bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li gazirana voda izaziva pojavu gasova?

Da li gazirana voda izaziva pojavu gasova?

Gazirana voda

Sigurno ste se i vi pitali da li gazirana voda može izazvati gasove i nadutost? Pojedini ljudi tvrde da ispijanje ove vode nosi sa sobom neželjene reakcije.

Zbog činjenice da ima nula kalorija i osvežavajući ukus, gazirana voda se smatra zdravom, pogotovo kada je poslepodnevno osveženje u pitanju.

Ali, da li konzumacija velikih količina gazirane vode može izazvati stvaranje gasova?

Pojedinci na internet mrežama dele da ih ispijanje gazirane vode čini nadutim, istina je ipak nešto komplikovanija. Većim delom je mit da gazirana voda izaziva neželjene gasove, ali ako pijete po čašu vode na svakih sat vremena ili ako imate probleme sa varenjem, možda bi trebalo da razmislite o navici da pijete ovu vodu tako često. Evo i zašto:

- Ispijanje gaziranih pića može dovesti i do gutanja suvišnog vazduha. Obično se taj vazduh javlja u vidu gasova ili podrigivanja, tvrdi Magi Mun, autor The MIND diet.

Gazirana pića

Gazirani napici stvaraju ugljendioksid, koji putem vazduha dospeva u jednjak, a zatim se on izbacuje odatle putem refluksa - podrigivanja. Suvišan vazduh, koji prouzrokuje ovaj refluks, se obrazuje dok je još u jednjaku, pre nego što stigne do želuca, tvrdi Magi. Ako se gasovi nagomilavaju, pre nego što stignu do želuca, može se desiti da se stanje pogorša. Dodatno progutan vazduh nikada ne predstavlja uzrok meteorizma.

Naravno, kao što ste i sami učili u školi, ako vazduh ne izađe na jednom mestu, izaći će na drugom. Ako konzumirate previše gaziranih napitaka, onda karbonizacina može biti ključna kod pojave određenih problema. Međutim, to pre može biti posledica međusobnog delovanja bakterija i želudačne kiseline, masnih kiselina ili neapsorbovanih uglenjih hidrata (na primer, vlakana), a ne konzumacije gaziranog pića.

U stvari, ako volite gazirana pića i ustanovite da ste skloni nadutosti želuca, gazirana voda je jedan od najboljih izbora, ako ne možete odoleti gaziranom. Većina gaziranih napitaka sadrži veštačke zaslađivače, koji se dovode u vezu sa obrazovanjem gasova. Budući da gazirana voda ne sadrži takve zaslađivače, mala je verovatnoća da prouzorkuje suvišne gasove u odnosu na druge gazirane napitke.

Soda
Fotografija: ehowcdn.com

To ne znači da je gazirana voda najbolja varijanta. Takođe, ispijanje gazirane vode, osim što može izazvati gasove i nadutost, može izazvati i eroziju zuba zbog kiselosti. Srećom, postoji nekoliko načina da se negativne posledice svedu na minimum i da uživate u svakom gutljaju.

Probajte da pijete u manjim količinama i polako, u manjim gutljajima, kako biste smanjili gutanje suvišnog vazduha. Preporučljivo je da ne držite usta otvorena između gutljaja i da ne pijete sa slamkom, jer oba načina mogu dovesti do gutanja dodatnog vazduha, pa to vodi do gomilanja gasova.

Ako se uzme sve u obzir, dovoljno je da ne pijete previše gazirane vode i da nemate probleme sa traktom za varenje, pa samim tim će vas pomenuti problemi zaobilaziti.

U svakom slučaju, imajte na umu ove savete kako biste izbegli neprijatne situacije tokom radnog vremena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest