bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Narodna medicina sa belim slezom

Narodna medicina sa belim slezom

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3464
čaj od belog sleza

Beli slez, dobri slez, đil, linja, pitomi šljez, šljez, šljezovina, veliki sliz su nazivi za jednu te istu biljku korišćenu u narodnoj medicini - biljku beli slez. Njeno osnovno delovanje je omekšavajuće, ekspektorantno, protivupalno.

Lekovita svojstva biljke su posledica bogatstva sluzastih materija u njenom korenju. Sistem korenja je objekat interesovanja sa strane narodnih lekara zbog jakih terapeutskih kvaliteta koje poseduje.

Sa njom se leče oboljenja respiratornog sistema, uporni kašalj, bronhitisi, traheitisi i drugi problemi sa gornjim disajnim putevima.

Beli slez je odgovarajuće sredstvo kod žaljenja na kolike i čak kod ozbiljnih stanja kao što je dizinterija. On ima antifiuretičko delovanje.

Spoljašnja primena biljke je odgovarajuća kod upale usne duplje, gingivitisa, tonzilitisa, konjuktivitisa.

Koren belog sleza služi i kod sastavljanja takozvane sluzaste dijete.

Još u drevnoj Persiji biljka se koristila kao čačkalica za žvakanje kod dece kod koje niču mlečni zubi. Listovi sadrže lepak koji nakon što se namoči, koristi se kao sredstvo protiv suve kože ruku, opekotina od sunca, suve kose, u losionima ili maskama za lice, uglavnom za hidriranje. Sa njom se pravi i umirujuća obloga za oči, kao i za umekšavanje kože oko očiju.

narodna medicina sa belim slezom
Fotografija: herb-education

Narodni lekari preporučuju biljku za grgljanje kod bolova u grlu ili kod upaljenih desni. Od korena se pravii melem protiv čireva, abscesa ili opekotina.

Listovi biljke imaju oralnu primenu - kod kašlja, dijareje, cistitisa, čestog uriniranja. Sveži listovi se gnječe i koriste se topli za oblogu kod kožnih oboljenja. Biljka je i slepljujući agens u proizvodnji tabletica, gde se koristi izmrvljena u prah. Oblik u kome se koristi beli slez uključuje sirupe za kašalj, napitke, tinkture i drugo.

Kontraindikacije za korišćenje biljke povezane su sa prisustvom pigmenta malvidin koji se koristi za bojenje vune, ali realnih kontraindikacija zapravo nema. Treba imati u vidu sposobnost lekovite ruže da usporava apsorpciju drugih lekova zbog lepljivih materija koje sadrži.

Mogućnosti belog sleza kao lekovite biljke dolaze iz njenog sastava u koji ulazi 20 procenata sluzastih materija, 30 procenata skroba, pektini, tanini, flavonoidne materije koje se nalaze u listovima, eterično ulje i drugo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest