Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Najpopularnije tropsko voće

Najpopularnije tropsko voće

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
49
Tropsko voće

Na svetu postoji velika raznovrsnost voća i povrća. Za neke od njih čak ni ne znamo da postoje, a ono koje smo probali je rasprostranjeno po celom svetu. Predlažemo vam neko tropsko voće koje uprkos tome što nije posebno popularno na Balkanu, po svetu je izuzetno voljeno.

1. Mango

U Indiji mango se uzgajao hiljadama godina i nezamenjivi je deo velelepnih kulinarskih tradicija poluostrva. Od zrelog manga se prave kako različiti deserti, tako i tipično indijsko kiselo mleko.

Mango

Zeleno voće se takođe koristi u tipičnim indijskim kulinarskim specijalitetima, a sušeno i izmrvljeno u prah je popularan i voljen začin. Mango počinje da dobija sve veću popularnost i u Bugarskoj, a njegov unikatan sladak i mekan ukus je zaista očaravajuć.

2. Papaja

Papaja

Iako potiče iz Centralne Amerike, papaja je popularna kultura u svim tropskim državama, a i na samo tamo. Zrelo voće se koristi pre svega sirovo, dok od zelenog mogu da se pripreme različiti karijii druga jela od povrća.

Osim toga, koriste se i za mariniranje mesa, s obzirom na to da u nezrelom stanju voće sadrži veliku količinu enzima koji razgrađuju proteine.

Liči

3. Liči

Ovo voće sa sočnim mesastim delom i finim ukusom dolazi iz Kine i Jugoistočne Azije i može da dospe na našu trpezu u vidu sosova, marinada i čak lazanje, u društvu aromatičnih sireva, moriskih plodova, pilećeg mesa i drugog voća.

4. Zmajevo voće

Zmajevo voće

Pitaja je plod nekoliko vrsta kaktusa, pre svega vrste Hylocereus. Ovo voće je poznato kao zmajevo voće. Potiče iz Meksika, Centralne i Južne Amerike. Jede se samo unutrašnji deo koji je veoma mekan.

Ponekad liči na kivi zbog prisustva crnih hrskavih semenki. Meso, koje se jede sirovo, je blago slatko i sa niskim sadržajem kalorija. Voće se pretvara u sok ili vino, ili se koristi za aromatizovanje drugih napitaka.

Fizalis

5. Fizalis

Ukus voća je slatko-kiselkast i opisuje se kao nešto između paradajza i ananasa. Fizalis se jede svež ili kao džem, žele i kompoti. Ako se glaziraju čokoladom ili karamelom, originalna su dekoracija za kolače i koktele.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest