Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kombuča - čajna pečurka koja je postala kultura

Kombuča - čajna pečurka koja je postala kultura

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
9129
Gljiva kombuča

Kombuča je slatki čaj sa fermentisanim kvascem i bakterijama. Ima japansko ime, korene u drevnoj Kini, a posebno poštovanje i kult u SAD.

Većina ljudi misli da je kombuča ukusno piće, ali mnogi od njih takođe misle da je apsolutno odvratna. Pristalice Kombuča pokreta hvale pozitivne efekte napitka na njihov organizam i vole njegov ukus, ali ako se obrati pažnja na njegov izgled, ovo piće ostavlja gadan prvi utisak na ljude koji ga nisu probali.

Za one od vas koji ne znaju šta je Kombuča, dobra je ideja da saznaju više o njegovom poreklu, zdravstvenim koristima i misterioznom životnom ciklusu koji okružuje čudesno piće.

Šta je Kombuča?

Kombuča se pravi dodavanjem kvasca u mešavinu čaja i šećera i ostavljanjem da fermentira sedam do četrnaest dana. Bakterije i gljivice slične kvascu rastu i razvijaju se u obliku ružičaste palačinke nalik na žele, koja se naziva i majka, koja koristi čaj i šećer za hranu. Manji organizmi, zvani bebe, odvajaju se od majke i često se daju ili prodaju drugim ljudima koji žele da počnu da uzgajaju i proizvode Kombuču. Dobijeno piće je prirodno gazirano sa ukusom kvasca i sirćeta. Njen ukus definitivno nije prijatan za svakoga.

Početak Kombuča kulture

Pre 1960. Kombuča je bila relativno neprimećena u Sjedinjenim Državama. Uživala je popularnost među ljubiteljima zdrave hrane u drugoj polovini 20. veka, ali je zabranjena na američkom tržištu 1995. godine kada je Centar za kontrolu bolesti (CDC) objavio izveštaj koji povezuje konzumaciju kombuče sa bolešću žene koja je pila domaću verziju i razbolela se od metaboličke acidoze (nagomilavanje kiseline u telu).

Ali ovo živo piće ne ostaje dugo mrtvo. Široko rasprostranjena ludnica za zdravom hranom počela je 2003. godine, kada su mnogi ljudi tražili piće kao alternativu zašećerenim pićima i način da povećaju unos probiotika.

Danas postoji nekoliko kompanija koje proizvode kombuču širom sveta. Postoje čak i Kombuča barovi koji se otvaraju na mestima kao što su Norfolk, Virdžinija, Portland, Oregon i San Francisko.

Kombuča

Prema istraživanju i izveštaju kompanije za istraživanje tržišta u Americi, prodaja Kombuče od juna 2013. do juna 2014. bila je vredna 127 miliona dolara.

Potencijalne zdravstvene prednosti kombuče

Iako je bilo nekoliko zvaničnih studija o uticaju pića na naše zdravlje, obožavaoci vatreno tvrde da je konzumacija kombuče svakodnevno odlična za funkciju jetre, poboljšava zdravlje debelog creva, kao i da jača imuni sistem.

• Funkcija jetre: Studija na životinjama objavljena u časopisu Microbiologija i Biotehnologija 2009. godine pokazala je da se kombučina glukuronska kiselina vezuje za toksine koji izazivaju oštećenje jetre i izbacuje ih iz tela;

• Zdravlje creva: Sa malo kofeina i šećera i sa visokim sadržajem vitamina i minerala, Kombuča sadrži i korisne bakterije (poput onih koje se nalaze u kiselom mleku) koje se smatraju dobrim za zdravlje digestivnog sistema;

• Imunitet: Rast korisnih bakterija poput onih koje se nalaze u Kombuči može pomoći u održavanju zdravih creva i daće veliki podsticaj vašem metabolizmu;

• Antioksidansi: Pored probiotičkih prednosti, antioksidans poznat kao D-saharična kiselina-1, 4-lakton (DSL) se formira u Kombuči kao rezultat procesa fermentacije. DSL može smanjiti oksidativni stres, upalu i zaštititi od depresije.

Kako se priprema Kombuča?

Ne morate da budete profesionalni kuvar ili hemičar da biste napravili Kombuču. Entuzijasti kućni pivari kažu da kuvanje u sopstvenoj kuhinji obezbeđuje optimalan kvalitet i ukus. Evo dela procesa:

Mora se naći mlada kultura čaja. Ljudi obično traže u krugu svojih prijatelja ili pretražuju internet stranice da vide gde mogu pronaći Kombuču u svom području.

1. Bejbi pečurka se dodaje u zaslađeni crni ili zeleni čaj u velikoj staklenoj tegli, čaj mora biti potpuno ohlađen. Kombuča ima najbolji ukus kada je čaj zaslađen rafinisanim šećerom;

2. Dodajte tečnost koja dolazi sa bejbi pečurkom. Ako ne dolazi sa najmanje 1/4 šolje tečnosti, zamenite je destilovanim belim sirćetom. To će sniziti pH vrednost i sprečiti rast bilo koje strane plesni ili kvasca;

3. Pokrijte sterilnom kuhinjskom krpom kako biste omogućili cirkulaciju vazduha i zaštitili piće od insekata. Čuvajte je na hladnom i tamnom mestu;

4. Smeša se fermentiše 7 do 10 dana, nakon čega se formirana gljivica uklanja. Ostavite sa strane za još jedan čaj ili je ostavite sa malo tečnosti u frižider za kasniju upotrebu.

Kako se pravi Kombuča

Probajte piće. Mogu se dodati i drugi ukusi, kao što su voće ili đumbir. Čuva se još dva dana pre flaširanja. Druge ideje za napitak su citrusi, ljuto, mango, ginseng, lavanda, zova i nar.

Kombuča stoji na hladnom mestu još tri dana kako bi se omogućio razvoj prirodnog procesa karbonizacije.

Piće se čuva u roku od 30 dana.

Neželjeni efekti kombuče

Sama kombuča se smatra bezbednom za piće, ali postoji nekoliko važnih smernica koje treba imati na umu:

• Kada se priprema u kućnoj radinosti ili kućnoj kuhinji, mogu postojati nesterilni uslovi koji bi mogli da unesu nezdrave bakterije u napitak;

• Pijte je umereno. Metabolička acidoza može biti neželjeni efekat prekomerne konzumacije napitka i alkohola;

• CDC upozorava da kućni proizvođači ne bi trebalo da skladište Kombuču u materijalima koji sadrže toksične elemente koji imaju potencijal da ih izvuku;

• Trudnice i dojilje ne bi trebalo da piju Kombuču iz istog razloga što im se ne savetuje da jedu buđave i zrele meke sireve.

Ovaj članak je obrazovne prirode. Pre upotrebe konsultujte se sa specijalistom. Pre nego što počnete sa kulinarskim pripremanjem Kombuče, konsultujte se sa osobom koja je upoznata sa tehnologijom i njenim specifičnostima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari (1)

Pošalji
Korisnik#308162
Korisnik#308162
11.01.2023 10:42
Ustaljeni naziv kod nas je "Kombuha"
0
0