Linjak

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318834
Linjak

Linjak /Tinca tinca/ je rečna riba koja se može sresti u rekama Evrope i Azije. Ova vrsta ribe pripada porodici šarana /Cyprinidae/. Linjak živi u blatnjavim vodenim površinama i rekama sa sporim tokovima, koje imaju dno prekriveno blatom. Druga važna karakteristika jeste da ova vrsta riba živi u vodama sa niskim sadržajem kiseonika.

Linjak se sporo razvija. Njegova težina retko prelazi preko 2 kg, ali ipak treba spomenuti da postoje i krupniji primerci ove vrste, ali se retko sreću. Na prime, u švedskoj reci Lungobion je upecan linjak težine 4. 64 kg. Što se tiče dužine, ova riba najviše raste i preko pola metra. Linjak je prepoznatljiv po svojim bojama. Telo mu je maslinastozeleno, prošarano zlatnim nijansama.

Telo ove ribe je prekriveno sitnim krljuštima, stoga se ova riba ne može praviti nagle i brze pokrete. Peraja linjaka su okrugla i relativno mala. Nema mnogo velike oči, koje su crvene boje. Ljinka ima brkove, zahvaljujući kojima je moguće utvrditi kojoj porodici pripada. Telo linjaka po sebi ima sluz.

Zahvaljujući toj sluzi on uspeva da lako prođe kroz mesta koja su nedostupna drugim ribama. Postoji i tvrdnja da je ova sluz pomaže linjaku da ga izbegavaju i ne napadaju grabljivice u vodi. Druga zanimljiva činjenica jeste da se muške jednike znatno razlikuju od ženskih. Kod njih su peraja duža nego kod ženki.

Karakteristike linjaka

Riba linjak

Linjak vodi miran i spokojan život, pa se zato može najčešće naći u jezerima, koje je obično bogato raznim podvodnim biljkama. Ova riba je veoma lenja, pa se često dešava da godinama bude u jednom delu vodene površine u kojoj obitava. Pokreti linjaka nisu nagli.

Ova riba se hrani uglavnom organizmima koji se mogu naći na dnu voda. Najčešće su to crvi i larve. Linjak ne voli niske temperature i zato se najčešće može sresti u plićim zonama vodenih površina.

Linjak voli pliće vode jer tokom dana prve postaju tople, a ujedno se i poslednje ohlade. Jedini uslov je da u blizini ima biljaka, koje ujedno deluju umirijuće za ovu ribu. Linjak se brzo razmnožava. On izbaci nekoliko puta ikru.

Pecanje linjaka

Na našim prostorima se ova riba može upecati u Dunavu i drugim rekama, ima ga u velikom broju i u veštačkim jezerima. Praćenje linjaka je dosta ambiciozan korak, koji može pokolebati i najiskusnije ribolovce. Zbog opreznog i sporog kretanja ribe ribarima je pravi zadatak da osmisle razne taktike kojima će namamiti ovog vodenog lenjivca.

Pojedinci čak spreme i vesla uz pomoć kojih će moći da razmrdaju biljke na dnu. Međutim, trebalo bi biti pažljiv, jer se na ovaj način može uplašiti ova lenja riba. Što se tiče mamaca za linjaka, oni mogu biti najrazličitiji. Takođe, mogu se koristiti i kukuruz i aromatizovana kuvana pšenica.

Najviše se koriste crvi i treset. Što se tiče hrane koja može poslužiti, nebitno da li ima delova mamca ili ne. Možete hranu nabaviti u specijalizovanim radnjama, a može vam za to poslužiti i najobičniji hleb. Nemojte preterivati sa količinama, dovoljno je samo da probudite interes kod ribe.

Čišćenje linjaka

Pre nego što počnete sa spremanjem linjaka, treba da ga pažljivo očistite. Prvo treba da ribu operete pod mlazom tekuće vode. Zatim je pažljivo polijte vrelom vodom, tako da se sluz skine. Zatim još jednom isperite ribu hladnom vodom. Kako vam riba ne bi klizila iz ruku, možete je posipati solju. Zatim očistite unutrašnjost ribe, tako što ćete napraviti prorez na stomaku i uklonite organe.

Pazite da ne zakačite žučnu kesu, jer će to pogoršati ukus ribe. Nakon toga uklonite i škrge. Takođe, uklonite i ljuspe, mada ih ne uklanjaju svi kulinari. Ako hoćete da uklonite ljuspe, potopite ribu u kipuću vodu, najviše 15 sekundi, a zatim je odmah spustite u hladnu. Zatim pažljivo uklonite ljuspe tupim delom noža, idući nožem od repa do glave ribe.

Mariniranje linjaka

Linjak u kulinarstvu

Linjak ne spada u ribe koje se često mogu sresti u restoranima i prodavnicama. Tako da, ako hoćete jesti ovu ribu, moraćete sami da je upecate i pripremite. Kako iskusni kulinari tvrde, ova riba može biti zamena i za šaran u većini recepata. Međutim, treba znati da im se ukusi dosta razlikuju. Meso linjaka je ukusno i veoma meko, a prtiom, za razliku od šarana, ova riba nema puno kostiju.

Jedina mana linjaka jeste miris mulja, koji se može ublažiti ako se u usta ribe sipa malo sirćeta. Linjak se može poslužiti sa garnirom ili se dodati raznim čorbama, supama, ribljim salatama. Pohovani, dimljeni i marinirani linjak je takođe veoma ukusan. Kada spremate linjaka, poreporučljivo je da ga začinite maslinovim uljem, limunom, biberom, alevom paprikom, majoranom, estragonom, origanom, mirođijom i peršunom. Odlično se slaže sa šargarepom, paprikama, paradajzom, maslinama, crnim lukom i belim lukom.

Koristi od linjaka

Meso linjaka je lagano i veoma korisno. Ljudski organizam ga lako usvaja i tako se snabdeva velikim brojem korisnih materija. Zbog toga se ova riba najviše preporučuje deci i odraslima koji su na dijeti. Linjak je dobar izvor kalijuma, bora, gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora, mangana, itd. Ova riba takođe sadrži i vitamin A i vitamin B. Prema rečima specijalista, redovna konzumacija linjaka sprečava pojavu srčanih problema i povoljno deluje na rad mozga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji