bonapeti.rs»Članci»Biljke»Čajno Drvo

Čajno Drvo

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490154
Čajno drvo

Čajno drvo /Tea tree/ je biljka iz porodice Myrtaceae. Od čajnog drveta se dobija ulje, koje je poznato po svojim antigljivičnim, antivirusnim svojstvima, kao i po tome da jača imunitet. Iako se nosi naziv "čajno drvo", biljka nema nikakve veze sa biljkama koje se gaje da bi se od njih pravio čaj.

Ima široku primenu u aromaterapiji. Glavni cilj ove vrste alternativne medicine je da blagotvorno deluje na zdravlje čoveka i tonus. Glavno sredstvo koje se koristi u aromaterapiji su eterična ulja. Ulje čajnog drveta je jedno od ulja koje se najviše koristi.

Istorija čajnog drveta

Australijanci često koriste ulje čajevca već stotinama godinama, ali ono tek postaje poznato u svetu krajem 1700. godine, kada je eskpedicija svetski poznatog kapetana Džejmsa Kuke počela da eksperimentiše sa njim. Njegova posada je kuvala čaj od listova ovog drveta, a oni su imali aromu limuna. Dodavali su čaj i pivu, koje su sami pravili.

Aromaterapija

Nešto kasnije, na putovanjima je botanik, koji je bio sa kapetanom Kukom, primetio kako su Aboridžani koristili drvo, kako bi lečili rane zahvaćene infekcijom. Međutim, ostatak sveta tome nije pridavao značaj sve do 1920. godine, kada je hemičar Penfold ispitao svojsta ulja od čajnog drveta i otkrio je da ima odlična antiseptička svojstva. Do 1925. godine je ovaj hemičar ustanovio da je ovo ulje čak 12 puta jače od fenola /standard, prema kome su se merili antiseptici tada/.

Nakon toga su australijski farmaceuti i lekari počeli da masovno koriste čajno drvo. Ljubitelji avantura i bušmani nisu odlazili u pustinju bez ovog čudotvornog ulja. Ulje čajevca je bilo sredstvo koje je bilo obavezno u paketima za prvu pomoć, koje su imali britanski i australijski vojnici, koji su se nalazili u tropskim predelima za vreme Drugog svetskog rata.

Kao i sa većinom stvari, potražnja i interesovanje za ovim uljem se znatno smanjila nakon otkrivanja penicilina. Toliko da se na ovo ulje u potpunosti zaboravilo. Međutim, budući da u današnje vreme postoje razni zdravstveni problemi, ovo ulje je ponov postalo popularno.

Sastav čajnog drveta

Čajno drvo (Tea tree)

Čajno drvo sadrži eterično ulje - 24% gama - terpinen, 40% terpinen, 5% cineol i 10% alfa - terpinena. Naučnici su registrovali prisustvo preko 100 jedinjenja u ulju čajevca, a neka od njih su u potpunosti jedinstvena. Veliki deo tih jedinjenja je klasifikovano kao ugljovodonici terpena ili oksidativni terpeni.

Odabir i čuvanje čajnog drveta

Čajno drvo se može naći u prodavnicama u vidu eteričnog ulja koje se dobija od njega. Postoje i namirnice, u čiji sastav ulazi ulje čajnog drveta. Čuvajte ga prema uputstvu sa pakovanja. Gotove proizvode koje možete naći u prodavnicama su čistoulje, vodica za ispiranje usta, melemi i kreme, sveće, šamponi za domaće ljubimce, konac za zube, dezodoranse, ulja za masiranje, sapune, šampone i balzame.

Koristi od čajnog drveta

Ulje čajnog drveta aktivira moždanu aktivnost, smiruje, podstiče rad imuniteta, deluje kao antiseptik, ima antigljivično i antivirusno dejstvo, kao i insekticidno. Koristi se kod problema sa disanjem, virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Pomaže u iskašljavanju i kod suvog kašlja, kod sinutitisa, bolova u zglobovima, otoka u nogama, hemoroida, vaginalnog sekreta, peruti, akni, opadanja kose i osteoporoze.

Ulje od čajnog drveta

Isitnjeni listovi čajnog drveta kada se stave u vruću vodu se već od davnina koriste za inhalaciju i zapušenje sinusa. Čajevi od isitnjenih listova čajevca pomažu u lečenju prehlade, kašlja, kožnih infekcija. Preparati sa čajnim drvetom ubijaju mikrobe, koji su povezani sa kožnim infekcijama, a takođe i sa virusima i bakterijama u ranama.

Čajno drvo pomaže kod gljivičnih infekcija kao što su atletsko stopalo, gljivice na noktima, čirevi, posekotine, varikozni čirevi, kraste, dermatitis, varičela, herpes zoster.

Vodica za usta sa čajnim drvetom je korisna kod oralnih infekcija i oboljenja desni. Čajno drvo pomaže kod zubobolje, ušnih infekcija, halitoze, upala kao posledica herpesa i gangrene.

Štetnost čajnog drveta

Ulja čajnog drveta ne bi trebalo da se koristi za unutrašnju upotrebu, jer može oštetiti nerve i prouzrokovati i druge ozbiljne probleme. Ulje može izazvati opekotine ako dođe u dodir sa nosom, ustima, očima i drugim osetljivim delovima. Neki ljudi mogu imati simptome alergijske reakcije ili svrab, koji se može pojaviti nakon upotrebe ulja čajevca. Zbog toga, kada koristite eterično ulje čajeca prvi put, prvo probajte sa malim dozama, radi testiranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas