Roze

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41193
Roze

Roze je prijatno vino sa malim sadržajem tanina, koje se proizvodi od crnih sorti grožđa, ali po tehnologiji za dobijanje belih vina. Boja vina je prijatno ružičasta, ali je moguće da varira od bledih nijansi do tamne boje, koja se približava svetlocrvenoj boji. Boja rozea se približava crnim vinima, ali ukus podseća na bela vina.

Većina ljudi povezuje roze sa letom i to je potpuno normalno, jer vina izgledaju izuzetno sveže sa svojom bojom i svežom i nenametljivom voćnom aromom. Roze je izozetno pitko i lagano vino. Sve to ga čini izuzetno privlačnim, posebno nežnijem polu.

Istorija Rozea

Mnogi smatraju da su roze vina jedna od prvih poznatih čovečanstvu. Razlog za to je što su se najstarije tehnike proizvodnje vina brzo završavale i tako su vina više ličila na roze nego na crne vrste vina. Promena je nastupila krajem Drugog svetskog rata.

Tada je vino roze postalo pravi hit u Americi i zapadnoj Evropi. Proizvođač vina Bob Trinčero je bio duboko ubeđen da će vino biti traženo i zato ga je predstavljao širokom krugu ljudi. U Americi se ovo vino ne naziva roze već blush, što označava rumeno vino.

Proizvodnja Rozea

Roze se dobija nakon odvajanja zrna grožđa od grozda, a zrno se ostavlja da odstoji s kožicom, dok vreme stajanja zavisi od vrste grožđa i stepena zrelosti. Najčešće je između 2 i 6 sati. Nakon toga se presuje i fermentiše. Što je intenzivnije presovanje i što duže stoji, to je tamnija boja rozea.

Svaki vinski region sveta, koji proizvodi roze, razlikuje se po nečemu od drugih. Jedan od osnovnih razloga je da je u nekom regionu klima idelana za bela vina, ali istovremeno tamo ima samo crnih sorti.

Vino roze

U Španiji i Francuskoj se proizvode velike količine rozea, jer je mnogo pogodnije za letnje mesece od teškog crnog vina koje je karakteristično za taj region. U Italiji se ne proizvodi toliko rozea jer italijani uvek mogu da zamene crno vino belim. Najvažnija osobina rozea je što se potpuno proizvodi od crnih sorti grožđa.

Karakteristike rozea

Većinom boja i aroma vina zavise od vremena u kom će zrna da stoje u koži, gde se nalaze materije koje boje. Temperatura je takođe važan faktor. Boje rozea variraju od takozvane boje luka do boje jagode.

Dobro napravljen roze u sebi objedinjuje gustinu crnog vina i voćne note belog. Roze dobija sve više zagovornika i obožavaoca zbog svoje lakoće i svežine.

Najpoznatiji roze na svetu dolazi iz francuske regije Provansa. Ovaj roze je suvlji od ostalih i najpogodniji je za serviranje sa plodovima mora, svinjskim fileom, testeninom ili laganom ribom. Roze Provans se proizvodi u oko 80 malih sela koji se nalaze između Marseja i Nice.

Jedno od najskupljih penušavih vina ipak je roze Champagne. Boje mu variraju od svetlosive do ružičaste, svetlo ili tamno ružičasto.

Serviranje Rozea

Roze se servira ređe u poređenju sa belim i crnim rođacima, ali poslednjih godina sve više ljudi se kune u njegov prijatan ukus.

Roze i hrana

Roze se lako kombinuje s hranom, ali ipak ne može da ide sa svakim jelom. Najbolja kombinacija za roze je predjelo. Vino je pogodno društvo belim mesima, grisinima, zalogajima sa lakim sirevima, orašastom voću i karamelizovanom voću.

Roze mirno može da pravi društvo i osnovnom jelu, dok je tu najbolji izbor divljač, riba, pohovani sirevi ili kačkavalj, kao i svakakvi morski plodovi - školjke, lignje, škampi i hobotnice.

Velika greška je da se servira roze sa masnim mesom, prženim mesom ili teškim jelima sa mesom. Roze čudesno dopunjuje jela u mediteranskoj kuhinji, koja sadrže maslinovo ulje, masline, sušeni paradajz, ljute paprike i beli luk.

Italijanska pasta sa paradajz sosom i morskim plodovima, sveže jagnjeće meso i dimljena šunka, takođe će bolje zadovoljiti nepce ako su servirani sa rozeom.

Roze je veoma pogodan i za serviranje sa desertima. Nisu svi dezerti pogodni - probajte uz kolače od pavlake, voće, palačinke, kolače sa prelivom. Od voća najpogodniji su citrusi, dinja i trešnje.

Ne pokušavajte sa čokoladnim kolačima, kao i desertima sa likerom i kafom - oni su pogodni samo za crveno vino. Osnovni princip za kombinovanje vina s hranom je da se dozvoli da jedno od dvoje ima dominantan ukus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni