Đumbir

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Koreni đumbira

Mirisan i izražajan, đumbir daje poseban ukus azijskim prženim jelima, kao i mnogim gozbama od voća i povrća.

Đumbir je koren biljke đumbira, koji raste ispod zemlje i ima tvrdu, nabrazdanu teksturu. Unutrašnjost korena može biti žuta, bela ili crvena, u zavisnosti od sorte. Prekrivena je smeđom kožom koja, u zavisnosti od toga da li se bere zrela ili ne, može biti debela ili tanka.

Naučno ime đumbira je Zingiber officinale i veruje se da potiče od njegovog sanskritskog naziva singabera što znači u obliku roga što odgovara izgledu korena.

Đumbir potiče iz jugoistočne Azije, čije kuhinje još uvek uveliko koriste ovaj začin. Pominje se u spisima drevne Kine, Indijaca i zemalja Bliskog istoka. Nakon što su Rimljani doneli đumbir iz Kine pre više od 2.000 godina, njegova popularnost je bila koncentrisana u regionu Mediterana, ali je tokom srednjeg veka postao poznat i poštovan u drugim delovima Evrope.

Danas, najkomercijalniji proizvođači đumbira su Jamajka, Indija, Indonezija i Australija.

Sastav đumbira

U đumbiru ima oko 3% eteričnih ulja, kojima duguje svoju egzotičnu aromu. Njegova aromatična ulja sadrže različite fotohemikalije, sa najvećom količinom zingibirina, a zatim farnezina i bisabolina. U đumbiru ima mnogo korisnih supstanci - magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, natrijuma i proteina.

Đumbir

Izbor i čuvanje đumbira

- Kad god je moguće, birajte svež đumbir - ne samo zato što ima uočljiviji ukus od sušenog, već i zbog većeg nivoa gingerola koji sadrži.

- Sveži đumbir treba čuvati u frižideru u papirnom ubrusu. Tako će se očuvati dobar oko tri nedelje.

- Osušeni đumbir se čuva u staklenoj posudi sa poklopcem na suvom, hladnom i tamnom mestu. Možete ga ostaviti i u frižideru, gde će zadržati aromu do godinu dana.

Džumbir u kuvanju

Đumbir ima jaku slatku aromu i istovremeno prilično ljut ukus. Njegov vatreni ukus je zbog supstance zingiberon koju sadrži. Koren biljke se koristi kao začin. U svakoj zemlji se priprema na drugačiji način - kuvan, dinstan, pečen, pržeo, mariniran, sušen ili svež.

Sveži đumbir ima jak ukus koji je ljut i istovremeno prijatan miris limuna. U ovom obliku, najpopularniji je u Aziji. Tamo se svež đumbir narenda ili iseče na kriške, a zatim natopi u vodi nekoliko sati. U jelo se dodaje neposredno pre serviranja. Svež đumbir ne treba podvrgavati toplotnoj obradi, jer ćete dodatno povećati njegov ljuti ukus.

U Indiji i Šri Lanki đumbir se prži i koristi u sosovima za jela od mesa i povrća. Iseckani đumbir se prži sa belim ili crnim lukom, jer mu je aroma omekšana, a pritom se još bolje razvija ukus.

U tajlandskoj kuhinji, mleveni, ali svež đumbir se dodaje u kari u kombinaciji sa kokosovim mlekom. U Indoneziji često koriste paste na bazi đumbira i sveže ljute paprike da premažu meso pre pečenja. Koliko god vam to čudno zvučalo, u vrućim klimama Himalaja i Indonezije, čaj od kriške svežeg đumbira se vrlo često pije.

U kineskoj kuhinji, đumbir se prži ili kuva. U jelima koja zahtevaju duže kuvanje (kao što su supe) đumbir se iseče na velike kriške da bi postepeno oslobodio aromu. Sitno iseckani/rendani đumbir se dodaje u brzo prženje u vok tiganju.

U kineskoj kuhinji, drugi način za obradu đumbira je kandiranje. Njegova kora se oljušti, potopi se u hladnu vodu, zatim kuva u veoma gustom šećernom sirupu.

U SAD i Engleskoj kuvaju pivo od ekstrakta đumbira, a u nekim delovima Azije prave džem, bombone i marmelade. Takođe se koristi za aromatiziranje kompota - posebno od krušaka. Često se dodaje u kolače i torte. Specijalni nemački božićni slatkiši takođe sadrže ovaj začin. Od korena se prave likeri i sirupi. Sirup od đumbira i bombone su odlični za dodavanje sladoledima, pa čak i voćnim salatama.

Koristi od đumbira

Isečeni đumbir

- Ublažava gastrointestinalne bolove. Đumbir može da smanji sve simptome povezane sa mučninom (npr. morska bolest) kao što su vrtoglavica, oticanje i izbijanje hladnog znoja.

- Ima antiinflamatorno dejstvo. Đumbir sadrži veoma moćna antiinflamatorna jedinjenja koja se zovu gingeroli, što objašnjava zašto mnogi ljudi koji pate od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa doživljavaju olakšanje nakon konzumacije đumbira.

- Štiti nas od kolorektalnog raka. Gingeroli, glavne aktivne komponente đumbir, koji je takođe odgovoran za svoj poseban ukus, može da ograniči rast ćelija raka debelog creva. Ovo svojstvo gingerola postalo je jasno nakon studija sprovedenih na miševima.

- Đumbir izaziva smrt ćelija u ćelijama raka jajnika. Laboratorijske studije su pokazale da gingeroli, aktivni fitonutrijenti u đumbiru, ubijaju ćelije raka indukujući apoptozu (programirana smrt) i autofagocitozu (asimilaciju).

Osim toga, ekstrakt đumbira ima antioksidativno, antiinflamatorno i antitumorsko dejstvo na ćelije.

- Poboljšava reakciju našeg imunog sistema. Đumbir ne samo da može da zagreje tokom hladnog dana, već može pomoći i da izazove zaceljujuće znojenje, što je često korisno tokom prehlade i gripa. Nemački naučnici su otkrili da znojenje pruža vid zaštite od određenih mikroorganizama, uključujući E.coli, Stahilococcus aureus (uobičajeno zapaljenje kože) i Candida albicans.

- Fenolna jedinjenja sadržana u đumbiru doprinose njegovom dragocenom delovanju protiv gastrointestinalnih iritacija, dok pomažu u povećanju proizvodnje pljuvačke i žuči.

- Veruje se da je đumbir čak u stanju da se bori protiv tvrdoglavog celulita. Piling od đumbira poboljšava cirkulaciju krvi i značajno zagreva kožu. Uklanja natečenost i postepeno izglađuje neravnine. Piling je vrlo jednostavan za pripremu - 1 kašika rendanog đumbira se pomeša sa svežim sokom od đumbira. U njih se dodaje morska so, tek toliko da dobijete konzistenciju pilinga. Pažljivim pokretima, smesa se nanosi na problematična područja i nežno trlja.

- Đumbir ima svojstvo da usporava starenje i štiti mozak. To je zbog visokog sadržaja antioksidanata u korisnom korenu. Poboljšava procese oporavka u telu i aktivno se bori protiv toksina i slobodnih radikala. Štiti od odumiranja ćelija u mozgu, za koje se veruje da je glavni uzrok razvoja Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Pomaže u poboljšanju pamćenja i kognitivnih funkcija.

Med i đumbir

Jedna od najmagičnijih kombinacija objedinjuje dva najkorisnija proizvoda - med i đumbir. Njihovo mešanje zajedno daje jedan od najmoćnijih pojačivača imuniteta koji dokazano drži grip na odstojanju.

Za pripremu eliksira za lečenje potrebno je 300 g svežeg korena đumbira, 400 g meda i 2 limuna. Đumbir je oljušten i isečen na velike komade, limun se temeljno opere toplom vodom i takođe iseče. Pomešajte i uklonite semenke i grube niti iz đumbira. Zatim se sipaju u teglu zajedno sa medom, mešaju da se dobro izmešaju. Smesa se čuva u frižideru. Pijte 1-2 kašičice 3 puta dnevno.

Mešavina je tako moćan pojačivač imuniteta iz nekoliko razloga. Pre svega, limun je izuzetno bogat vitaminom C, a istovremeno ima odličan antiseptički efekat. Đumbir je bogat mnogim vrednim materijama i vitaminima, poboljšava varenje, a u kombinaciji sa medom pravi je melem za organizam.

Štete od đumbira

Moguće su manifestacije alergijskih reakcija na đumbir. U retkim slučajevima zabeležene su promene raspoloženja kod ljudi koji su konzumirali biljku. Đumbir je kontraindikovan za trudnice, dojilje i malu decu. Njegova konzumacija takođe nije poželjna osobama koje pate od kardiovaskularnih tegoba, kamena u žuči, tumora na mozgu ili drugih oboljenja u predelu moždanog tkiva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas