Kumkvat

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k2929
Kumkvat

Kumkvat je višegodišnje zimzeleno citrusno drvo ili žbun, koje može dostići do 150 cm visine. Naziv "kumkvat" na kineskom označava "zlatna pomorandža". Plod kumkvata u suštini liči na pomorandžu, ali što se tiče veličine, više podseća na mandarinu, čak je i manji od nje. Ova biljka je poznata i kao fortunela i kinkan.

Kumkvat ima gusto raspoređene grane, sjajne zelene listove i bele ili žute cvetove. Plodovi su mu ili okrugli (Fortunella japonica) ili ovalni (Fortunella margarita), sitni, zlatnožuti, narandžasti ili jarkonarandžasti. Njihova dužina varira od 3 do 4.5 cm, a širina - 2.5 cm. Omotač samog ploda je gladak, aromatičan i sladak. Plod je obično podeljen na 4 do 7 delova, u kojima je raspoređeno od 2 do 5 semenki. Plodovi se mogu jesti zajedno sa korom.

Kumkvat cveta u jesen, a plodovi mu sazrevaju tek u februaru i martu. On ima sladak, kiseli sok i obično je teško da se gaji. Prave se i selekcije, koje se gaje, a predstavljaju kumkvat i citrusne biljke - lajmkvat (limeta i kumkvat), mandarinkvat (mandarina i kumkvat), sankuat (limun i kumkvat), itd. Na teritoriji Evrope se kumkvat može nači samo na Krfu i Siciliji.

Istorija kumkvata

Botaničari 1912. godine klasifikuju kumkvat kao poseban rod biljke Fortunella, budući da mu je kora slađa i tanja od drugih citrusa. Ovaj rod biljaka se sastoji od 4 vrste, od kojih se samo jedna - hongkoška fortunela može naći kao samonikla, divlja biljka.

Ova biljka se na Krfu javlja nakon Prvog svetskog rata, ali se u Kini gajila još u srednjem veku. Kasnije je rodu Fortunella je pridodat i japanski kinkan F. japonica, koji uprkos svom nazivu, takođe dolazi iz Jugoistočne Kine. On isto raste u vidu manjeg drveta sa okruglim, sitnim i jarkonarandžastim plodovima.

Plod kumkvata

Vremenom se pojavljuje veliki broj prirodnih i veštačkih hibrida. Zato ovo voće ima i naziv kineska mandarina, kao i zlatna pomorandža. Sredinom 19. veka su Englezi rasprostranili kumkvat po Evropi, pa se on danas gaji i kultiviše u Kini, Indokini, Floridi i Kaliforniji.

Sastav kumkvata

Kumkvat je omiljeno voće među osobama koje vode računa o ishrani, budući da je veoma bogat mineralima i vitaminima, među kojima prednjači vitamin C. Kao i ostali citrusi, tako i kumkvat ima nizak sadržaj kalorija. 100 g svežih plodova ima samo 71 kaloriju. Ovo egzotično voće je izvor korisnih materija. Bogat je vlaknima, sadrži vitamin E i pektin.

Koristi od kumkvata

Ova egzotična biljka je izvor korisnih minerala. Kumkvat sadrži kalcijum, bakar, kalijum, mangan, gvožđe, selen i cink, vitamine A, C i E, dijetetska vlakna, antioksidante kao što je karoten, lutein, zeaksantin, tanine. Ovaj citrus sadrži velike količine vitamina B grupe poput tiamina, niacina, kao i pirodoksin, folate i pantonenonsku kiselinu.

Gajenje kumkvata

Ako se gaji u kućnim uslovima, ovaj žbun može dostići od 60 cm do 1 m, a nešto ređe može porasti i više. Kumkvat je biljka koja voli svetlost, pa je zato potrebno da mu se obezbedi sunčano mesto, a leti je preporučljivo da se iznosi napolje. Zimi se vraća u prohladno i osvetljenu prostoriju, gde je temperatura između 4 i 6 stepeni.

Tokom letnjih meseci je obavezno da se ovo drvo dosta poliva. Zimi bi trebalo da se poliva umereno, ali ne bi trebalo da dozvoli ni u kom slučaju da se prekomerno zaliva, kao ni da dođe do presušivanja. Potrebno je da se biljka stalno pulverizuje, posebno tokom letnjih vrućina, kada j evazduh suvlj ili tokom zime, ako je ovaj žbun u prostoriji gde je parno grejanje.

Preporučljivo je da se kumkvat poliva samo toplom vodom, koja je bila na sobnoj temperaturi, jer listovi ovog citrusnog drveta opadaju ako se biljka poliva hladnom vodom. Svi izdanci se režu u proleće, a na svakoj grani se ostavi oko 3-4 mladih letorasta. Ova biljka se razmnožava putem reznica.

Kada prođe 5 godina, ovo drvo se može premestiti u veću posudu. Poželjno je da se presađuje na svake 2-3 godine. Najbolje je da to bude u martu mesecu. U proleće i leto kumkvat bi trebalo da se 2-3 puta u mesecu đubri mineralnim đubrištem, pepelom ili tečnim đubrivom. U jesne i zimu se kumkvat ređe đubri - jednom mesečno.

Kumkvat u kulinarstvu

Supa sa kumkvatom

Plodovi kumkvata su kiseli i veoma aromatični. Mogu se konzumirati sirovi, zajedno sa korom ili termički obrađeni. Zahvaljujući svom izgledu i veličini, kumkvat je jedno od omiljenih voća za koktele. Ponekada se on može staviti umesto masline u martini. Osim što služi kao dekoracija za koktele, ovo voće odlično dopunjuje ukus koktela. Ukus pomorandže u martiniju se lako može postići kumkvatu. U džin toniku se umesto limuna može koristiti i kumkvat.

Od kumkavata se prave ukusne marmelade, džemovi, kompoti, sokovi i tinkture. Ovo egzotično voće se koristi kao dodatak sladoledima ili voćnim salatama. Koristi se i za pravljenje želea, džema, za poboljšanje ukusa jela sa ribom i živinskim mesom. Može poslužiti kao ukras za torte ili kao originalna dekoracija za jela.

Od ovog sitnog voća se pravi pikantan sos za pečena mesa. Kada se iseče na tanke kolutiće, kumkvat se odlično slaže sa šparglom i svinjetinom. Bez ikakve sumnje on ima raznoliku kulinarsku upotrebu - osim kada je svež, on se može konzumirati sušen, ušećeren, u vidu slatka, likera, rakije, itd.

Ovo citrusno voće ima tonizirajući i osvežavajući efekat. Sok od kumkvata, kada se pomeša sa vrućom vodom, ublažava bolove u grlu. Kumkvat slabodno može biti i deo dijeta. Naravno, onda se konzumira svež, a ne ušećeren ili u obliku džema.

Kumkuat poboljšava varenje, daje organizmu energiju. Plodovi kumkuata imaju antibakterijsko dejstvo, koriste se za lečenje gljivičnih infekija i bolesti disajnih puteva.

Materije koje se nalaze u kumkvatu smanjuju rizik od razvoja raka, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija. Takođe, ova biljka ima antivirusno i antikancerogeno dejstvo i pomaže u sprečavanju neuro - degenerativnih bolesti, artritisa, dijabetesa, itd.

Kao što smo već rekli, ova interesantna biljka ima široku upotrebu u kulinarstvu. Svojim blago gorkim i kiselim plodovima je kumkvat uspeo da pridobije sve ljubitelje pikantnih ukusa. Međutim, ako niste jedan od njih, možete konzumirati ovo voće sa medom, šećerom ili drugim začinima.

Recept za smuti od kumkvata

kumkvat - 8 komada, led - 1 šolja, sok od limuna - 2 kašike, med - 1 kašika, cimet - po želji

Način pripreme: Kumkvat dobro operite i stavite ga u blender zajedno sa ledom i sokom od limuna. Sameljite sve sastojke. Dobijenu smesu zasladite sa medom i promešajte. Poslužite smuti u staklenim čašama. Po željo, možete posipati malo cimeta.

Sasvim je sigurno da se ovo egzotično voće ne bi svidelo svakome, ali ako obogatite svoju ishranu kumkvatom, zasigurno ćete obezbediti sebi dobro zdravlje, bolji i tonizirani izgled.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Preporučeno

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas

Povezani recepti