Nero D'Avola

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318834
Nero D'avola

Nero d'Avola predstavlja crnu sortu grožđa, koja se gaji u Italiji, tačnije Siciliji. Smatra se da je to najvažija takva sorta na tim prostorima. Ona se u početku gajila samo u predelima Sirakuze, ali kasnije se rasprostranjuje po celom ostrvu. Danas se gaji na površini oko 12 000 hektara.

Nero d'Avola se može sresti i sa drugim nazivima. Ova sorta je poznata i kao Struguri De Calabria, Calabrese D'Avola, Raisin De Calabre Noir, Calabrese Pizzuto, Calabriai Fekete, Calabrese Di Noto.

Nero d'Avola ima svetlozelene, petodelne široke listove, koji imaju trouglaste zupce. Grozdovi su srednje veličine, konusnog oblika i nisu previše zbijeni. Zrna mogu biti srednja i velika, okrugla ili spljoštena, a boja im varira od tamnoljubičaste do plave. Imaju elastičnu glatku kožicu, ipspod koje se nalazi sočno meso prijatnog ukusa.

Od ovog grožđa se dobijaju bogata, mirisna i pitka crna vina, koja su još prijatnija za nepce kada malo odleže. Ova sorta se može i kupažirati, gde je krajnji rezultat i više nego odličan.

Loza ove sorte se najbolje razvija na mediteranskoj klimi ostrva Sicilije. Za nju je karakteristična regularna berba. Potrebno joj je orezivanje. Takođe treba znati da je ova sorta veoma osetljiva na gljivične bolesti.

Grožđe

Istorija Nero d'Avole

Kao što smo već ustanovili, ova sorta je tipična sicilijanska sorta. Pretpostavlja se da su ovo grožđe doneli finikijci, iako sprovedena istraživanja u oblasti vulkana Etna pokazuju da je ova loza bila poznata stanovništvu još mnogo pre toga. Nakon što su antički Grci počeli da gaje Nero d'Avolu, odmah za njima su počeli da gaje i Rimljani.

Ova sorta nosi naziv po gradu Avola, koji se nalazi u južnom delu Sicilije. Prvobitno je ovo grožđe raslo samo u tom delu, ali kasnije postaje sve popularnije među meštanima. Blaga klima Sicilije je učinila ovo mesto savršenim za proizvodnju odabranih vina.

Krajem prošlog veka su proizvođači vina odlučili da izaberu najbolje mesto na ostrvu, na kojem će moći da proizvode najkvalitetnije vino. Zaustavili su se na mestu koje se nalazi između Trapanija i Agriđenta.

Karakteristike Nero d'Avole

Vina koja se proizvode od Nero d'Avole imaju jarku rubin crvenu boju. Ako se malo zagledate u samo vino, možete primetiti i ljubičaste nijanse. Miris pića je kompleksan, podseća na ljubičice, karanfilić, kupinu, trešnju, malinu, ribizlu i čokoladu. Sav ovaj spektar aroma do savršenstva dovodi aroma hrastove buradi, koja se jedva može naslutiti.

Vina ove sorte su srednje gusta vina. Ona su jakog ukusa i odaju osećaj harmonije i topline. Za njih je karakterističan visok sadržaj šećera, dok sadržaj alkohola u većini slučajeva prelazi 15%.

Serviranje Nero D' Avole

Ukus vina Nero D'Avola mogu jednu sasvim obično veče da pretvore u pravo veselje. Kako bi se sva magičnost ovog vina otkrila, ono pre svega treba da bude malo ohlađeno. Stručnjaci u ovoj pblasti obično preporučuju da temperatura bude od 16 do 18 stepeni. Ipak ne bi trebalo da se zaboravi da temperatura hlađenja zavisi od starosti vina, pa je zato neophodno da se pre serviranja određenog vina informišete o temperaturi serviranja, koja obično bude naznačena na etiketi.

Vino

Nero D'Avola se servira u dobro poznatoj čaši za vino, sa postoljem, koja je izrađena od glatkog stakla. Materijal i oblik čaše omogućavaju osobi koja konzumira vino da uživa u njegovoj očaravajućoj boji, kao i neverovatnoj aromi.

Kada sipate piće, nemojte puniti celu čašu, već samo 2/3 nje. Takođe, nemojte zaboraviti da čaša treba da se drži za postolje, a ne da se uhvati gornji deo. To je, svakako, nedopustiva greška.

Kvalitetno vino Nero D'Avola zahteva uz sebe samo odabrane namirnice. u Italiji se obično kombinuje sa špagetama, linguinima, taljatelama, fusilijem, fetučinijem, kanelonima i još mnogim drugim testeninama.

Posebno zanimljiv dodatak ovom vinu jesu sočne i aromatične lazanje sa bogatim sosom i aromatičnim začinima poput bibera, bosiljka, belog luka, majorana, itd. Zato vam predlažemo da ovo vino kombinujete sa Lazanjom sa pečurkama, Lazanjom Bolonjeze, Lazanjom sa mlevenim mesom, itd.

Ovo italijansko vino se konzumira i sa rižotom i sušijem. Uspešno ga možete kombinovati sa Rižotom sa piletinom, Milanskim rižotom, kao i sa rižotom sa škampima. Ovaj eliksir od grožđa se može servirati i uz divljač. Slaže se sa jelima kao što su Fazan sa krompirom, Pečen fazan, Pečene prepelice, Želirana jarebica, itd. Takođe se dobro kombinuje sa jelima sa teletinom, govedinom, svinjetinom i jagnjetinom. Pačetina i ćuretina bi takođe dobro išle uz ukus ovog vina.

Nero D'Avola se može poslužiti i sa nekim sirevima. Među njima su Edamer, Grijer, Čedar, Parmezan. Oni se mogu poslužiti samostalno ili kao delo salate sa svežim povrćem i krutonima, preliveni majonezom, senfom ili sosom od pavlake.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji