Leuzea

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Leuzea

Leuzea /Leuzea carthamoides/ je biljka, koja raste u Sibiru u Severnoistočnoj Aziji. Poznata je i kao koren sibirskog jelena, spolja podseća na biljku magareći trn, ali nema nikakvih sličnosti sa njim.

Leuzea je veoma energizujuća biljka, koja se uspešno bori sa prolećnim umorom, depresijom i polnom nemoći. Ova biljka raste od 50 do 120 cm i ima jako izrezbarene listove.

Lekovita svojstva leuzee su otkrivena nakon posmatranja jelena, koji su u periodu razmnožavanja tražili upravo korenje ove biljke.

Sastav leuzee

U lekovite svrhe se koristi korenje biljke, koje treba da se dobro očisti oz zemlje i da se osuši. Ono sadrži vitamine, gde najviše ima vitamina C, tanina, eteričnih ulja, smola i eteričnih materija. Takođe, leuzea sadrži ekdisterione.

Ekdisterioni spadaju u triterpenoide, zajedno sa poznatim fitosterolima i triterpenovim saponinima. Poznatno je preko 250 različitih ekdisterona. Prema miščjenju nekih hemičara, njihv broj će se povećati do hiljadu.

Odabir i čuvanje leuzee

Kod nas se ekstrakt leuzee može videti na deklaracijama mnogih biljnih dodataka protiv umora. Koristi se kao deo preparata protiv stresa. Ekstrakt se može naći i u preparatima za oporavak nakon treninga i u biljnim dodacima za podsticanje rasta.

Dnevna doza leuzee

Smatra se da 40 mg ekstrakta ekdisterona dnevno je dozvljeno, da bi se primetili pozitivni rezultati, a da ne postoji rizik od trovanja. Obaveno treba poštovati uputstvo na pakovanju, zbog razlika u koncentracijama ekstrakta kod pojedinih proizvoda.

Biljka leuzea

Koristi od leuzee

Leuzea je adaptogen, koji pomaže organizmu da reaguje na stres, a ujedno i da se izbori sa njim. Ona ima tu moć zbog ekdisterona beta-ekdisona. Leuzea je stimulator mišićnog rasta i veoma je dobar anabolik.

Ova biljka daje energiju, povećava fizičku izdržljivost, sekusalnu želju i polnu aktivnost.

Poboljaša mentalne sposobnosti i cirkulaciju, leči depresiju i poboljšava raspoloženje, uklanja stres. Leuzea poboljšava rad jetre i normalizuje nivo hemoglobina u krvi.

Podstiče rast mišića i topi suvišne masti, pa se zato preporučuje aktivnim sportistima, koji žele da postignu idealnu atletsku figuru.

Trening

Leuzea potpomaže regeneraciju organizma nakon infekcije, teškog fizičkog rada, jakih treninga i menopauze.

Leuzea je moćan antioksidant, koji ograničava dejstvo slobodnih radikala na ćelije i tako ne dozvoljava njihovo prevremeno starenje. Deluje veoma stimulativno na imunitet, pa se zato preporučuje kod prehlada, gripa i infektivnih oboljenja.

Među pretpostavkama i nedokazanim tvrdnjama o dejstvu leuzee jeste da ona snižana nivo holesterola, snižava krvni pritisak i podstiče sintezu hemoglobin u eritrocitima.

Štetnost leuzee

Pre nego što počnete konzumaciju leuzee ili ekstrakt ekdisterona, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom. Smatra se da je biljka sabo toksična, pa da je veliki broj ljudi dobro podnosi.

Zbog prisustva ekdisteriona u njoj, leuzeu ne bi trebalo da koriste trudnice i dojilje. Nije preporučljivo da se konzumira leuzea i ekdisteroni ako se unose anabolni steroidi i hormoni za rast, a da se pre toga ne konsultujete sa andrologom.

Kod duge konzumacije velikih doza pojedinih vrsta ekdisterona se može primetiti povećanje grudi, udebljanje glasa i povećana maljavost, povećanje rizika od raka prostate i raka dojke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji