Vidal Blan

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315817
Vidal blan

Vidal blan /Vidal blanc/ je bela hibridna sorta grožđa, koja se koristi za proizvodnju vina. Vidal blan je selektovao francuski selekcionar Žan Luj Vidal još 30 - tih godina prošlog veka, tako što je ukrstio sorte Juni blan i rajondor. Ova sorta je prvobitno bila karakteristična samo za Francusku, ali je polako postala popularna u SAD i Kanadi. Ova sorta vina je popularna još i kao Vidal i Vidal 256.

Loza ove sorte je poznata po svom brzom razvoju. Listovi Vidal blana su okrugli, jarke zelene boje i imaju trouglaste zupce. Grozd je krupan i gust, koničng oblika. Zrna su uglavnom sitna, okrugla, žute ili zelene boje. Mesnati deo je sočan i prijatnog ukusa.

On je obavijen debelom kožicom, koja je dovoljn čvrsta da se pukne ako dođe do pada temperature. Plodovi Vidal blana su veoma slatki. Nivo kiselosti je takođe zadovoljavajući. On zrna ovog grožđa se dobijaju neverovatna bela suva, penušava i desertna vina. Pozitivna strana Vidal blana je da je otporan na hladnoću. Takođe, ova sorta je otporna na gljivične infekcije.

Karakteristike Vidal blana

Kao što je već jasno, vina koja se dobijaju od sorte Vidal blan su visokokvalitetna, suva, bela, penušava i desertna vina. Ova vina imaju bistrinu i žuto-zelenu boju. Poseban utisak odaje njihova aroma, koja predstavlja kombinaciju aroma cveća i citrusa kao što su ananas i grejpfrut. Poznavaoci kažu da vina ove sorte podsećaju na vina rizlinga. Vina Vidal blana su najviše poznata po tome da se od njih, pogotovo u Kanadi, tačnije u Ontariju, prave tzv. ledena vina.

Grožđe vidal blan

Ledeno vino od Vidal blana

Ledeno vino Vidal blana je egzotično alkoholno piće, koje se proizvodi od soka zamrznutog grožđa tokom zime. Ono se proizvodi samo od nekoliko sorti grožđa, koje su otporne na sneg i mraz, uključujući Vidal blan. Ovo piće se pravi jedino na mestima gde zima dolazi nešto ranije. Grožđe ovih sorti se bere sredinom zime i bere se ručno i veoma pažljivo, tako da za vreme branja temperatura treba da bude između -10 i -15 stepeni.

Ledeno vino se može napraviti još od rizlinga, kaberne frana, kaberne sovinjona. Sve ove vrste imaju visak nivo kiselosti. Ledena vinski napici, koji se dobijaju od Vidal blana imaju srednju ili visoku gustinu. Kod njih aroma podseća na miris breskvi i kajsija. Čak se mogu osetiti i medene arome. Kod ovog tipa vina stepen alkohola varira od 7 do 12 procenta. Vina koja se proizvedu u Kanadi imaju veći sadržaj alkohola od onih koja se proizvedu u Nemačkoj.

Čim se grožđe nabere, ono bi trebalo da se što pre izgnječi. Neverovatna je činjenica da se od samo jednog zrna može dobiti jedna kap koncentrovane tečnosti. Kada se ovaj proces završi, dobija se sok koji se stavlja u drvenu burad da fermentiše i tamo treba da odstoji nekoliko meseci. Postoje različiti standardi koje originalno ledeno vino treba da zadovolji. U Kanadi ono treba da zadovolji standarde Vintners Quality Alliance.

Prema ovim standardima bi trebalo da se grožđe bere dok je još zamrznuto i nakon toga bi trebalo da se presuje. Od velikog značaja je i vreme berbe grožđa, tako da proces počne 15. novembra. Strogo se prati nivo šećera i sadržaja alkohola. Kada se sve uzme u obzir, proizvodnja ledenog vina je težak proces i iz tog razloga se ono proizvodi u Kanadi, Nemačkoj i Austriji. Kao što i sami možete pretpostaviti, težak proces proizvodnje je odgovoran i za visoku cenu ovog vina na tržištu.

Serviranje Vidal blana

Pre nego što Vidal blan poslužite, potrebno je da ga ohladite. Poželjno je da temperatura vina bude oko 8-10 stepeni. Kada se vino ohladi, može se servirati u posebnim čašama, koje će moći da otkriju sve njegove kvalitete.

Salata

Možete koristite čaše za belo vino tipa lale, a kod takvih čaša je gornja ivica izvijena ka spolja. Kod ispijanja iz ove čaše se oseća slatkoća svežeg vina. Zahvaljujući tome što je ova čaša izdužena, arome vina se duže zadržavaju, pa se samim tim ima više vremena za uživanje u ukusu ovog vina.

Vidal blan je alkoholno piće koje ima fin balans šećera i kiselosti. To je razlog zašto se vina, proizvedena od ove sorte, mogu kombinovati sa raznim namirnicama i jelima. Odlična dopuna ovom belom vinu su jela od riba i morskih plodova. Tako da uz ovo vino možete spremiti Oslić sa pavlakom, Kotlete ajkule sa povrćem ili Štuku iz rerne.

Što se tiče morskih plodova, preporučujemo vam Rakove sa kukuruzom i kiselim krastavčićima, Meksičke ražnjiće sa škampima i Pohovane pržene školjke. Ako ste od onih koji vole jela bez mesa, ovo vino možete kombinovati sa svežom salatom. Probajte salatu Kapreze sa tikvicama i paradajzom, Zelenu salatu sa jajima i maslinama i Salatu sa kupusom i plavim sirom, Salatu od celera i kukuruza, a takođe odličan izbor će biti i Salata od boranije i korijandera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji