Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisna svojstva i primena koštice i jezgra breskve

Korisna svojstva i primena koštice i jezgra breskve

Korisna svojstva i primene koštice i jezgra breskve

Odavno je poznato da jezgra iz koštice kajsije imaju značajne zdravstvene koristi, kao i prijatan ukus. O ovom podatku, ostavljena je po strani činjenica, da iste koristi ima i orah koji se nalazi u jezgru, koje se nalazi u koštici breskve. Takođe je jestiv i ima zdravstvene koristi.

Zabluda o koštici breskve

Nedostatak dovoljno informacija o koristima koštica i jezgra breskve verovatno je posledica glasina, da je jezgro koštice breskve otrovno. Sadrži supstancu cijanid, koja se takođe nalazi u košticama kajsije i trešnje.

U sastavu jezgra breskve ima i amigdalin ili vitamin B17, koji je doneo slavu koštici kajsije. Amigdalin se razlaže u cijanovodonik kada se metaboliše.

Cijanid je otrov, koji čak i u malim količinama može izazvati ubrzano disanje i puls, vrtoglavicu i glavobolju. Veće doze mogu oštetiti organe, izazvati napade i smrt.

Jezgra breskve i kajsije liče po sastavu

Koliko se ove opasne supstance nalazi u koštici breskve? 1 gram koštice sadrži samo 2, 2 miligrama ove supstance. Granica toksičnosti je 570 miligrama cijanovodonika. To znači konzumiranje 250 koštica breskvi da bi dovelo do trovanja.

Koristi od konzumiranja jezgra iz koštice breskve

Jezgra koštice breskve sadrže značajnu količinu vlakana, koja podržavaju funkciju creva, održavaju zdrav nivo korisnih bakterija u crevima i jačaju imunitet. Dobre su za normalno kretanje creva, što obezbeđuje rad creva i dobar metabolizam.

Jezgra koštice breskve takođe sadrže dosta minerala, među kojima treba istaći kalijum, magnezijum i gvožđe. Oni kontrolišu pritisak i rad srca, transport kiseonika do tkiva i ćelija, slanje nervnih signala u srce, mišiće i ćelije.

Koštice breskve

Zbog toga je umerena konzumacija jezgra iz koštice breskve podjednako korisna kao i konzumacija sveže i sočne breskve. Narod je odavno našao mesto i primenu jezgra koštice breskve u lekovitim receptima - za nervozan stomak, za uznemireno srce i za mladost i lepotu. Sitno narendane koštice breskve koriste se u pilingu za lice.

Već znate o korisnim svojstvima i upotrebi ploda koštice breskve. Sledeći put kada pravite desert sa breskvama ili slatko od breskve, ne bacajte koštice, već ih upotrebite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni