Garganega

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315816
Garganega

Garganega (Garganega) je bela sorta grožđa, koja daje prijatna bela vina. Ove loze su izuzetno popularne u Italiji gde se gaje već vekovima unazad. Zanimljivo je da krajem prošlog veka zasadu Garganege zauzimaju iznad 13000 hektara. Najveći masivi sa ovom sortom gaje se u predelima Ubrije, Lombardije, Veneta, Sardinije i Apulije.

Garganega je poznata i pod mnogim drugim nazivima. Možete da sretnete sortu kao Garganega Biforcuta, Dorana di Venetia, Ora, Dorana di Venetia, Ostesa, Garganega Frastagliata, Garganega Bianca, Garganega Comune, Garganega di Gambellara, Garganega piramidale, Garganega Veronese, Ostesona, Garganega Grosso i dr.

Garganega se odlikuje zelenim, srednje velikim, ovalnim listom, koji je duboko urezan, obično petodelan. Donja površina lista pokrivena je debelom mahovinom. Grozd karakteriše srednja veličina i cilindrično-konusoidna forma. Grozd je obično razgranat i odlikuje se srednjom gustinom.

Zrna kod sorte Garganega su poprilično sitna, ovalna i blago spljeskana. Ona su obojena u svetlo zeleno i neretko imaju prijatnu sunčevu preplanulost. Ljuska je relativno žilava, a mesnati deo koji se krije ispod nje je vodenast, prijatnog ukusa. Šećerni sadržaj grozda je 20g/100cm3, kod titratabilnih kiselina 7-8g/dm3.

Ovo grožđe se upotrebljava za pravljenje odabranih belih stonih i jačih vina, a takođe i za jel u svežem obliku. Grožše se veoma često stavlja i u popularno vino Soave (Soave) koje se pravi u regiji Veneto.

Pomenuto piće predstavlja kupažno vidno visokog sadržaja sorte Garganega. Ako se grožđe ipak ostavi da se pretvori u suvo grožđe, koristi se za pravljenje dezertnih vina kao što je Rečioto (Recioto) koje se odlikuje čudesnim nivoom slatkoće i delikatnom kiselošću.

Belo grožđe

Inače Garganega se ubraja u mediteranske sorte. Ove loze se najuspešnije razvijaju na plodnom tlu ali mogu da rastu i na siromašnijem. Više voli umerene temperature. Kad se zasadi loze zasade na bogatom terenu, loza daje visoke prinose, ali vina dobijena od njih kao da ostaju bez jasno izraženog profila.

Karakteristike garganege

Kao što smo već spomenuli vina dobijena od Garganege su bela stona ili jaka. Odlikuju se beličastom ili bledožutom bojom. Ovi eliksiri od grožđa su osvežavajući, delikatni i fini. Kod njih se zapaža čudesna struktura i punoća.

Pri otpijanju se osećaju note koje podsećaju na bademe, zelene šljive, zrelu krušku, dinju, med, karamel, kajsije i citrusno voće kao što je ananas, pomorandža, limun i limeta. Preovladavajuća aroma takođe se karakteriše voćnim tonovima.

Serviranje garganege

Prisustvo vina od Garganege na stolu je važan događaj i iz tog razloga vino treba da se serrvira sa neophdonom pažnjom. Pre nego što se servira treba da bude ohlađeno. Obično je neophodno da se pridržavate temperature od 8-10 stepeni.

Ove vrednosti inače nisu uvek obavezne, eto zašto je najbolje, pre nego što pristupite hlađenju, da pogledate etiketu na piću, gde su proizvođači obeležili optimalnu temperaturu serviranja.

Kvalitetno vino kao ovo iziskuje da bude razliveno u specijalnim čašama koje potpuno mogu da otkriju njegovu draž. Ako je vino mlado možete da se zaustavite na čaši za mlada bela vina koja je najpogodnija za grožđane eliksire sa prepoznatljivom voćnom svežinom.

Takva čaša ima oblik lale. Prepoznaćete je po ivici koja se blago izvija na spolja. Pri otpijanju piće pada pravo na vrh jezika. Ako nemate takav servis možete da koristite i univerzalnu čašu za belo vino.

Čizkejk

Garganega se pojavljuje kao klasično italijansko vino, koje može da se kombinuje sa velikom raznovrsnošću hrane i jela. U praksi ovaj predivan aperitiv može da se kombinuje sa svakavim svežim predjelima. Ukus mu se lagano harmonizuje uz orašaste plodove, suvo meze, predjela, sendviče, zalogaje i salate.

Bela vina od garganege mnogo dobro idu uz ribu i morske plodove kao što su škampi, lignje, jastoge, dagnje, rakove, ostrige i dr. Među jelima sa ribom koja obavezno treba da probate sa garganegom su Štuka sa renom, Seviče, Oslić sa dagnjama i Prženi oslić.

Ako vam morska kuhinja nije po ukusu, onda su dobro rešenje jela sa pilećim mesom. Možete da servirate Garganegu zajedno sa specijalitetima kao što su Pile sa kimom, Pileći šiš, Pileći pilav, Salata fitnes i dr.

Sa istim uspehom garganega može da se kombinuje sa različitim makaronama, špagetima, taljatelama, lazanjama, fusilima, parpadelama, raviolama, rigatonima i dr. Obavezan uslov ostaje da oni budu obilno poliveni bogatim sosom, u kome ima topljenih sireva, pavlake, paradajz sosa, bosiljka i drugih aromatičnih začina.

Ovo izuzetno italijansko vino može da se kombinuje i sa velikim izborom deserata. Možete da stavite na trpezu najrazličitije torte, palačinke, vafle, kekse, čeizkejkove, pite i kremove.

U slučaju da se pridržavate dijetalnijeg menija, takođe vam neće biti teško da nađete dodatak za vina od garganege. Možete da ga kombinujete sa svežim i sušenim voćem (brusnicama, šljivama, kajsijama, jabukama i dr.) kao i sa voćnim salatama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji