bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koliko je korisna crna čokolada

Koliko je korisna crna čokolada

marcheva14marcheva14
Početnik
9897
Crna čokolada

Kada se pomene sama reč "čokolada", odmah nam se prijede poneko parčence čokolade. Ona odmah budi naše receptore ukusa. Čokolada je jedna od omiljenih namirnica, kako mlađima, tako i starijima, ali često kada pojedemo čokoladu, obuzima nas osećaj krivice. To je zbog kalorija koje ona sadrži.

Naravno, postoje i osobe koje uopšte ne brinu o kalorijama, kada pojedu čokoladu.

U isto vreme, ako malo više obratimo šažnju na sadržaj čokolade, osim što sadrži ne toliko omiljene kalorije, ona ima dosta koristi za zdravlje čoveka.

Ne spadaju sve čokolade u zdravije, a neke crne čokolade sadrže i odsta šećera i masti.

Dobra crna čokolada je ona koja sadrži 70% i više kakaa, a jedanod kriterijuma za kvalitetnu čokoladu jeste i njena visoka cena, koja je uslovljena količinam kakaa.

Prava crna čokolada sadrži moćne antioksidanse, tzv. tebromine, proteine, flavonole, polifenole.

Naravno, antioksidanti se unose putem voća i povrća, a malo crne kvalitetne čokolade nikako ne bi škodilo. Takođe, ona će nam poboljšati raspoloženje i nateraće nas da se osećamo smirenije.

Crna čokolada potpomaže da se krvni sudovi rašire i na taj način pomaže u snižavanju krvnog pritiska, obezbeđuje bolji protok krvi, a tako i srce da bolje radi. Takođe, sprečava stvaranje trombocita u krvi, a i simptome depresije.

Tamna čokolada

Crna čokolada smanjuje insulinsku rezistentnost, pa na taj način potpomaže ćelije da bolje koriste insulin u organizmu.

Crna čokolada se može konzumirati na najraličitije načine - u desertima, pecivima, sladoledima.

Kada ste na dijeti za skidanje kilograma, neretko se dešava da imate napad za slatkim, pa je upravo ova čokolada pravi izbor za vas. Parčence čokolade će ublažiti potrebu za slatkišima.

Čokolada sa visokim procentom kakaa je ukusna, sadrži važne elemente i minerale, poput gvožđa, magnezijuma, cinka, selena, itd.

Uprkos svim koristima, ova visokokalorična namirnica treba da se konzumira u umerenim količinama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest