Ne bismo se iznenadili da je jednostavni omlet prvo jelo koje ste naučili da kuvate, a verovatno će to biti i prva stvar iz kulinarstva koju ćete pokazati svojoj deci kako da sama prave.
Jednostavno zato što je, osim što je veoma ukusan, i lak za pravljenje. Ne treba vam ništa više od tiganja, jaja, mleka i začina po vašem izboru. Naravno, da bi omlet bio još ukusniji i vazdušastiji možete ga pripremiti i sa nekim nadevom, ali ovo je i tada super brz i lak postupak.
Omlet je zaista divno jelo koje će vas i zasititi i u isto vreme je dijetalno i može se konzumirati za doručak, ručak i večeru. Ponekad ga čak više volimo od izuzetnih gurmanskih jela, čija priprema predugo traje.
Koliko god se činilo da je napraviti omlet lako, možda neće izgledati dovoljno mekano i vazdušasto ako ne znate tajni sastojak.
Možda mislite da bi dodavanjem samo mleka ili pavlake u jaja ona postala još mekša i ukusnija. Da, nema ništa loše u ovoj ideji, ali to nije tajni sastojak.
Neprocenjiva komponenta vašeg mekanog omleta je gazirana voda. Ona je ta koja izaziva omlet da nabubri i čini da izgleda neodoljivo ukusno.
Kad bolje razmislimo, u tome nema ničeg tako čudnog, čak je i logično. Znate da se gazirana voda dodaje i u pite i u ćuftice od mlevenog mesa da bi bile vazdušastije i mekanije.
Da biste dobili mehuriće koje tražite, koji su razlog zašto je omlet vazdušast, dovoljno je dodati 1 kašiku gazirane vode. Nemojte misliti da bi to na bilo koji način promenilo ukus omleta. Jedino će vam pomoći da dobijete drage mehuriće zbog kojih omlet izgleda tako prozračno i vazdušasto.
Možete da eksperimentišete sa nadevom za omlet bez obzira da li ste u omlet dodali gaziranu vodu.
Budite kreativni i probajte omlet sa pečurkama, omlet sa paprikama ili dodajte šunku u omlet. A zašto ne kisele krastavce ili praziluk.
Ne krijte od svoje dece da gazirana voda čini omlet vazdušastim i nemojte ih učiti da dodaju još mleka ili pavlake u jaja. Kada su nas roditelji naučili da kuvamo, jednostavno nisu znali tajnu savršenog mekanog omleta. Već je znate i ne ustručavajte se da prenesete svoje znanje i veštine na sledeću generaciju!
Pogledajte kako se omlet pravi u rerni!
Komentari