Gastritis predstavlja upalu sluzokože želuca i često su njegovi uzroci stres i loša ishrana.
Ako patite od ove bolesti treba da pazite šta jedete, a najbolje je da potpuno promenite ishranu, i da uključite namirnice koje smanjuju kiselinu u želucu i ne iritiraju sluznicu. Evo nekoliko korisnih i ukusnih ideja.
Krem supa od povrća
Sastojci: 2 listića svežeg bosiljka, 300 g krompira, 120 g tikvica, 250g šargarepe, 400 ml povrtnog bujona, so.
Sastojci za pire od paprika: 1/2 kašičice sveže majčine dušice, 1 pečena crvena paprika, 50 g paradajz pirea, 1 kašičica maslinovog ulja, so.
Priprema: Isecite povrće na velike komade i prelijte ga povrtnim bujonom. Dodajte bosiljak i sve kuvajte na šporetu oko 20 minuta.Omekšalo povrće pasirajte zajedno sa bujonom i posolite.
Pire od paprike se pravi tako što sve povrće iseče na komadiće, a zatim pasira. Dodajte majčinu dušicu i maslinovo ulje i posolite.
Krem supu poslužite u posudicama, garniranu pireom od paprika i sitno seckanom majčinom dušicom.
Dijetalna pileća supa
Sastojci:. Belo meso od 1/2 pileta /bez kožice/, 2 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 2 paradajza, 1 zelena paprika, 1/2 čaše konzerviranog kukuruza, peršun, biber, kockica bujona, 1 jaje, 2 kašike kiselog mleka ili soka od limuna.
Priprema: Skuvajte meso, a zatim ga isecite na komadiće. Isecite i povrće. Paradajz morate prvo oljuštiti, da ne iritira želudac. Sipajte ih u vodu, u kojoj se kuvalo pile, pa stavite i kockicu bujona.
Kada povrće omekša, možete da vratite ponovo piletinu u šerpu. Posolite i pobiberite, i pet minuta pre nego što supu sklonite od vatre, dodajte zapršku od umućenog jaja sa kiselim mlekom.
U međuvremenu mešajte, da se ne bi presekla supa. Supu servirajte sa kašičicom sitno naseckanog peršuna.
Oprez: Kod bolesnog želuca i kiselina, svesti začine do minumuma, i smanjiti ljuto!
Komentari