Ekdisteron

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190211
Leuzeja

Ekdisteron je prirodni biljni proizvod, koji se dobija od listova i korenja biljke leuzeje. Leuzeja je veoma retka biljka, koja raste samo na velikim nadmorskim visinama i u posebnim uslovima na teritoriji Sibira, Kine, Mongolije i Srednje Azije.

Prema nekim naučnim ispitivanjima, leuzeja je stara oko 3 - 5 miliona godina. Takođe, ova biljka se ne može kultivisati na drugim mestima.

Ekdisteroidi su biljni hormoni, koji se se mogu naći u pojedinim glavonošcima i biljkama. Već dugi niz godina se koriste za poboljšanje rezultata kod sportista. Ekdisteron spada u te materije, a koristi koje donosi ima dosta.

Istorija ekdisterona

Prvi u ispitivanjima i izolaciji sterina u biljkama su bili sovjetski naučnici, koji su 60 - tih godina prošlog veka izolovali ekdisteron i furastaniol. Dokazano je da oni imaju anabolički efekat, a to se i dokazalo nakon dugih ispitivanja. U periodu Hladnog rata ovo revolucionarno otkriće se drži u tajnosti.

Biljka leuzeja

Budući da se sterini ne nalaze na doping listama, ali zbog svog anaboličkog efekta počinju da se koriste kao tajno oružje i legalni doping, koji tada koriste svi sportisti SSSR - a i drugih komunističkih zemalja.

Ekdisteron postaje deo sporta 1985. godine. Svim takmičarima /najviše u dizačkim sportovima/ su davane velike doze ekdisterona, koji je tada bio legalni anabolik i koji nije imao posledice po zdravlje takmičara.

Tačnije, sportisti su zahvaljujući njemu postigli odlične rezultate krajem 80-tih i početkom 90-tih godina. Nešto kasnije, ovaj suplement postaje popularan i na Zapadu, a SAD počinje da ga masovno koristi, uprkos ograničenim količinama ove materije na tržištu. I do dan danas je ekdisteron ostao legalni stimulator, koji nema svojevrsnu zamenu.

Odabir i čuvanje ekdisterona

Ekdisteron se na tržištu može naći u vidu suplementa za sportiste. Svaki sportista bi trebalo da pažljivo odabere svoj izvor ekdesterona, kako bi za određeni novac dobio tačno ono što mu treba i smanjio rizik od pogrešnog izbora slabih dodataka.

Kvalitet ekdisterona se veoma lako može utvrditi - ako nakon 2 sedmice unosa nisu primetni rezultati, to ukazuje da je proizvod nekvalitetan i da treba potražiti nov. Dodaci ishrani sa ekdisteronom su veoma skupi, a cena im može biti preko 55 evra. Čuva se prema uputstvu naznačenom na pakovanju.

Koristi od ekdisterona

Ekdisteron suplement

Ekdisteron ima jako anaboličko dejstvo, što potpomaže povećanje mišićne mase, a pritom se i ralikuje od drugih adaptogena. Ovaj efekat je veoma važan za sportiste i osobe koje su izložene teškom fizičkom radu.

Ako se unosi duže vreme, ekdisteron poboljšava stanje jetre, nivo hemoglobina i sam sadržaj krvi.

Znatno utiče i na povećanje seksualne aktivnosti kod muškaraca. To se povezuje kako sa stimulativnim dejstvom na nervni sistem, tako i na jačanje sveukupnog anabolizma.

Ekdisteron se preporučuje za povećanje izdržljivosti i fizičke aktivnosti; za oporavak organizma od teškog fizičkog rada i treninga; smanjuje stres, depresiju i fobije.

Ekdisteron poboljšava rad srca, krvnih sudova i cirkulaicje; bori se sa slobodnim radikalima, pa samim tim deluje i kao moćan antioksidans.

Veliki broj nedavnih ispitivanja se fokusira na uticaj ekdisterona na imuni sistem. čemu se posvećuje posebna pažnja.

Druga ispitivanja su pokazala da ekdisteroidi imaju sinergijski efekat, sličan vitaminu D. Oni poboljšavaju rad jetre.

Štetnost ekdisterona

Smatra se da je ekdisteron u potpunosti bezbedan za korišćenje. Za razliku od zabranjenih anabolika, pri čijoj upotrebi se nivo testosterona smanjuje, pri upotrebi ekdisterona nivo testosterona se ne menja i nije potrebno da se uvodi dodatna terapija za proizvodnu testosterona.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Preporučeno

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji