Ovaj maskac stiče popularnost tokom poslednjih godina. Istopljen, prečišćen GI maslac predstavlja specijalnu i unikatnu klasu putera. Kada se puter istopi, tvrde mlečne čestice se karamelizuju i uklone. To je koncentrisan ostatak čistih masti. Ima odličan ukus oraha i ne sadrži tragove mlečnih proteina, šećera i vode. Jedan od najvećih hranljivih izvora maslačnih kiselina, bogat vitaminima i masnim kiselinama kao što su nezasićene i zasićene. GI takođe sadrži omega 3 i 9 masne kiseline.
Kao i sve masti, i ovaj maslac treba da se konzumira umereno - ne više od 3 ili 4 supene kašike dnevno. Ukoliko se uzme veća količina, maslac može da izazove negativne efekte.
Lekovita svojstva prečišćenog GI maslaca
Zdrave kosti - ovaj maslac je jedan od malog broja namirnica koje su bogate vitaminom K, naročito vitaminom K2. Vitamin K2 je potreban kako bi pomogao telu da koristi minerale, uključujući i kalcijum. U stvari, ovaj snažni vitamin izgrađuje kosti efikasnije od kalcijuma. Održavanjem određenih nivoa, čuva i zube od kvarenja. Još jedna funkcija prečišćenog maslaca jeste da održava podmazivanje zglobova i vezivnog tkiva, tako što pojačava elastičnost.
Jača imuni sistem - topljeni maslac je bogat vitaminom A, koji pomaže da se uklone slobodni radikali u telu. Odgovoran je za održavanje imunog sistema - i to nije sve! Vitamin A je moćan antioksidans, koji može pomoći da se spreči pojava nekih vrsta raka ulceroznog kolitisa, koji u potivnom slučaju može dovesti do raka debelog creva.
Povećava nivo energije - eksperti preporučuju sportistima da koriste GI maslac kao stalni izvor energije i možda bi trebalo da pratimo njihove savete. Masne kiseline ovog putera brzo jetra obradi i sagorevaju se kao energija. pored toga što jača metabolizam i nivo energije, ovaj puter pomaže pri apsorpciji masti iz masno rastvorljivih vitamina kao što su A, D, E i K, koji povećavaju izdržljivost.
Antioksidantno dejstvo - za vreme obrade puter može da izdrži na višim temperaturama od kokosovog i maslinovog ulja. To znači da kada teperature dođu do tačke ključanja, ono se neće razgraditi u slobodne radikale. Ovi slobodni radikali su nestabilni molekuli koji stavraju disbalans u našem telu, u rasponu od prevremenog starenja do raka.
Evo zašto, kada konzumirate prečišćeni Gi maslac, rizik da slobodni radikali naštete telu, je izuzetno nizak.
Poboljšava sistem organa za varenje - proučavanja pokazuju da ljudi koji imaju problema sa varenjem prirodno ne proizvode buternu kiselinu. S obzirom da je dobro varenje ključ dobrog zdravlja, bitno je da u svoju ishranu uključite namirnice bogate buternom kiselinom kako biste pomogli sistemu organa za varenje. Ova kiselina hrani ćelije u crevima, spanjuje curenje nerazgrađenih hranljivih materija i pomaže u obnavljaju zida sluzokože.
Smanjuje upalu - buterna kiselina je jedna od osnovnih masnih kiselina koja je potrebna telu kada se ono bori sa upalom, naročito u gastrointestinalnom traktu. Pacijenti koji boluju od ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti ili druge upalne bolesti creva, treba u svoju dijetu da uključe pretopljeni maslac. Prema Ajurvedi, ovaj puter deluje na zglobove i može da pomogne kod ublažavanja upale, podmazivanja zglobova i eliminisanja ukočenosti zglobova kod artitisa.
Poboljšava zdravlje očiju - vitamin A poseduje sposobnost da poboljša zdravlje očiju i da spreči različite probleme vezane za njih. Ovaj snažni antioksidans pomaže u eliminisanju i neutralisanju slobodnih radikala koji napadju makularne ćelije. To sa svoje strane smanjuje rizik od makularne degeneracije i razvoja katarakte. Masne kiseline u puteru povećavaju sadržaj ovog važnog vitamina u organizmu, kao i drugih hranljivih materija.
Zdrava koža - prirodna svojstva GI maslaca će pomoći da koža ostane hidrirana duži vremenski period. Suva koža ubrzava prevremeno starenje, uključujući bore, tanke linije i uvenulu kožu.
Kako da koristimo GI maslac
1. Zagrejte malu količinu putera dok ne postane komfortne temperature. Nakon toga stavite na čistu kožu, blago masirajte pet minuta;
2. Sačekajte 10 minuta, nakon toga isperite toplom vodom.
Ovu procedutu ponavljajte svakodnevno za blistavu kožu. DA biste izlečili ispucane usne, nanesite tanak sloj maslaca i ostavite jednu noć.
3. Pretopljeni maslac možete čuvati duže vreme i on će i dalje biti svež. kada se tvrde mlečne materije uklone za vreme obrade, ono postaje bezopasno za ljude koji ne koriste laktozu.