Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Da li je izazov priprema domaćeg majoneza?

Da li je izazov priprema domaćeg majoneza?

MissaMissa
Pomoćnik kuvara
21414
Da li je izazov priprema domaćeg majoneza?

Da li je priprema domaćeg majoneza preveliki izazov za domaćicu, koja želi da iznenadi svoju porodicu ili da se predstavi gostima?

Šta se dešava? Blenderom mutite potrebne sastojke, koje ste izmerili toliko precizno da znate da nema šanse da bilo šta krene po zlu. Ali još uvek ne možete da vidite toliko željeni vazdušasti domaći majonez jer se smesa ne zgusne. Neko mora da otrči brzo u prodavnicu 10 minuta pre nego što sednete za sto a nema domaćeg majoneza. Prilično teško i neprijatno. Ako čitate ovaj kulinarski savet, nadamo se da ćemo vam pomoći da više nemate ovakve probleme.

Osnovni sastojci za pravljenje domaćeg majoneza bez jaja su sveže mleko, ulje, so i sok od limuna ili limuntus. Pod pretpostavkom da so i limunsku kiselinu dodajete po svom ukusu, ne moramo da vam navodimo količine. Što se tiče mleka i ulja, važno je zapamtiti da je količina ulja u principu dvostruka od količine svežeg mleka.

Ili drugačije rečeno, dodajte 100 ml ulja u 50 ml svežeg mleka. Ovo je jedna doza, a priprema veće količine je samo povećavanje količina u istom odnosu, što je vrlo važno poštovati.

Međutim - čak i ako ste vrlo pažljivo izmerili proizvode u pripremi majoneza, možda se on ipak neće zgusnuti. U ovoj situaciji ne krivite sebe i ne tražite grešku u mernim jedinicama. Glavni razlog da se majonez ne zgusne je u namirnicama koje se koriste.

Mleko nije toliko važno kao ulje. Važno je da izaberete kvalitetno ulje koje je visoko kalorično i ne sadrži razređivače ili drugo. Zbog toga preporučujemo da ne birate prema najnižoj ceni, ali ne sudite samo po ceni, već i po boji i gustini ulja koje kupujete.

Sastojci za domaći majonez
Fotografija: Zori

Kada imate savršeno umućen domaći majonez, možete sebi priuštiti minut kreativnosti koristeći ga za različite soseve od majoneza ili u sam majonez možete dodati začine poput majorana, origana, peršuna, korijandera, kurkume ili drugih. Možete ga pretvoriti u majonez sa belim lukom ili sos sa belim lukom. Ali i da ga poslužite bez dodataka uz topla i ukusna jela, poput pohovanih lignji ili pomfrita, biće jako dobro!

Generalno, još u prvim sekundama, kada pokrenete blender da umutite majonez, postaće jasno da li će se on zgusnuti ili ne. Uspeh!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest