Iglica

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3143
Iglica
Fotografija: Zlatina Jelyazkova

More nam nudi razna iznenađenja po pitanju moriskih stanovnika. Raznovrsne po pitanju veličine, oblika, boje i načina života, žive u nepreglednim vodenim prostorima. Ali ribu sa zelenim kostima je malo teško da prihvatimo kao uobičajenu.

Međutim, takva je situacija sa ribom iglicom - ona ima zelene kosti, zajedno sa neuobičajenim spoljašnjim izgledom i šareno obojenim telom Zbog svojih zelenih kostiju iglica dugo nije smatrana bezbednom morskom hranom, ali sada se već zna da zelena boja nije štetna prilikom konzumacije mesa. To je zbog sadržaja biliverdina.

S obzirom na to da postoji crnomorska iglica, dobro bi bilo da se znaju osnovne stvari o ribi, zato što je njena konzumacija nešto što je dobro da se praktikzje. Šta bi bilo dobro da znamo o iglici i o njegovom mestu u kuhinji?

Opšti zaključci o ribi iglici

Iglica je jedna od najželjenijih ribljih vrsta, ali njen ulov je retka mogućnost čak i za iskusne pecaroše. Laici često mešaju ribu iglicu sa jeguljom zbog zajedničkih spoljašnjih oznaka, ali razlika između dve ribe je očigledna nakon detaljnog razgledanja, kako po pitanju veličine, tako i po fizičkim karakteristikama.

Iglica ima latinski naziv Belone belone i često je nazivaju morska igla. Ona je predstavnik porodice Iglica. Ova riba je pelagična, što znači da se kreće u gornjim slojevima vode. Ona se sreće u slanim morskim vodama Atlantskog okeana, Sredozemnog mora, a takođe i Karipskog, Baltičkog i Crnog mora. Pliva u malim jatima ili pojedinačno.

Iglica je riba grabljivac, hrani se malim ribama - sardelom, sitnim šnjurom, atlantskom haringom, peščanom jeguljom, rakovima. Jede i male insekte koji su upali u vodu. Kraj naših obala se pojavila tokom maja, juna, a najbrojnija je tokom jeseni kada se sakuplja kako bi se sačvala pre nego što konačno krene na jug.

Iglica često traži hranu blizu obale i lovi u objektima koje su ljudi stvorili, a koji prekidaju plimne potoke. Zanimljiva karakteristika ribe je što pravi velike sokove kako bi pratila svoju hranu ili kako bi izbegla neku prepreku. Ribolovci je vide kako skače iznad vode i to je posebno atraktivan pogled za vreme ribolova.

U dobrim vremenskim uslovima možete loviti iglicu do sredine i čak do kraja decembra. Pored toga što je objekat jakog interesovanja od strane ribolovaca, ova vrsta ribe je predmet i trgovačkog ribolova i ima visok trgovački interesa na nju. Ona nije skupa riba na tržištu, lako se sprema, ima mnogo mogućnosti za posluživanje i zato je tražena u kulinarstvu.

Spoljašnji izgleda ribe iglice

Pe;ena iglica
Fotografija: Veselina Konstantinova

Iglica ima neobičnu telo - dugačko i zmijoliko, u obliku strelice, pokrivena sitnim krljuštima koja lako padaju prilikom dodira. Ima leđa maslinasto zelene do plave boje, stranice i stomak su srebrini. Leđa i leđno peraje ribe su veoma blizo raspoređenu do repa u obliku slova V.

Najzanimljivije su vilice iglice - one su izdužene i liče na oštru granu kao štica, zbog čega je riba poznata kao morska šljuka. U njihovim ustima se primećuju oštri zubu u obliku kupe.

Maksimalne dimenzije iglice su 70-75 cm, ali ribari najčešće hvataju od 40-45 cm ribe, a njihova težina najčešće dostiže do 700 g. Ima i dosta sitnijih koje se često nazivaju pisaljke.

Reprodukcija iglice

Polno zrelim se smatraju ribe koje su napunile 5 godina iako su neki primerci spremni za razmnožavanje u trećoj godini. Razmnožavanje se odvija svake godine. Iglica je jajorodna riba i njena jaja se nalaze pričvršćena za predmete u vodi sa pipcima po površini jajeta.

Bacanje ikre se odvija tokom maja i juna među leglima sa morskom travom. Mladi primerci ostaju u plićim vodama dok ne dostignu zrelost, a pole mogu da obitavaju na dubinama do 20 metara. Mogu da žive od 5 do 9 godina.

Koliko je korisna riba iglica

Koristi svake ribe se definišu hranljivim i hemijskim sastavom mesa i kavijara po izgeldu. Zato odmah treba da istaknemo odličan sastav mesa ove ribe. Ono je bogato korisnim materijama, među kojima se ističu omega-3 masne kiseline, fosfor, gvožđe, jod.

Sadržani su vitamini iz grupe B u odličnim dozama sa pozitivnim efektom na rad kardiovaskularnog sistema i cirkulaciju krvi. Oni sprečavaju začepljenje krvnih sudova i razvoj bolesti tumora.

Redovno konzumiranje iglice pomaže u ovlažnjivanju epiderpisa i peglanju sitnih bora.

Meso iglice je hranljivo, brzo zasiti organizam, a u isto vreme je lagana hrana, koja je odgovarajuća u dijetalnoj ishrani i skidanju kilograma.

Spremanje iglice
Fotografija: Veselina Konstantinova

Kako se kuva iglica

Iglica može da se konzumira kuvana, pržena, pečena, na roštilju ili dimljena iglica. Recepti su mnogobrojni i posoji mogućnost da budu zadovoljeni svi ukusi.

Zanimljivi recepti sa iglicom

Iglica sa prstenjem od luka

Jedan popularan recept za spremanje iglice je sa prstenjem od luka. Riba se očisti i secka na komade. Luk, naseckan na prstenje se stavlja u tiganj, samo navlažnjen uljem. Na luk se stavljaju komadi ribe, posipaju se solju, crnim biberpm i ruzmarinom, na kraju se stavlja malo izrendanog maslaca. Tiganj se poklopi tako što se pre toga sipa malo vode, i krčka se otprilike 10 minuta.

Iglica sa slatkom od limuna

Potrebni sastojci:

12 riba iglica, oguljenih i očišćenih

¼ kilograma krompira

2 supene kašike maslaca

¾ šolje prezli

1 supena kašika cimeta

1 teglica slatka od limuna

Priprema:

Krompir se skuva i pasira sa uljem. Dodaju se cimet i slatko od limuna. Ovom smesom se puni riba i pričvrsti se čačkalicama za zube ili štapićima. Uvaljaju se u brašno i prže se sa svake strane po 1-2 minute. Poslužuju se sa dinstanim spanaćem.

Predjelo od iglica

Ova riba je odgovarajuća za pravljenje predjela koja se ne obrađuju termički. Čak nije potrebno da se skida sitna krljušt. Riba se prosto uvalja u so i ostavlja se na 20 minuta. Posle se okači i ostavlja se da se osuši. Potrebno je 12 sati kako bi postala slična čirozu.

Konzerve od iglica se prave tako što se riba očisti, nasecka se na komade i oni se stavljaju vertikalno u duvoku usku tepsiju sa solju, lovorovim listom i crnim biberom u zrnu. Zaliva se uljem, poklapa se i ostavlja se na 3 sata na slaboj vatri. Gotovo jelo se servira ohlađeno.

Može da se marinira u teglama i da se koristi kao meze.

Topla jela od iglica

Da bi se otkrio pravi ukus iglice, najbolje je da se marinira pre toga. Može da se isprži u biljnom ulju, da se ispeče sa povrćem, da se spremi na roštilju ili u rerni.

Zanimljivi kulinraski saveti za iglicu

Ova riba ne mora da se čisti od unutrašnjosti pre nego što se zamrzne za čuvanje da se ne bi sušila.

Glava i rep ribe se ne skidaju prilikom pripreme. Oni se ne jedu, nego daju atraktivan izgled jelu.

Riblje jelo će izgledati neobično ako se riba savije u krug i ako se rep i vilica svežu. U dobijeni krug možete staviti garnirung ili poslužiti samostalno. U obe varijante jelo sa ribom je neobično i atraktivno.

Pogledajte još:

- Crnomorska iglica u tiganju;

- Pržena iglica;

- Zapečena iglica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#308162
Korisnik#308162
17.12.2022 10:35
Zanimljiv tekst. Uvek me je odusevljavalo kad vidim iglicu kako iskace iz mora ili pliva po povrsini, ali nikad nisam videla ovako velike primerke. Uvek su bile tanke i duzine do 20 cm.
0
0