gjozleme ili Guzleme

Gjozleme su pite napravljene od razvaljanih kora sa sirom ili skutom i maslacem. Za bolji ukus, peku se na saču. Danas postoje različite vrste punjenja od mesa, povrća ili različitih vrsta džema.

Kunefe

Kunefe je varijanta kadaifa. Priprema se od više slojeva kadaifa punjenih rendanim sirom i prelivenih sirupom ili medom.

Baklava

Turska baklava

Grad Gaziantep je proglašen za prestonicu baklave. Baklava može sadržati ne samo orahe, već i ratluk, voće, čokoladu, orahe, med, a sve to je obilno preliveno sirupom.

Ravanija

Turska ravanija

Ravanija je kolač napravljen od jaja, brašna i šećera preliven velikom količinom sirupa. Peče se i zatim preliva vrućim sirupom od šećera i vode.

Druga neverovatna jela iz turske kuhinje su pide (turska verzija pice), ašure, lokma i ćuftice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest