bonapeti.rs»Članci»Voće»Zmajevo Voće

Zmajevo Voće

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490180
Zmajevo voće

Zmajevo voće /Hylocereus/, poznato još i kao pitaja, predstavlja egzotično bodljikavo voće, koje je veoma zdravo. Zmajevo voće je u suštini plod biljke koja pripada porodici kaktusa.

Potiče iz Centralne Amerike, ali se gaji i u Meksiku, Jugoistočnoj Aziji, Južnoj Americi i Izreaelu. Zmajevo voće je, nesumnjivo, jedno od najegzotičnijih i najzanimljivijih voća na svetu. Sudeći prema spoljašnjem vidu, možemo slobodno reći da nijedno voće nije ni nalik pitaji, a takođe i unutrašnji deo se matra jedinstvenim.

Cvetovi ove biljke se mogu videti samo noću, pa se ova biljka često naziva i "mesečev cvet" i "kraljica noći". Zmajevo voće je izduženog oblika, prekriveno crvenim, žutim ili roze izraslinama, koje mu daju jedinstven oblik i izgled.

Prema legendi, zmajevo voće je nastalo pre hiljadu godina, i to od zmajeve vatre. Za vreme teške bitke, kada je zmaj bljuvao vatru, ono što bi poslednje izašlo iz njegovog nosa bi bilo ovo voće. Kada su vojnici ubili zmaja, voće su sakupljali i poklanjali vladaru kao veoma vredno i skupoceno blago, koje je ujedno bilo i simbol pobede.

Kako kažu izvori Asteka, pitaja je ljudskom rodu poznata još od 13. veka. U Vijetnamu se gaje velike količine ovog voća. Tamo je zmajevo voće poznato pod nazivom - tang lou. U Maleziji se pitaja pojavljuje prvi put 1999. godine. U Kolumbiji i Nikaragvi je zmajevo voće veoma rasprostranjeno i gaji se uglavnom radi prodaje i izvoza. Na ovim prostorima zmajevo voće uspešno raste zbog tople klime, koja je karakteristična za ove predele.

Da zmajevo voće uspešno raste, potrebno mu je mesto sa umerenim padavinama. Ako se mnogo poliva, to može uzrokovati da ovo voće prevremeno počne da truli. Ako želite da pitaju gajite kod kuće, možete koristiti semenke, koje vam ostaju nakon što pojedete ovo voće. Poznato je da kaktus raste veoma sporo, a najteži deo jeste davanje plodova.

Zmajevo voće - pitaja

Vrste zmajevog voća

Postoje tri vrste zmajevog voća. Prvi je crvena pitaja. Ova vrsta ima crvenu koru i veli mesnati deo. Druga vrsta je pitaja Kostarika - ima crvenu koru i crveni unutrašnji deo. Treća vrsta je žuta pitaja - karakteriše je žuta kora i žuti mesnati deo.

Sastav zmajevog voća

Preko 80% sadržaja zmajevog voća čini voda. Ovo voće je bogato vitaminom C i vitaminom E, kao i mineralima kao što su fosfor, kalcijum, magnezijum, fluor i cink. Takođe, sadrži i nekoliko nezasićenih masnih kiselina - stearinsku, oleinsku, linolnu i palmitinsku kiselinu.

Zmajevo voće je odličan izvor vlakana i antioksidanata. 100 g zmajevog voća ima 36 kalorija, 7 g ugljenih hidrata, 0.4 g masti, 1 g proteina.

Odabir i čuvanje zmajevog voća

Kod nas zmajevo voće nije mnogo rasprostranjeno. Može se naći u specijalizovanim radnjama, a u nekim prodavnicama se može nači i kozmetika sa ovim voćem. Ako naiđete na zmajevo voće, pregledajte ga dobro, kako biste uočili da li ima tragove oštećenja po sebi.

Kada se čuvaju na hladnom mestu, zreli plodovi pitaje se mogu čuvati tako do 7 dana, a oni koji nisu u potpunosti zreli - do 2 sedmice. Zmajevo voće može težiti od 150-600 g, pa čak i do 1 kg.

Zmajevo voće u kulinarstvu

Zmajevo voće se konzumira kada je dobro ohlađeno. Seče se na pola, a unutrašnjost voća se izdubi kašikom. Meso ovog voća, koje se konzumira kad je sveže, je blagog slatkog ukusa i karakteriše ga nizak sadržaj kalorija.

Veliki broj ljudi ne voli ukus zmajevog voća i zato ga koristi samo kao dekoraciju za razna jela. Može se dodati voćnim salatama, ceđenim sokovima i raznim koktelima. Blaga aroma pitaje je dobra za pravljenje vina, a cvetovi ove biljke se mogu koristiti i za čaj.

Pitaja

Koristi od zmajevog voća

Pitaja ima visok sadržaj fitoalbumina, koji je veoma jak anitokisdant. Fitolabumin se uspešno bori sa slobodnim radikalima i na taj način štiti organizam od kancerogenih oboljenja. Slobodni radikali su glavni uzročnik prevremenog starenja.

Na Tajvanu se zmajevo voće koristi kao dodatak pirinču, jer je veoma bogato dijetetskim vlaknima. Zmajevo voće je niskokalorično voće, pa se zato slobodno može konzumirati i za vreme dijeta za mršavljenje.

Zmajevo voće poboljšava varenje i ubrzava eliminaciju toksina iz prganizma. Ono snižava holetserol i visok krvni pritisak. Voda, minerali i vlakna koja se nalaze u ovom voću povoljno utiču na rad jetre i peristaltiku creva. Postoje tvrdnje prema kojima redovna konzumacija zmajevog voća može pomoći u mršavljenju i smanjenju telesne težine.

Kozmetika sa zmajevim voćem

Mesnati deo pitaje sadrži velike količine polisaharida, koji imaju jak efekat zatezanja. To je razlog što se ovo voće koristi u proizvodnji krema i drugih proizvoda za negu kože, koji sprečavaju i usporavaju proces starenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas