Limeta

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196254
Limeta

Limeta je ime tako nazvanog zelenog limuna, ali nije limun. On ima nekoliko vrsta koje dosta često povezuju sa običnim žutim limunom, ali između dva citrusa ima razlika kako u spoljašnjem izgledu tako i pri ukusu, gajenju i mestu gde rastu. Limeta podseća na oblik limuna, ali i ma tanku zelenu koru i sočan zelenkasti mesnati deo. Obično raste najbolje u regionima s tropskom i subtropskom klimom. Sličnost između limete i limuna je dosta velika, s tom razlikom da se mali zeleni citrus pokazuje dosta korisnijim od velikog žutog rođaka.

Limeta je široko rasprostranjeno voće u tropskim i subtropskim oblastima. Za njegovu rodnu zemlju smatra se Malazija, a porodica iz koje potiče je porodica Rutaceae.

Sastav limete

U limeti se nalazi značajna količina gvožđa (oko 2%), fosfor, kalijum (2%), kalicjum (2%), magnezijum i eterična ulja. Limeta je izvor i pektina i vitamina P, A i C - izuzetno korisni za zdravlje krvnih sudova.

Citrusi - Limeta

100 g limete sadrži 29 mg vitamina C, 0, 7 belančevina, 11 g ugljenih hidrata, 3 g vlakana, 0, 2 g masti i 30 kcal.

Vrste limete

Najpoznatija vrsta limete je persijska ili poznata još kao vrsta "Florida" (Citrus x latifolia) koja ima krupne plodove, tanku koru i skoro nikakve semenke. Na tržištu se često sreću zeleni limuni od manji vrste žutnjikave limete (Citrus aurantifolia). Druge vrste zelenog limuna su mandarinina limeta (Citrus limonia), kafir limeta (Citrus hystix), nekoliko australijskih limeta, španska limeta (Melicoccus bijugatus), divlja limeta (Adelia ricinella), slatka limeta (Citrus limetta), palestinska slatka limeta (Citrus limettioides) i mošusna limeta (X Citrofortunella mitis).

Izbor i čuvanje limete

Sveža limeta treba da je dosta kisela i opora, a spolja da ima sjajnu koru koja garantuje sočnu unutrašnjost. Kad birate limetu pazite - ona treba da ima jarku boju i glatku koru. Izbegavajte citrus sa naboranom korom. Ako želite da budete sigurni da je plod sočan i mesnat stavite ga na vagu - treba da vas iznenadi svojom težinom, imajući u vidu njegovu malu veličinu.

Koktel sa limetom

Moguće je da po površini limete budu veoma mali braon delovi koje inače ne utiču na ukus.

Imajte u vidu da se limeta brzo kvari i da je dobro da je ne kupujete u velikim količinama. Najbolji način za čuvanje limete je da ga držite u najlon kesi i u frižideru, najviše desetak dana. Ako isečete voće ono može da sačuva svežinu najviše dva dana.

Limeta u kulinarstvu

Limata nalazi dosta dobru primenu u kulinarstvu i pri spremanju različitih alkoholnih i bezalkoholnih koktela. Najbolje je da koristite isceđen sok od limete pri dodavanju u voćne sokove ili kao ukras za koktele. Jedan od najpopularnijih napitaka - mohito, ne može da prođe bez dodavanja limete.

Ukus limete je izuzetno pogodan za začinjavanje ribe, morskih plodova i delikatesa. Ovaj mali i zeleni citrus je idealana za dresinge i različite marinade dajući im specifičan ukus. Dresing sa sokom od limete je veoma pogodan za začinjavanje povrća čak i voćnih salata. AKo iscedite sok od limete na isečeno voće - jabuke, banane i belo povrće, možete da sačuvate njihovu prirodnu boju da se ne izgubi.

Rasečena limeta

Zbog činjenice da je limeta malo voće, ona ne sadrži veliku količinu soka. To je preduslov u kulinarstvu da se koristi i kora i listovi ovog citrusa. U arapskom svetu široko je rasprostranjena praksa da se limeta kuva u slanoj vodi, nakon čega se suši na suncu. Na taj način se dobija poseban arapski začin lumi, izuzetno pogodan za začinjavanje pasulja i pirinča.

Limeta je zastupljena mnogu u nacionalnim kuhinjama država istočne Azije i latinske Amerike i posebno na Tajlandu i u Meksiku. Osim za začinjavanje morskih plodova sok meksičke limete se koristi za davanje specifičnog ukus mesu, najviše piletini. Osim što čini meso krhkijim sok od limete se slaže dobro sa ljutom alevom paprikom. Na Tajlandu jedna od vrsta limete je osnovni sastojak kiselo-pikantne supe Tom jam. Gvakamoli koje je jedan od najšire rasprostranjenih sosova ne može da se napravi bez limete.

Koristi od limete

Limeta i čili

Limeta je izuzetno korisno, hranljivo i dijetetsko voće. Ona ne sadrži masnoće, natrijum i holesterol, što u praksi dozvoljava njenu konzumaciju u neograničenim količinama bez rizika za zdravlje. Osim toga limeta sadrži veoma malo kalorija - jedna voćka srednje veličine od oko 60-70 grama ima tek 20 kcal. Koristi od limete su povezane i s tim što je ona odličan izvor biljnih vlakana. Ako želite da se obezbedite neophodnim dozama vitamina C, izaberite ovaj zeleni citrus. Njen visok sadržaj vitamina C (oko 35%) blagotvorno utiče na normalizaciju nivoua holesterola u krvi.

To automatski čini limetu cenjenim i korisnim voćem, koje pomaže srcu i celom kardio-vaskularnom sistemu. Limeta sadrži i skorbinsku kiselinu koja povećava otpornost organizma prema infekcijama. Osim toga ona pomaže za stvaranje kolagena koji je važan za čuvanje elastičnosti kože.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas