Zdrava ishrana, koja je nova svetska moda, u prvom planu ističe potrebu za novim namirnicama. U stvari, ispostavilo se da su to dobre, zaboravljene stare namirnice koje se vraćaju na trpezu zbog potebe za raznolikošću među korisnim sastojcima.
Takav je slučaj sa brašnom od amaranta, koje je Astecima bilo dobro poznato. Danas se ponovo otkriva kao način proizvodnje, sastav, korisna svojstva i primena.
Sastav i kvalitetni ukusa brašna od amaranta
Brašno od amaranta je praškasta supstanca braon-beličaste boje, dobijena od mlevenja semenki amaranta. Bogato je proteinima, uključujuću sastojke kao što su histadin, arginin, valin, liyin, leucin, metionin, treonin, sve korisne aminokiseline. Dijetetska vlakna u sastavu su u pozadini visokog sadržaja vlakan, ali ne sarži gluten, što ga čini cenjenim u receptima bez glutena, najviše u hlebovima bez glutena i slatkišima bez glutena.
Njegov sastav takođe ima zavidan broj vitamina, minerala.
Ukus brašna se može odrediti kao jedinstven. Odličuje se jasno uočljivim orašastim notama, koji obogaćuju ukus hrane, u koje se dodaje. Uspešno se koristi u sosevima, koktelima, slatkišima, žitaricama, zahvaljujući svojim mogućnostima.
Koristi od brašna od amaranta
Ovo brašno ima visoka antioksidativna svojstva zbog vitamina iz grupe B. Antitumorsko delovanje je zbog biološko aktivne supstance skvalen u amarantu, a antianemično svojstvo - zbog sadržaja gvožđa, oko 7 grama u 100 grama brašna.
Brašno od amaranta je korisno, pošto poboljšava varenje, zahvaljujući vlaknima podstiče gubitak težine zbog niskog glikemijskog indeksa u proizvodu, ima antialergijski efekat, zahvaljujući tome što upija toksine. Poboljšava struktuju kostiju uz pomoć kalijuma, magnezijuma i fosfora u svom sastavu. Proizvod je mnogo dobar izbor za dijetetsku ishranu.
Kulinarska upotreba brašna od amaranta
Brašno do amaranta se koristi za pečenje raznih jela, ali nije dijetalan, pošto ima visok broj kalorija, samo smog glikemijskog indeksa je pogodan u tom smislu. Odgovarajuć je za pripremu brzih doručaka.
Palačinke bez glutena sa ovim brašnom su obično uspešne. Odlična opcija je za kaše, slatkiše i smese za pohovanje. Note orašastih plodova ga čine dobrom idejom za zgušnjavanje soseva.
Ako se pomeša sa drugim bezglutenskim brašnom, možete napraviti dijetetski hleb za ljude netolerantne na gluten.
Osim hleba, možete koristiti za slatkiše, bezglutenske mafine, bezglutensku testeninu, kao i uz mleveno mesto umesto hleba itd. U sirovom stanju je otrovno.
Ne odgovara ljudima sa pankreatitisom, holecistitisom, kamenu u bubregu i žuču.
Komentari