Crna čokolada sadrži hranljive materije koje mogu pozitivno da utiču na naše zdravlje. Ona je jedan od najboljih izvora antioksidanasa na planeti. Proučavanja pokazuju da tamna čokolada može da poboljša zdravlje i da smanji rizik od bolesti srca. Evo 7 zdravstvenih koristi crne čokolade.
1. Veoma je hranljiva
Ako jedete kvalitetnu crnu čokoladu sa visokim sadržajem kakaa, znaćete da je ona zapravo veoma hranljiva. Razlog - sadrži priličnu količinu rastvorljivih vlakana i minerala. U 100 grama table crne čokolade, sa 70-85% kakaa, ima 11 grama vlakana, mnogo gvožđa, magnezijuma, bakra, mangana, ali i kalijuma, fosfora, cinka i selena. Ali ne zaboravite da u ovih 100 grama ima i 600 kalorija tako da tamnu čokoladu konzumirajte u umerenim količinama.
2. Crna čokolada je moćan izvor antioksidanasa
Kakao i crna čokolada imaju širok spektar moćnih antioksidanasa. A oni su korisni za naše zdravlje.
3. Crna čokolada može da poboljša cirkulaciju krvi i da smanji krvni pritisak
Flavanoli u tamnoj čokoladi mogu da stimulišu endotel, sluzokožu arterija, da proizvode azotni oksid. Ovo sa svoje strane smanjuje rezistentnost i krvni pritisak. Mnoga kontrolisana istraživanja pokazuju da bioaktivna jedinjenja u kakau mogu da poboljšaju protok krvi u arterijama i da prouzrokuju malo, ali statistički značajno smanjenje krvnog pritiska.
4. Smanjuje holesterol i insulinsku rezistentnost
Konzumacija crne čokolade može da poboljša nekoliko važnih faktora rizika za srčana oboljenja. U kontrolisanom proučavanju je ustanovljeno da kakao prah značajno smanjuje oksidativni LDL holesterol kod muškaraca. Takođe povećava HDL i smanjuje opšti LDL za one sa visokim holesterolom. Tamna čokolada takođe može da smanji insulinsku rezistentnost, što je drugi često sretani faktor rizika za mnoge bolesti kao što su srčana oboljenja i dijabetes.
5. Može da smanji rizik od srčanih oboljenja
Nekoliko dugoročnih zapažanja pokazuju drastično poboljšanje. Prilikom proučavanja 470 odraslih muškaraca ustanovljeno je da kakao smanjuje rizik od smrti usled srčanih oboljenja za neverovatnih 50% za period od 15 godina. Drugo proučavanje je pokazalo da konzumacija čokolade dva ili više puta nedeljno smanjuje rizik od kalcifikacije plaka u arterijama za 32%. Još jedno proučavanje pokazuje da konzumacija crne čokolade više od 5 puta nedeljno smanjuje rizik od bolesti srca za 57%.
6. Možete da zaštitite kožu od sunca
Bioaktivna jedinjenja u crnoj čokoladi takođe mogu da budu sjajna za vašu kožu. Flavanoli mogu da zaštite od oštećenja od sunca, da poboljšaju protok krvi u kožu i da povećaju gustinu i hidrataciju kože.
7. Može da poboljša funkciju mozga
Crna čokolada takođe može da poboljša funkcije u mozgu. Proučavanje zdravih dobrovoljaca pokazuje da konzumacija kakaa pet dana poboljšava protok krvi u mozak. Kakao takođe može značajno da poboljša kognitivnu funkciju kod odraslih ljudi sa mentalnim poremećajima.
Takođe imajte u vidu da veći deo čokolade na tržištu nije zdrav. Izaberite kvalitetne proizvode - tamnu čokoladu sa 70% ili većim sadržajem kakaa.
Komentari