Upotreba majčine dušice u kulinarstvu

Upotreba majčine dušice u kulinarstvu

Majčina dušica

Aromatična majčina dušica ne koristi se samo za pripremu čaja, već ima svoju veliku upotrebnu moć u kuhinjama mnogih zemalja. Majčina dušica se koristi u pripremi jela sa mesom, ribom, mahunarskama, jajima, krompirom, patlidžanom, kao i drugim povrćem.

Ulje od majčine dušice sa druge strane, pronalazi ogromnu primenu u narodnoj medicini.

Majčina dušica se koristi i za različite vrste konzerviranja - mariniranja i soljenja. Majčina dušica se dodaje i u deserte - kremove, pudinge i sladoled.

Pečurke sa majčinom dušicom

U kulinarstvu se koriste i sveži i sušeni listovi majčine dušice, a takođe i vrhovi sa još uvek neprocvetalim cvetovima. Vrhovi imaju istančan ukus i aromu i menjaju aromu i ukus različitim jelima.

Sveže grančice majčine dušice se dodaju u različite vrste supa, čorbi i sosova, kako bi dodale svežinu i aromu. Pileće meso je mnogo aromatičnije, ako ga osvežite svežom ili sušenom majčinom dušicom pre nego što je potpuno gotovo.

Ako dodate majčinu dušicu u jelo od krompira ili kupusa, ono će se potpuno promeniti i biće mnogo ukusnije i aromatičnije. Na taj način možete da iznenadite svoje najbliže sa poznatim jelom, ali u koje ste dodali aromatično iznenađenje.

Riba s majčinom dušicom

Sočivo, grašak i pasulj, pripremljeni sa majčinom dušicom, imaju jedinstven ukus i aromu. Masno meso postaje mnogo ukusnije, ako mu tokom pečenja dodate majčinu dušicu.

Za teleće meso, majčina dušica nije najbolji začin, ali za svinjetinu, jagnjetinu, piletinu, pačetinu i ćuretinu je prosto nezamenjiva.

Majčinom dušicom poboljšava se ukus jela od svinjskih i pilećih džigerica, srca i bubrega. Ako pripremite čorbu u kojoj ima sira i dodate joj majčinu dušicu, uživaćete u zaista neponovljivom ukus i aromi.

Dodajte majčinu dušicu u paštetu od svinjske džigerice i dobićete fantastičnu aromu. Malo majčine dušice u testu za kolače, potpuno će promeniti ukus i aromu deserta. Dodajte prstohvat majčine dušice u sladoled i uživajte u potpuno novom ukusu i aromi.

Majčina dušica može da se doda i u različite vrste salata od svežeg povrća. Jela od ribe su mnogo ukusnija uz majčinu dušicu. Ovaj začin odgovara i za pripremu sosova i marinada.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji