Losos Pastrmka

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190155
Losos pastrmka

Losos pastrmka je hibridna vrsta ribe, plod dugogodišnjeg istraživanja ekipe jugoslovenskih naučnika-genetičara. Losos pastrmka je ustvari prilagođeni oblik američke pastrmke, koja se razmnožava u gornjem toku Belog Drima.

Komplikovanim ukrštanjem naučnici su uspeli da dobiju hibrid lososa sa američkom i balkanskom pastrmkom. Posle dugogodišnje selekcije, uspeli su da stvore vrstu, koja je sposobna da se samostalno razmnožava u rekama i vodenim tokovima bivše Jugoslavije.

Losos pastrmka se razmnožava u periodu april-maj.

Karakteristike losos pastrmke

Spolja, losos pastrmka ima sve odlike američke pastrmke, ali brzo dobija na težini i dostiže veličinu pojedinih vrsta lososa, u isto vreme zadržavši reproduktivni potencijal balkanske pastrmke. Losos pastrmka je krupnija od obične pastrmke, meso je roze, kao kod lososa, ima malo više kostiju i više mesa.

Losos pastrmka dobija sve veću popularnost, ne samo zato što je jeftinija od pastrmke, već i zbog toga, što ima sličan ukus. Ipak, postoje i restorani koji pokušavaju da losos pastrmku prodaju kao losos, po ceni pravog lososa.

Uprkos tome što liče, ukus im nije toliko blizak, i svi oni koji su probali norveški specijalitet, mogu da uoče razliku. Losos pastrmka i loso su iste bije, ali losos pastrmka nije toliko masna.

Crvenkastu boju dobija od hrane. Boja lososa se dobija od njene hrane - račića, riba, škampa - koja sadrži karoten i riba dobija crvenkastu nijansu od pigmenta astaksantin.

Losos pastrmka takođe dobija boju od ovog pigmenta, ali u ovom slučaju on se ne dobija od ishrane. Ukus veštački odgajane ribe zavisi od nekoliko osnovnih faktora - tehnologija razmožavanja, sastav vode i kvalitet hrane.

Kuvanje losos pastrmke

Losos pastrmka je veoma ukusna riba, koja može da se priprema na različite načine. Najčešće se peče u rerni ili na roštilju, a važno je naglasiti da kada se prži ili peče, nema potrebe za masnoćom, jer spada u takozvane masne ribe.

Predlažemo vam neverovatan recept za losos pastrmku sa začinima.

Losos pastrma fileti

Potrebni sastojci: fileti od losos pastrmke, sok od limuna, bosiljak, origano, beli biber, so, selen i majoran. Za prilog predlažemo pečeni krompir.

Način pripreme: Nasecite filete na komade, začinite sokom od limuna i aromatičnim začinima i ostavite da odstoje 10-15 minuta, da dobro prime aromu. Ugrejte gril tiganj ili teflonski tiganj i stavite ribu - najpre je pecite sa strane gde je koža, da bi pustila sopstvenu masnoću, a zatim posle nekoliko minuta okrenite i sa druge strane. Servirajte aromatičnu ribu sa pečenim krompitom i belim vinom.

Sledeći recept je za losos pastrmku na roštilju.

Potrebni sastojci: losos pastrmka (količina po potrebi), 1-2 limuna, nekoliko strukova svežeg belog luka, mirođija, biber, so, maslinovo ulje.

Način pripreme: Očistite i osušite ribu i oštrim nožem napravite poprečne rezove sa obe strane. Pospite svežim limunovim sokom i mslinovim uljem. Posolite i pobiberite. Stavite u trbušnu šupljinu nekoliko režnjeva limuna, svežu mirođiju i malo deo svežeg belog luka.

Odozgo pospite ribu sa malo mirođije i rendanom korom limuna. Pokrijte je providnom folijom i ostavite da odstoji nekoliko sati u frižideru, da bi dobro upila svežu aromu. Ispecite u rerni ili na roštilju.

Korist od losos pastrmke

Osim što je veoma ukusna, ova vrsta ribe je veoma korsna za zdravlje. Losos pastrmka kao tipičan predstavnik masnijih riba je izuzetno bogata omega-3 masnim kiselinama. Riba obezbeđuje organizmu lako svarljive i korisne belančevine, minerale, vitamine. Povećava dobri i istovremeno smanjuje loš holesterol u krvi.

Omega-3 masne kiseline su veoma važne, zato što su odlična prevencija protiv brojnih ozbiljnih oboljenja i stanja.

One sprečavaju pojavu kardio-vaskularnih oboljenja, raka, artritisa, dijabetesa, depresije i Alchajmerove bolesti. Ubrzavaju priliv energije i istovremeno pojačavaju mogućnost koncentracije.

Štite organizam od gripa i prehlada. Redovno kozumiranje ribe je veoma važno za zdravlje, pošto se omega-3 masne kiseline u najvećim količinama nalaze upravo u različitim vrstama ribe. Nutricionisti preporučuju da se riba jede bar jednom nedeljno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

2.3
51
40
30
20
12
Oceni:

Komentari (2)

Pošalji
Korisnik#243651
Korisnik#243651
19.12.2019 23:20
Ja bih vrlo cenio reference o poreklu losos pastrmke. Na internetu nigde nisam uspeo da nadjem nikakav trag o poreklu vrste, a na ribnjacima i trgovinama se kao losos pastrmka prodaju obicne kalife, samo stariji primerci.
1
1
Korisnik#243629
Korisnik#243629
19.12.2019 15:56
Gospođo, ovaj tekst ne može biti pogrešniji. Losos pastrmka je najobičnija kalifornijska pastrmka hranjenja hranom obogaćenom karotenom koja mesu daje crvenu boju.
2
3